14.4.2018
Huom! Konvehtien kuorien valmistamiseen käytettävä suklaa kannattaa aina temperoida, jotta konvehdit irtoavat muoteista, säilyvät huoneenlämmössä eivätkä sula niin helposti käsiin. Tässä ohjeessa en puutu sen kummemmin suklaan temperointiin, koska eri tekniikat ovat itsellä vielä kokeilussa. Kinuskikissalta löytyy tietoa suklaan temperoinnista täältä.
Myös Kakkumonsterin blogista olen löytänyt paljon hyvää tietoa erilaisista suklaan temperointitavoista.
Konvehdit rapealla maapähkinävoitäytteellä
(10 isoa konvehtia)
Täyte:
65 g sileää ja sokeritonta maapähkinävoita
2 rkl tomusokeria
1/2 digestivekeksi (tarvittaessa gluteeniton)
(pieni hyppysellinen suolaa, jos maapähkinävoi suolatonta)
Suklaakuoret:
n. 150 g tummaa suklaata (tai maitosuklaata)
lisäksi suklaamuotti (itse käytin näissä konvehdeissa tätä ruusumuottia)
Valmista ensin suklaakuoret*: temperoi suklaa, kaada se muotteihin ja varmista, että sitä on joka kohdassa. Kopsuttele muottia varovasti pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtevät pois. Käännä muotti sitten hetkeksi ylösalaisin ja valuta ylimääräiset suklaat leivinpaperille tai kulhoon. Käännä muotti taas oikein päin ja pyyhi raapalla, lastalla tai veitsellä, jotta konvehtien alareunaan ei jää törröttämään suklaata.
Anna suklaakuorien kovettua joko huoneenlämmössä tai hetken aikaa jääkaapissa.
Ota ylijäänyt suklaa talteen konvehtien pohjia varten.
Sekoita täytteen aineet keskenään ja laita täyte pieneen pursotus- tai pakastuspussiin. Pursota täytettä muottiin suklaakuorien sisälle. Jätä 2-3 mm vajaaksi pohjaa varten (täytettä on reilu määrä, ja sitä jää ehkä jonkin verran käyttämättä muotista riippuen).
Nosta jääkaappiin noin 20-30 minuutin ajaksi, jotta täyte hieman jähmettyy.
Temperoi jäljelle jäänyt suklaa ja valuta se muotin päälle niin, että jokainen kolo täyttyy piri pintaan. Vedä taas varovasti raapalla/lastalla ylimääräiset suklaat pois, jolloin konvehtien pohjista tulee tasaisia. Ole huolellinen, jotta konvehtien reunoihin ei jää yhtään ylimääräistä suklaata.
Siirrä jääkaappiin vähintään 10 minuutin ajaksi ja irrota sitten konvehdit varovasti muotista. Konvehdit säilyvät huoneenlämmössä jopa muutaman viikon.
——————————————————————————————————————————
Baileys-konvehdit
(10 isoa konvehtia + 14 kpl ilman muottia tehtyä ”pallo-konvehtia”)
Täyte:
150 g tummaa suklaata (osan voi korvata myös maitosuklaalla)
1/2 dl Baileys-kermalikööriä
n. 1/2 dl kuohukermaa (jos haluat konvehteihin hieman valuvamman täytteen, voit laittaa kermaa hieman reilummin. Jos pyörität täytteestä käsin palloja, silloin 1/2 dl kermaa riittää).
Konvehtien kuoret/kuorruttaminen:
250-300 g maitosuklaata tai Candy Melts -nappeja (150 g muotilla tehtäviin ja loput käsin muotoiltujen pallojen kuorruttamiseen)
lisäksi suklaamuotti ja pieniä makeisvuokia
Valmista ensin täyte. Rouhi suklaa. Mittaa kermalikööri ja kuohukerma kattilaan ja kuumenna juuri ja juuri kiehumispisteeseen asti. Nosta kattila pois levyltä ja lisää suklaarouhe. Sekoita kunnes suklaarouhe on sulanut ja seos on tasaista. Jätä jäähtymään huoneenlämpöön suklaakuorien valmistamisen ajaksi.
Huom! Jos et käytä suklaamuottia, nosta täyte jähmettymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai mielellään seuraavaan päivään.
Valmista suklaakuoret kuten yllä maapähkinävoikonvehdeissa*. Suklaata tarvitaan noin 150 grammaa. Jos valmistat kuoret Melts-napeista, ei tarvitse temperoida, sulatus riittää.
Siirrä huoneenlämpöinen täyte pursotus-/pakastuspussiin ja pursota täyte muottiin suklaakuorien sisälle. Älä täytä ihan piri pintaan, jätä 2-3 mm tyhjää tilaa.
Nosta jääkaappiin vähintään 20 minuutin ajaksi, jotta täyte jähmettyy hieman.
Laita ylimääräinen täyte jääkaappiin jähmettymään, voit muotoilla siitä seuraavana päivänä käsin palloja.
Valuta temperoitu suklaa tai sula Melts-massa muotin päälle niin, että jokainen kolo peittyy. Vedä raapalla/lastalla ylimääräiset suklaat huolellisesti pois.
Siirrä jääkaappiin vähintään 10 minuutin ajaksi ja irrota konvehdit varovasti muotista.
Muotoile lopusta Baileys-täytteestä käsin pieniä palloja. Siirrä ne hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Sulata maitosuklaa/Melts-napit (n. 130 g) mikrossa ja kasta pallot haarukan tai hammastikun avulla suklaassa. Siirrä jääkaappiin jähmettymään.
Konvehdit säilyvät muutamia päiviä huoneenlämmössä. Halutessasi voit laittaa ne jääkappiin, mutta nauti/tarjoile huoneenlämpöisinä.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5611 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2550 tähteä
Brookies
1815 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
Kiitoksia, kiitoksia mari-johanna, Irzu ja Kinuskiemo. ☺️
Varmasti sopivat juhlaan kuin juhlaan, ja ruusumuotilla tehtynä erityisesti kaikkiin kevään ja kesän juhliin. Minun pitääkin kipaista lisäämässä kategoriaksi myös tuo mari-johannan mainitsema ylioppilasjuhlat. On näköjään jäänyt ruksi laittamatta, mutta korjaan asian. Kiitti mari-johanna vinkistä. 🙂