Kinuskileipomo maris

Kategoria: Isän- ja äitienpäivä,  Joulu,  Konvehdit ja makeiset,  Syntymäpäivät,  Ylioppilasjuhlat,  Ystävänpäivä Nähty 1459 kertaa
 
14.04.2018
 
4 kommenttia

Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Munaton

LUKIJAN RESEPTIKonvehdit x 2 (rapea maapähkinävoi ja Baileys)


Viime joulun alla innostuin omaksikin ihmetyksekseni tekemään ensimmäistä kertaa eläissäni suklaakonvehteja muotilla - ja siihen koukkuun jäin. 😛 Tosin kyllä näiden tekeminen sen verran aikaa ja kärsivällisyyttä vaatii, että tämä oli nyt vasta kolmas kerta kun konvehteja värkkäilin. Viimeksi tein ystävänpäiväksi, ja tällä kertaa suurin osa meni sukulaisperheelle tuliaisiksi. 

 

Olen löytänyt pari herkullista ja helppoa täytettä konvehteihin, ja toinen näistä on rapea maapähkinävoitäyte. Se on ihanan täyteläistä, makean suolaista ja rapeutta tuovat digestivekeksin muruset. Olen käyttänyt tämän täytteen kanssa tummasta suklaasta tehtyjä kuoria, mutta myös maitosuklaa sopii varmasti enemmän kuin hyvin.

 

Toinen konvehtitäyte, johon olen tykästynyt, on enemmän aikuiseen makuun sopiva Baileys-kermalikööritäyte. Tosin vähän huvittavaa tässä on se, että itse en juuri tykkää mistään alkoholipitoisista juomista, mutta leivonnan myötä Baileys-puteli on kuin varkain tehnyt pesän leivontavarastooni. 😄 Baileys-täyte on siksikin kiva, että siitä voi tehdä konvehteja myös ilman muotteja: pyörittää vaan jähmettyneen massan palloiksi ja kastaa ne sitten suklaassa. Näin tein nytkin itse osan.

Yleensä olen tehnyt maitosuklaasta kuoret Baileys-täytteisiin konvehteihin, mutta tällä kertaa käytin keltaisia Candy Melts -nappeja. Olin vähän skeptinen, että mahtavatko konvehdit nyt maistua hyvälle, mutta maistuivat! Candy Meltsien miedon makea maku sopi tosi hyvin suht voimakkaan likööritäytteen kanssa. Ja mikä parasta, ei tarvinnut temperoida! Noilla Melts-napeilla onkin helppoa lähteä harjoittelemaan konvehtien valmistamista, kun ei tarvitse suklaan temperoinnin onnistumista jännittää. 

 

Alla oleva rapea maapähkinävoitäytteen ohje on pienin muutoksin täältä: http://ruoka.ts.fi/makuammuntaa/suklaakonvehdit-rapealla-maapahkinavoitaytteella/. 

Baileys-täytteen puolestaan löysin täältä:

http://ellanreseptikirja.blogspot.fi/2013/12/jumalaiset-baileys-konvehdit.html.

Molemmista lähteistä löytyy myös hyvää tietoa konvehtien valmistamiseen.

Huom! Konvehtien kuorien valmistamiseen käytettävä suklaa kannattaa aina temperoida, jotta konvehdit irtoavat muoteista, säilyvät huoneenlämmössä eivätkä sula niin helposti käsiin. Tässä ohjeessa en puutu sen kummemmin suklaan temperointiin, koska eri tekniikat ovat itsellä vielä kokeilussa. Kinuskikissalta löytyy tietoa suklaan temperoinnista täältä.
Myös Kakkumonsterin blogista olen löytänyt paljon hyvää tietoa erilaisista suklaan temperointitavoista.

Konvehdit rapealla maapähkinävoitäytteellä
(10 isoa konvehtia)

Täyte:
65 g sileää ja sokeritonta maapähkinävoita
2 rkl tomusokeria
1/2 digestivekeksi (tarvittaessa gluteeniton)
(pieni hyppysellinen suolaa, jos maapähkinävoi suolatonta)

Suklaakuoret:
n. 150 g tummaa suklaata (tai maitosuklaata)

lisäksi suklaamuotti (itse käytin näissä konvehdeissa tätä ruusumuottia)

Valmista ensin suklaakuoret*: temperoi suklaa, kaada se muotteihin ja varmista, että sitä on joka kohdassa. Kopsuttele muottia varovasti pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtevät pois. Käännä muotti sitten hetkeksi ylösalaisin ja valuta ylimääräiset suklaat leivinpaperille tai kulhoon. Käännä muotti taas oikein päin ja pyyhi raapalla, lastalla tai veitsellä, jotta konvehtien alareunaan ei jää törröttämään suklaata.
Anna suklaakuorien kovettua joko huoneenlämmössä tai hetken aikaa jääkaapissa.
Ota ylijäänyt suklaa talteen konvehtien pohjia varten.

Sekoita täytteen aineet keskenään ja laita täyte pieneen pursotus- tai pakastuspussiin. Pursota täytettä muottiin suklaakuorien sisälle. Jätä 2-3 mm vajaaksi pohjaa varten (täytettä on reilu määrä, ja sitä jää ehkä jonkin verran käyttämättä muotista riippuen).
Nosta jääkaappiin noin 20-30 minuutin ajaksi, jotta täyte hieman jähmettyy.

Temperoi jäljelle jäänyt suklaa ja valuta se muotin päälle niin, että jokainen kolo täyttyy piri pintaan. Vedä taas varovasti raapalla/lastalla ylimääräiset suklaat pois, jolloin konvehtien pohjista tulee tasaisia. Ole huolellinen, jotta konvehtien reunoihin ei jää yhtään ylimääräistä suklaata.
Siirrä jääkaappiin vähintään 10 minuutin ajaksi ja irrota sitten konvehdit varovasti muotista. Konvehdit säilyvät huoneenlämmössä jopa muutaman viikon.

——————————————————————————————————————————

Baileys-konvehdit
(10 isoa konvehtia + 14 kpl ilman muottia tehtyä ”pallo-konvehtia”)

Täyte:
150 g tummaa suklaata (osan voi korvata myös maitosuklaalla)
1/2 dl Baileys-kermalikööriä
n. 1/2 dl kuohukermaa (jos haluat konvehteihin hieman valuvamman täytteen, voit laittaa kermaa hieman reilummin. Jos pyörität täytteestä käsin palloja, silloin 1/2 dl kermaa riittää).

Konvehtien kuoret/kuorruttaminen:
250-300 g maitosuklaata tai Candy Melts -nappeja (150 g muotilla tehtäviin ja loput käsin muotoiltujen pallojen kuorruttamiseen)

lisäksi suklaamuotti ja pieniä makeisvuokia

Valmista ensin täyte. Rouhi suklaa. Mittaa kermalikööri ja kuohukerma kattilaan ja kuumenna juuri ja juuri kiehumispisteeseen asti. Nosta kattila pois levyltä ja lisää suklaarouhe. Sekoita kunnes suklaarouhe on sulanut ja seos on tasaista. Jätä jäähtymään huoneenlämpöön suklaakuorien valmistamisen ajaksi.
Huom! Jos et käytä suklaamuottia, nosta täyte jähmettymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai mielellään seuraavaan päivään.

Valmista suklaakuoret kuten yllä maapähkinävoikonvehdeissa*. Suklaata tarvitaan noin 150 grammaa. Jos valmistat kuoret Melts-napeista, ei tarvitse temperoida, sulatus riittää.

Siirrä huoneenlämpöinen täyte pursotus-/pakastuspussiin ja pursota täyte muottiin suklaakuorien sisälle. Älä täytä ihan piri pintaan, jätä 2-3 mm tyhjää tilaa.
Nosta jääkaappiin vähintään 20 minuutin ajaksi, jotta täyte jähmettyy hieman.
Laita ylimääräinen täyte jääkaappiin jähmettymään, voit muotoilla siitä seuraavana päivänä käsin palloja.

Valuta temperoitu suklaa tai sula Melts-massa muotin päälle niin, että jokainen kolo peittyy. Vedä raapalla/lastalla ylimääräiset suklaat huolellisesti pois.
Siirrä jääkaappiin vähintään 10 minuutin ajaksi ja irrota konvehdit varovasti muotista.

Muotoile lopusta Baileys-täytteestä käsin pieniä palloja. Siirrä ne hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Sulata maitosuklaa/Melts-napit (n. 130 g) mikrossa ja kasta pallot haarukan tai hammastikun avulla suklaassa. Siirrä jääkaappiin jähmettymään.

Konvehdit säilyvät muutamia päiviä huoneenlämmössä. Halutessasi voit laittaa ne jääkappiin, mutta nauti/tarjoile huoneenlämpöisinä.