12.01.2009   63 kommenttia Kategoria: Jäätelökakut,  Jäätelöt,  Joulu

Pähkinä-vadelmajäädykekakku


Kokeilin tehdä jouluksi jäädykekakkua, kun tämä silikoninen vuoka kävi vastustamattomaksi. Tuo pohjan kuviointi tuntui antavan kivoja koristelumahdollisuuksia ja näin olikin, esimerkiksi tässä kahta suklaata käyttäen.

Totta puhuen olen jo pitkään tietämättäni tarvinnut (naisen logiikkaa) silikonivuokaa. Ennen leivontablogeja en vain tiennyt, että silikonivuoka ratkaisisi ongelmani hyytelö- ja jäädykekakkujen kanssa: niitä on ollut mahdoton saada siisteinä vuoasta irti. Kumottava hyytelökakku on tarttunut vuokaan kiinni ja jäädykekakku lähtenyt kyllä irti kuuman vesihauteen ansiosta, mutta ollut sen jälkeen muodottoman näköinen. Silikonivuoan kanssa nämä huolet voi unohtaa.

Tässä käyttämäni vuoka on isokokoinen, 2,5 litraa, ja ainesten määrät sen mukaan. Näyttävästä koostaan huolimatta jäädykekakku on sen sortin herkku, että se myös hupenee tavallista kakkua vikkelämmin. Meillä tästä kakusta viisi henkeä tuhosi jo puolet.

Mietin pitkään, mitä makuyhdistelmiä kakussa käyttäisin. Kaneli antaa kakulle mielestäni miellyttävästi mausteista luonnetta, mutta ei maistu liikaa läpi. Kakku sopii siis hyvin muihinkin vuodenaikoihin.

Suklaakuorellista jäädykekakkua tehdessä on kätevintä ja jopa välttämätöntä, että vuoka täytetään reunojen tasalle asti. Eli muunlaista vuokaa käytettäessä ja reseptiä sen mukaan rukatessa kannattaa jäädykeseosta valmistaa mieluummin vähän liikaa kuin liian vähän. Suklaakuorta opiskelin itsekin tätä kakkua varten ensimmäistä kertaa ja Marielta löytyi siihen hyvät vinkit. Asiasta tarkemmin vaihekuvien yhteydessä.

n. 10 hengelle

Suklaakuori:
50 g valkosuklaata + ½ tl öljyä
150-175 g tummaa suklaata + 2 tl öljyä
(Jos et käytä kahta eri suklaata, tarvitset siis 200-225 g + 2 ½ tl).

Jäädykeseos:
9 dl kuohukermaa
5 keltuaista
2 dl tomusokeria
1 ½ dl (n. 50 g) saksanpähkinöitä
1 dl hasselpähkinälastuja (Dr. Oetker)
1 ½ tl kanelia
400 g jäisiä vadelmia


Voitele silikonivuoan sisäpinta kevyesti öljyllä. Pyyhi ylimääräiset öljyt talouspaperilla pois. Huomaathan, että silikonivuoan yläreunassa mahdollisesti olevan tuen on oltava tässä vaiheessa paikoillaan.

Sulata mikrossa miedolla lämmöllä paloiteltu valkosuklaa ja öljy. Sekoita taisaiseksi ja kaada pursotuspussiin. Myös kulmastaan auki leikattava pieni pakastuspussi käy. Valuta valkosuklaata vuoan pohjan uriin. Nosta pakkaseen n. 10 minuutiksi, jotta suklaa jähmettyy.

Sulata sitten paloiteltu tumma suklaa ja öljy mikrossa ja sekoita tasaiseksi. Valele vuoka kauttaaltaan suklaalla yläreunaan saakka. Pakkasesta otettu vuoka on kylmä ja suklaa jähmettyy nopeasti möykyksi sen pinnalle. Kannattaa siis valella pieni alue kerrallaan. Koko suklaa-annoksen kaataminen vuokaan kerralla ei toimi muuta kuin siinä tapauksessa, että et tee valkosuklaakoristelua ja vuoka on huoneenlämpöinen.

Suklaakuoren paksuudesta: liian paksu kerros voi olla hankala leikata, mutta liian ohut saattaa vahingoittua vuoasta irrotettaessa. Laita suklaata sen verran, että pinta peittyy eikä vuoka kuulla läpi, mutta kaikkea ohjeessa annettua suklaamäärää ei tarvitse välttämättä käyttää. Laita vuoka taas pakkaseen jäädykeseoksen valmistamisen ajaksi.

Vaahdota kerma. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kermavaahdon joukkoon. Rouhi saksanpähkinät ja lisää vaahtoon yhdessä hasselpähkinälastujen kanssa. Mausta seos kanelilla.

Jaa jäädykeseos karkeasti neljään osaan. Levitä ensimmäinen osa vuoan pohjalle ja ripottele sen päälle kolmasosa vadelmista. Jatka näin vuorotellen siten, että päällimmäiseksi tulee vuoan yläreunan tasalle levitettävä kerros jäädykeseosta. Voit hölskytellä vuokaa täyttämisen edetessä, jotta jäädykeseos asettuu tiiviisti vadelmien sekaan.

Anna kakun olla pakkasessa vähintään 6-8 tuntia. Pinnan jäädyttyä voit suojata vuoan muovipussilla tai kelmulla.

Vuoka irrotetaan jäädykekusta heti pakkasesta ottamisen jälkeen. Kumoa kakku tarjoilulautaselle. Poista yläreunasta irrallinen tukiosa, mikäli vuoassasi sellainen on.

Venytä/käännä vuoka varoen irti kakun pinnasta.

Anna olla huoneenlämmössä 45-60 min ennen tarjoamista. Mikäli teet kakun tätä ohjetta pienempänä, lyhyempikin aika riittää.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
6 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat