Halusin tehdä tänä vuonna Runebergin päiväksi jotain ihanaa, joka olisi samaan aikaan perinteistä ja sopivasti erilaista. Runebergin tortuissa käyttämästäni perustaikinasta en halunnut luopua, mutta minua houkutti yhdistää siihen jotain uutta makuvivahdetta. Piparkakkujen ja sitruunan yhdistäminen tuntui kokeilemisen arvoiselta ajatukselta. Sitruuna antaa taikinaan tuulahduksen kevättä! Perinteistä halusin pitää kiinni myös kakun koristelussa, mutta tuoda sitruunaisuutta esiin kuorrutteen värin ja maun kautta. Luonnehtisin lopputulosta maukkaaksi, meheväksi ja raikkaaksi. En pystynyt jättämään nauttimista yhteen palaan. Miten käy teille? 🙂
Kakkua syödessä ei tule ajatelleeksi, että se on tehty kokojyväjauhoista, koska Runebergin tortuissa karkea rakenne kuuluu asiaan. Tämä kakku onkin hyvä herätys siitä, että makeissa leivonnaisissakin voisi käyttää rohkeammin täysjyvää.
Runeberg-aiheiselta teemasivulta löydät lisätietoa Runebergin päivästä ja näet kaikki Kinuskikissan laatimat muunnelmat klassikosta.
Vinkit:
- Saat kakusta maidottoman käyttämällä margariinina maidotonta vaihtoehtoa.
- Kakun voi leipoa myös perinteisiksi pieniksi tortuiksi tai muffinsseiksi. Katso vinkit ohjeesta Runebergin tortut.
- Kakku mehevöityy odottaessaan tarjolle pääsyä, joten voit hyvin leipoa sen jo tarjoilua edeltävänä päivänä.
Taikina:
1 ½ dl sitruunamehua (2-3 sitruunasta)
100 g piparkakkuja
2 ½ dl mantelijauhetta
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
250 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
3 munaa
Kostutus:
2 dl vettä
3 rkl sitruunamehua
4 rkl sokeria
Koristelu:
200 g vadelmahilloa
3 dl tomusokeria
1 rkl vettä
reilu 1 rkl sitruunamehua
keltaista elintarvikeväriä
100 g tuoreita vadelmia
Purista sitruunamehu. Hienonna piparkakut tehosekoittimella.
Sekoita keskenään piparimurut, mantelijauhe, täysjyvävehnäjauhot, leivinjauhe, kardemumma ja vaniljasokeri.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää yksitellen vatkaten munat. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja sitruunamehua.
Voitele ja korppujauhota vuoka (halkaisija 24 cm). Kaada taikina vuokaan. Paista pohjaa 175 asteessa noin 60 minuuttia. Kumoa ja anna jäähtyä.
Mittaa kuppiin vesi, sitruunamehu ja sokeri. Kuumenna mikrossa kiehuvaksi ja sekoittele, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen. Imeytä kostuke pullasudin avulla kakun päälle ja sivureunoille.
Levitä kakun keskelle vadelmahilloa.
Mittaa astiaan tomusokeri. Lisää vesi ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Värjää keltaiseksi elintarvikevärillä. Kaada kuorrute pakastuspussiin (vetoisuus noin ½ litraa).
Leikkaa pussin kulmaan noin ½ cm kokoinen aukko. Pursota vadelmahillon ympärille kuorrutetta. Anna kuorrutteen valua myös reunoille.
Ripottele pinnalle tuoreita vadelmia.
Joka työpaikalla eri olekaan ikiomaa kondiittoria! 😊
Mietin aina mielessäni, miten pitkä jono mari-johannan työkaveriksi pyrkiviä herkkusuita teidän työpaikalle mahtaa olla. Terkut teille onnekkaille, jotka jo olette siellä! 😃
mari-johanna
Eilen leivottu, tänään töissä työkavereiden kanssa syöty palaveriherkkuna ja niin kävi kyllä nyt köpelösti että kuva jäi ottamatta!
Mutta siitä päätellen ettei juuri muuta kuin pieni pala jäänyt niin hyvää oli. Ja olihan se!!!
Tein kaksi, toisen ihan tavallisen ja toisen gluteenittoman. Sitruuna vaihtui appelssiiniin kun niitä oli kotona, ja eipäs muuten tottatosiaan ollut hullumpi vaihto-ehto sekään!
Irkku: hieman arvailuksi menee, mutta korppujauhoja laittaisin samassa suhteessa. Vehnäjauhoja ehkä hieman vähemmän. 🙂
Jos mantelijauheen korvaa tavallisilla jauhoilla, pitääkö jauhoja laittaa sama määrä kuin mantelijauhetta olisi laitettu? Entä jos mantelijauheen korvaa korppujauholla?
maris: välillä on vaikeaa arvioida, koska kannattaa soveltaa ja koska ei. Tässä muutama viikko sitten leivoin omalla ohjeellani voileipäpiirakkaa. En noudattanut ohjetta, vaan laitoin kostuketta vähemmän, koska määrä tuntui uskomattoman suurelta. Jouduinpa sitten vaan huomaamaan, että olis kannattanut uskoa itseään. 🙂
maris
Meinasin tehdä tätä jo vuosi sitten orastavan leivontainnostukseni saattelemana, mutta jotain häslinkiä siinä sitten tuli ja kakku jäi tekemättä. Nyt otin vahingon takaisin, kun pipareitakin pakkasen perukoilta löytyi. Etukäteen huomasin edellisistä kommenteista, että kostutuksen määrän kanssa oli vaihtevasti toimittu. Itse päätin, että ohjeen mukaan mennään. Enköhän sitten kuitenkin ruvennut siinä kesken kostutuksen epäröimään, etä jos tätä tuleekin liikaa. Ja jätin melkein puolet käyttämättä. 🙁
Tosi hyvää ja mehevää tästä tuli siitä huolimatta. Mutta sen kuitenkin huomasin, että kyllä kakku olisi hyvin sen koko kostukemäärän imenyt. Turhaan aloin arkailemaan. Mutta ens kerralla sitten, oli meinaan niin hyvää!
Ruusunen: kauniisti ja osuvasti sanottu leivonnan positiivisesta ”lumipalloefektistä”. Tämä on monitahoinen ja monella tasolla hyvää mieltä tuottava harrastus!
Ruusunen
Kiitos vinkistä! Jatkossa jätän kyllä nestemäiset värit kaupan hyllylle… Helpottanee päänvaivaa vielä monessa kohtaa. 🙂 Niin hyvää tämä kakku kuitenkin oli, että heti perään leivoin toisen samanmoisen. Kuorruttaminenkin alkoi sujua kun oli ensimmäisen tämän vuoden Sitruunaisen Runebergin kakun kanssa toistanut viimevuotiset virheet. Kolmas kakku samaa lajia tuskin tekisi enää kauppaansa, on siis aika suunnata kohti uusia haasteita. 🙂 Lämmin kiitos sinulle Kinuskikissa, että innostat meitä kotileipureita kokeilemaan ja oppimaan uutta! Jotenkin ajattelen, että näiden ihanien reseptien avulla jokainen voi olla oman yhteisönsä ”mestarileipuri” ja ilahduttaa aikaansaannoksillaan monia. Niin hyvä kiertää, monessakin mielessä. Leipuri saa omaa aikaa, mielenrauhaa ja onnistumisen iloa. Pöytään istuville kahvivieraille tarjolla on lämpöä, rakkautta ja makoisia hetkiä. Kun kahvihetken ylijäämät pakataan vielä kahteen osaan, pienempi osuus oman kaapin pohjalle ja isompi jaettavaksi työpaikalle saa mahdollisimman moni nauttia leipurin työn tuloksista. Itselle luvassa on harras herkkuhetki ennen nukkumaanmenoa, villasukat jalassa ja teemuki kädessä. Työpaikan kahvitaukoa tuntuvat piristävän yksinkertaisemmatkin leipomukset, raavaat konekorjaamon miehet ovat kertakaikkisen rakastuneita Mokkapaloihin ja toivovat niitä siippani mukana töihin joka viikko aina uudestaan. Niin minun hymystäni leipomusten äärellä syntyy vielä monta hymyä jälkeenpäin, kiitos siitä kuuluu Kinuskikissalle ja koko aktiiviselle yhteisölle. 🙂
Ruusunen: tosi kiva kuulla! Elintarvikevärien kanssa pitäisi tosiaan osata ottaa huomioon koostumus – tai minun pitäisi muistaa välillä varoitella asiasta. Itse käytän aina pastavärejä, jotka eivät vaikuta rakenteeseen. Onneksi niitä saa perusväreissä nykyään jo tavallisista ruokakaupoistakin (geelivärien nimellä tosin).
Ruusunen
Fifty-fifty toimi täydellisesti! Kostutukseen käytin 1dl vettä, 1,5rkl puristettua sitruunamehua ja 2rkl sokeria. Ihan kaikkea en tästä puolikkaastakaan kostukkeesta viitsinyt kakkuun upottaa, puolet käytin ja puolet jätin suosiolla kattilan pohjille… Rouheinen suutuntuma kun on Runebergin tortuissa itselleni juuri se juttu! 🙂 Kuorrutteen kanssa taisi käydä se sama moka kuin ensimmäisen Sitruunaisen Runebergin kakkuni kanssa. Nestemäistä elintarvikeväriä joutuu lisäämään syvän keltaisen sävyn saamiseksi sen verran, että nesteelle herkkä tomusokerikuorrute muuttuu minulla liian löysäksi pysyäkseen kauniisti kakun reunoilla. Muuta järkevää selitystä en jatkuvalle kuorrutemokailulleni keksi. Mutta muutoin tässä on aivan täydellisen makumaailman omaava kakku, joka ansaitsee mielestäni paikkansa kahvipöydässä muulloinkin kuin vain Runebergin päivänä! Meillä kaksi aikuista mutusti tämän napoihinsa yhdessä viikonlopussa ja se on kyllä tämän perheen ennätys. 😀
mariorvokki: et uskokaan, miten innostunut olin tuosta kokeilusi onnistumisesta! Olen hehkuttanut sitä kaikille. Ja vielä bonuksena, että saatiin sinut leipomoihinkin! Jes! 🙂
Ruusunen: hienoa, että sovelsit ohjetta rohkeasti paremmin omaan suuhun sopivaksi. Kerrohan vielä, oliko tuo fifty-fifty-suhde sopiva myös paiston jälkeisessä maistelussa?
mariorvokki
Kiitos Kinuskikissalle ja Kinuskeille hyvistä vinkeistä! Runebergin juustokakkukokeilu onnistui hienosti, vaikka ylimääräistä sydämen tykytystä aiheutti irtopohjavuokan hajonnut lukitusmekanismi, joka sai kiilteen valumaan osittain kakun päältä pois… Kakun ohje löytyy nyt omasta leipomostani. 🙂 Tulipahan nyt siis perustettua oma leipomosivukin samalla! Ehkäpä uskallan toisenkin kerran kokeilla ohjeiden soveltamista, kun nyt sain näin paljon apua ja tukea täältä! 🙂
Ruusunen
Kiitos vinkistä! 🙂 Eilinen migreenikohtaus siirsi Runebergin leivonnan tälle päivälle ja nyt on vihdoinkin kakku uunissa. Päädyin tekemään taikinan niin, että puristin 0,75dl sitruunamehua jonka laimensin sekoittamalla mukaan 0,75dl vettä. Muutoin noudatin ohjetta ja ainakin ennen uuniin menoa taikina oli minun makuuni tasapainoisempaa kuin viimeksi. 🙂 Katsotaan kuinka käy vielä kostutuksen ja kuorrutteen kanssa, taidan vähentää sitruunamehun määrää molemmissa.
nalamuru
Hei Ruusunen en ole tätä kakkua tehnyt, mutta mieleeni tuli että voithan vaikka laittaa sitruunamehun sijasta osan vetenä niin ei tatvitse mettiä kuiva-aineiden vähennysta ja pysyy mittasuhteet samana.:)
Ruusunen
Makoisaa Runebergin päivää meille kaikille! 🙂 Piti kirjoitella jo eilen mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan… Minulla ja tällä kakulla on nimittäin muutamia selvittämättömiä asioita viime Runebergin päivältä ja tänään aion ottaa revanssin. 😉 Vuosi sitten kokeilin ohjetta ensimmäisen kerran, meillä kun ei oikein välitetä alkuperäisiin Runebergin torttuihin kuuluvasta likööristä ja kaikki uusi kiehtoo tietysti aina innokasta luovaa leipuria. Muistelen, että tarkasta ohjeiden noudattamisesta huolimatta kakun sitruunaisuus peitti oikeastaan koko kahviseurueen makuun melkeinpä kaiken muun ja kuorrutteen kanssa oli ongelmia valumisen suhteen. Valumista nyt on helppo säädellä nesteen määrällä (ajattelin laittaa tällä kertaa muutaman tipan vähemmän) mutta sitruunaisuus huolettaa… Uskaltaisinkohan vähentää taikinaan tulevasta sitruunamehusta 0,5dl? Entä vähennänkö silloin myös vaikkapa mantelijauheesta 0,5dl? Pikaiset vastaukset ovat enemmän kuin tervetulleita! <3
mariorvokki: kakustasi tulee varmasti mahtava! Oi, miten haluaisin nähdä se leipomossa! 🙂 Pistähän reseptiä sitten jakoon. Esimerkiksi näistä limeleivoksista voi ottaa osvittaa täytteeseen: http://www.kinuskikissa.fi/itsenaisyyspaivan-leivokset2. Tuonhan voi soveltaa myös sitruunamehusta tai jos ei halua happamuutta, niin korvata mehun vedellä.
sojan kotikeittiö
miekin luulen että 1/3 pohjaa riittäisi. Ja toi sitruunarahka kuullostaa hyvältä! loisto idea!
mari-johanna
Hei mariorvokki! Ei hullumpi idea, toimeen vaan. Kuten sanoit niin kakku ohuempana pohjaksi ja sit valkoinen kerros vaikka kermaa ja vaniljatuorejuustoa ja sit todellakin vadelmahillosta jonkinasteinen punainen kerros. Tai eipä nuo sinunkaan ideat hullummilta kuulostaa.Luulen että teet niin tai näin niin hyvää tulee. 🙂 koeversiota vaan luomaan ja ohjetta sitten meille muille leipomoon, eiks niin? 🙂
nalamuru
Hei mariorvokki! tuo sinun ideasi kuulostaa minusta oikein hyvältä. tuo kakku näyttää melko korkealta niin taikinaa voisi varmaan olla kolmas osakin ja silti saisi vielä hyvän kokoisen pohjan, mutta kinuskikissa osaa varmaan paremmin sanoa tähän. Muista kostuttaa kakkupohja hyvin ennen juustokakkuosan tekemistä. Tein itse kerran brownies pohjalla juustokakun ja en kostuttanut pohjaa tarpeeksi niin maku kärsi mielestäni sen takia. Nuo molemmat juustokakku täytteet mitä pohdeit sopivat varmaan hyvin.
mariorvokki
Hei Kinuskikissa ja muut Kinuskit! Mitä sanoisitte sellaisesta, jos tekisikin Runebergin kakusta juustokakkuversion eli tämän ohjeen kakusta tekisi esim. puolet ohuemman version juustokakun pohjaksi, päälle laittaisi liivatteella hyydytettävän juustokakkutäytteen ja vadelmahillon pinnalle kiilteeksi. Olisiko jollakin ideoita, millainen täyte kakkuun voisi tulla? Sitruunarahka? Vadelma-kerma-tuorejuusto? Vai mikä kävisi Runeberginkakkupohjan kanssa? Ideoita kaipailtaisiin! Vai onko ihan pöljä idea? 😀 Itse rakastan juustokakkuja ja Runebergin torttuja, niin tulipahan vain mieleen ajatus näiden herkkujen yhdistämisestä. 🙂
Vellu
Keittiökoira: Nyt kun tunteet on hiukan tasaantuneet, niin luulen että olin vain liian varomaton kumoamisessa. Ensikerralla sit annan hiukan jäähtyä, ja ennenkaikkea varovaisemmin kumoan. Tässäpäs sitä oppii 🙂
Hyvän makuista oli kakku, joten en missään nimessä halunnu sitä pois heittää. Löysin sattumalta reseptin tällaisiin Runebergin trifleihin, joten siitä sain idean hyötykäyttöön kakulle. Lisään kuvan tuotoksesta galleriaan 🙂
Koiruuksia
Vellu: Itse tein toissa päivänä tämän kakun ja annoin jäähtyä noin 20 min. ennen kumoamista. (Annan kakkujen aina seistä hetken uunista ottamisen jälkeen, vaikkei ohjeessa mainittaisikaan. Olen nimittäin meinannut pari kertaa tössiä kakun kumoamalla tuoreeltaan.) Kuivuudesta tuo hajoaminen tuskin johtui, mullakin pohja oli ”hyvin ruskettunut”. 😉 Kyllä tuo sinun kakkusi varmasti ihan hyvän makuinen on, kokoa vaikka annoslaseihin, kostuta ja laita päälle runsaasti hilloa. Siitähän tulee mukikakkuja. 🙂
Vellu
Ou nou :/ Onnistuin saamaan tämän kakun kumotessa noin 7 osaan 🙁 En tiedä mikämeni vikaan. Olisiko pitänyt antaa jäähtyä ensin, vai tuliko jostainsyystä liian kuiva? Mitäs sitä keksisi näille paloille? 🙂
FOURMAMA:
Valitettavasti kommentti ei ehtinyt Runeberginpäiväksi, joskaan tästä ei olisi ollut sinulle paljon apua. Ei ole tarpeeksi tietoa, että uskaltaisi ottaa tarkemmin kantaa. Gluteeniton jauhoseos varmaan toimisi. Jos gluteenittomia piparkakkuja on myynnissä (?), niin nekin olisivat ok. Paitsi jos ne sisältävät noita luettelemiasi mausteita. Se selviäisi pakkauksen sisällysluettelosta. Olisiko tässä jotain osviittaa ensi vuoden Runeberginpäivää varten? 🙂
TEEMAJUHLIJA:
Sokerikuorrutteen kanssa voi käydä juuri noin. Ehkä nesteen kanssa kannattaa olla varovainen ja laittaa nestettä ensin vähemmän kuin ohjeessa. Tarvittaessa määrää voi lisätä, jotta saa sopivan paksuuden. Tietysti jos neste vaikuttaa liian ohuelta, voi sokeria lisätä, mutta siten makeus taas kasvaa.
Terveisiä lapsille! 🙂
Tehty tänään. Maukas, helppo, sopiva kostutus. Mutta mutta… mulla nämä tomusokerikuorrutukset tuntuvat olevan se heikoin lenkki. Olisi pitänyt tajuta (taas!), että koristelukuorrute on liian löysää. Ei pysynyt kakun päällä yhtään vaan kaikki valui lautaselle – onneksi oli tarpeeksi iso lautanen kakun alla 😉
Tein sitten lapsille kuva-arvoituksen: laiton läppärille tämän Kinuskikissan hienon kakun kuvan auki ja sanoin lapsille, että koittakaapa etsiä meidän keittiöstä samanlainen, hih hii!
FourMama
Kurjaa kun on allerginen inkivääri, neilikka, pähkinä, manteli ja vielä keliakia :(( olisikos vinkkejä muunneltuun Runebergin torttuun/kakkuun 🙂 Kiitos
Runebergien leivonta jäi tänä vuonna väliin, mutta kannattaa rohkeasti jatkaa täysjyvän käyttöä. Laitan sitä itse milloin minnekin ja korvaan muutenkin usein osan vehnäjauhoista ohralla, rukiilla ja kaurahiutaleilla yms. Sopivat hyvin myös makeaan leivontaan! 🙂
Kyllä oli suut makeana työpaikalla. Kehuja sateli. ”Voisitko antaa reseptin?” Neuvoin Kinuskikissan blogiin. Kakku oli omasta mielestänikin täysosuma. Kiitos ohjeesta jälleen! 🙂
Lissy 🙂
Sokeripulla
Kiitos kinuskikissa! Kakku oli tänään paras 😀 Eli kannattaa tehdä se varmasti päivä aiemmin.
Kostutuksesta vielä: se tosiaan kannattaa tehdä heti eikä vasta ennen tarjoilua. Määrä voi tuntua suurelta, mutta kakku imee nestettä itseensä yllättävän paljon muuttumatta kuitenkaan liian kosteaksi. Muista kostukkeen imeyttäminen myös reunoilta, niin saat sen jakautumaan tasaisesti. Kakku toki pärjää ilman kostutustakin, kuten Sisi oli huomannut. 🙂 Hieman kostea rakenne kuuluu kuitenkin Runebergin torttuihin.
Lissy: tomusokerikuorrutetta tehdessä sopivan suhteen löytäminen on äärimmäisen tarkkaa. Pieni tippa nestettä liikaa voi jo muuttaa koostumusta. Pari juttua tuli mieleen: kun mittaat tomusokeria, ravista mittaa kevyesti. Itse teen mittauksen näin -> sokeria saattaa upota mittaan hieman enemmän kuin ilman ravistamista. Tuo ”reilu” tarkoitti noin 1/3 ruokalusikallista.
Sisis
Hih, mä muuten nyt vasta huomasin että kakku olisi ohjeen mukaisesti pitänyt kostuttaa. Sehän jäi multa täysin huomaamatta, kun en ole yleensäkään ruuneperitorttuja kostutellut niin ei tullut edes ajateltua. Joka tapauksessa, kostuttamattakin kakku oli todella mehevää!
Sokeripulla
Mun kuorrute tuli vähän löysää vaikka mittasin aineet. Eli korrute valui kakun alustalle. Kostutusta käytäisin myös 1-1,5 dl. Muuten ihan OK.
itse en käyttänyt kostutusta kun vaan noin 1dl verran ja oli mun mielestä sopiva tuli silti mehevä 🙂 tuoreena jäähtyneenä oli parempaa 😉 ilmavampaa 🙂
Sokeripulla
ragni:kiitos mutta tieto oli myöhäistä 🙂 No ei hätää. Kostutin kakun heti hrätessä eli 8 maissa. Nyt annan vetäytyä iltäpäivän asti ja sitten koristelut ja vielä vähän tekeytyä ja sitten maistetaan ja sitten tulee arvostelu 😀
Lissy: Minä kostutin heti kun kakku oli jäähtynyt, että kostutus ehtii imeytyä kakkuun kunnolla. Laitoin 2 dl ohjeen mukaan, ettei jää kuivaksi, kun taikinassa on niin paljon jauhoainesta, piparia, mantelijauhoa ja täysjyvää. Tuon kakunhan pitää olla mehevä. Tein kakun heti valmiiksi koristelua myöten jo sunnuntaina. Huomenna maistellaan töissä. 🙂
Sokeripulla
Ole hyvää tuulihattu 🙂 Mun kakku on nyt jäähtymässä. Mutta en kuitenkaan kostuta sitä tänään. Laitan kelmuun ja kostutan aamulla. Luulen että näin on viisampi!? Ajattelin vaan että eiköhän kostutusnestetta (2dl) ole liikaa? Mutta kyllä mä kostutan myös kakkua oman tunteen mukaan. Oletteko te käyttänyt kaikki 2dl kastutuslientä kostutukseen?
Lissy: kiitos vastauksesta 🙂 Mun kakku valmistui jo ja onnistui loistavasti ja koko perhe tykkäsi myös pikkuset 🙂
Sokeripulla
Nonii, mun kaku on nyt uunissa. Mutta tarjoan sen huomenna ja haluasin tietää että kostutanko heti kun kakku on jäähtynyt ja laitan sitten kelmuun ja viileaan tai kostutanko vasta huomenna. Ja annan vähön aikaa vetäytyä ja sitten koristelen?
Sitä elintarvikeväriä itse laitan ihan mieleen mukaan että miten tumma kuorutetta haluan. Jos kuorrute näyttää liian vaalealta saa lisätä väria 🙂
paljonko tuota elintarvikeväriä tulee? ostin semmosta nestemäistä pienessä pullossa prismasta ja sitä tais lurahtaa liikaa 😀
Noin vartti sitten meni tämä uuniin ja tuoksu on aivan ihana! 🙂 jatkoin mantelijauhoa hasselpähkinäjauheella koska ostin mantelijauhoo liian pienen pussin noin 2dl tais olla siinä joten 0,5dl hasselpähkinäjauhoo 🙂
Tein kakun jo tänään ja onnistui täydellisesti. laitan jääkaappiin, kun vien työpaikalle vasta tiistaina. Toivomus oli Runebergintorttuja, joita viime vuonna tein heille sinun ohjeellasi. Kaikki tykkäsivät. Nyt yllätän tällä kakulla. Arvaan, että kiitoksia tulee minulle – ja sinulle kinuskikissa ! 🙂 Tuo keltainen piristys on aivan huippu, kiva tarjota, kun on jotain uutta siihen perinteiseen.
Kakku on nyt uunissa 🙂 Korvasin mantelijauheen mantelirouheella ja täysjyväjauhoja en löytänyt, joten käytin tavallisia vehnäjauhoja. Seuraavaan kakkuun kyllä täytyy ostaa noita täysjyväjauhoja! 😀
Tein 22 senttiseen vuokaan, hyvin mahtui, nyt vaan peukut pystyyn, ettei kohoa yli.
Varmasti hyvää!
Sokeripulla
Kiitos ohjeesta. Kyllä leivottu tulee Rune päiväksi. Itse käyttän makeissa leivonnaisissa rohkeasti täisjyvää ja toinen juttu tuli mieleen että makeissa leivonnaisissa ja leivoksissa voisi käyttää rohkeammin myös raejuustoa. Virossa löytyy kaupan tisiltakin useita makeita herkkuja mihin käytetään raejuustoa. Näitä ihania reseptejä olen itsekin kokoeillut, nam.
Mutta vielä kysymys, että onko joku mahdollisuus saada tuoreista resepteistä heti tieto sähköpostiin?
Kiva juttu, Sisi! 🙂
SISI:
Hyvä niin päin, että riittää reilusti :-). Ei tarvitse uutta leipomusta Runeberginpäiväksi, muffinit säilyvät hyvin. Pakastaminenkin on mahdollista.
Sisis
Kerrassaan herkullista! Kaapista ei löytynyt täysjyväjauhoja enkä manteliakaan voinut käyttää allergian takia, joten laitoin sämpyläjauhoja ja hieman tavallisia vehnäjauhoja. Sitruuna antoi ihanan makulisän, ja torttu meni kaffepöydässä kuin kuumille kiville, tämä taitaa korvata ennen käyttämäni ruuneperireseptin.
Taikina oli iso, tein tortun semmoiseen perinteiseen torttuvuokaan (siis semmoinen, johon jää keskelle syvennys täytteitä varten), ja sen lisäksi tuli vielä 18 muffinivuokaan tehtyä torttua. Riittääpähän Runebergin päivään asti! 😀
unelmaa leipomassa 🙂
Jennni: minä säilytin huoneenlämmössä. 🙂
Onpa houkuttelevan näköinen! Nuo täysjyvävehnäjauhot olivatkin kiva vaihtoehto!
Nyt saattaa tulla tyhmä kysymys, mutta säilytetäänkös tätä sitten jääkaapissa vai huoneen lämmössä? 😀