01.02.2013   56 kommenttia Kategoria: Kahvikakut,  Muut juhlapöydän kakut
Erityisruokavaliot: Maidoton

Sitruunainen Runebergin kakku


Halusin tehdä tänä vuonna Runebergin päiväksi jotain ihanaa, joka olisi samaan aikaan perinteistä ja sopivasti erilaista. Runebergin tortuissa käyttämästäni perustaikinasta en halunnut luopua, mutta minua houkutti yhdistää siihen jotain uutta makuvivahdetta. Piparkakkujen ja sitruunan yhdistäminen tuntui kokeilemisen arvoiselta ajatukselta. Sitruuna antaa taikinaan tuulahduksen kevättä! Perinteistä halusin pitää kiinni myös kakun koristelussa, mutta tuoda sitruunaisuutta esiin kuorrutteen värin ja maun kautta. Luonnehtisin lopputulosta maukkaaksi, meheväksi ja raikkaaksi. En pystynyt jättämään nauttimista yhteen palaan. Miten käy teille? 🙂

Kakkua syödessä ei tule ajatelleeksi, että se on tehty kokojyväjauhoista, koska Runebergin tortuissa karkea rakenne kuuluu asiaan. Tämä kakku onkin hyvä herätys siitä, että makeissa leivonnaisissakin voisi käyttää rohkeammin täysjyvää.

Runeberg-aiheiselta teemasivulta löydät lisätietoa Runebergin päivästä ja näet kaikki Kinuskikissan laatimat muunnelmat klassikosta.

Vinkit:

  • Saat kakusta maidottoman käyttämällä margariinina maidotonta vaihtoehtoa.
  • Kakun voi leipoa myös perinteisiksi pieniksi tortuiksi tai muffinsseiksi. Katso vinkit ohjeesta Runebergin tortut.
  • Kakku mehevöityy odottaessaan tarjolle pääsyä, joten voit hyvin leipoa sen jo tarjoilua edeltävänä päivänä.

Taikina:
1 ½ dl sitruunamehua (2-3 sitruunasta)
100 g piparkakkuja
2 ½ dl mantelijauhetta
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
250 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
3 munaa

Kostutus:
2 dl vettä
3 rkl sitruunamehua
4 rkl sokeria

Koristelu:
200 g vadelmahilloa
3 dl tomusokeria
1 rkl vettä
reilu 1 rkl sitruunamehua
keltaista elintarvikeväriä
100 g tuoreita vadelmia


Purista sitruunamehu. Hienonna piparkakut tehosekoittimella.

Sekoita keskenään piparimurut, mantelijauhe, täysjyvävehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja vaniljasokeri.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää yksitellen vatkaten munat. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja sitruunamehua.

Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24 cm). Kaada taikina vuokaan. Paista pohjaa 175 asteessa noin 60 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä.

Mittaa kuppiin vesi, sitruunamehu ja sokeri. Kuumenna mikrossa kiehuvaksi ja sekoittele, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen. Imeytä kostuke pullasudin avulla kakun päälle ja sivureunoille.

runeberginkakku-vaihe-1

Levitä kakun keskelle vadelmahilloa.

runeberginkakku-vaihe-2

Mittaa astiaan tomusokeri. Lisää vesi ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Värjää keltaiseksi elintarvikevärillä. Kaada kuorrute pakastuspussiin (vetoisuus noin ½ litraa).

runeberginkakku-vaihe-3

Leikkaa pussin kulmaan noin ½ cm kokoinen aukko. Pursota vadelmahillon ympärille kuorrutetta. Anna kuorrutteen valua myös reunoille.

runeberginkakku-vaihe-4

Ripottele pinnalle tuoreita vadelmia.

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
75 tassutusta

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Helmikuun arvonta



Helmikuun kyselyyn osallistuvien kesken arvotaan 3 palkintoa, jotka sisältävät 2 purkkia Dansukker Vaaleaa Luomusiirappia sekä 2 Sokerityttö-mukia.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat

Kumppanit