Macaron-kuoret
n. 20-30 valmista leivosta
Kuoret:
100g valkuaista
25g sokeria
110g mantelijauhetta (itse käytin Dr.oetkerin valmista jauhetta, joka oli valmiiksia sileää)
200g tomusokeria
geelimäistä tai jauhemaista elintarvikeväriä
Täyte:
4dl kuohukermaa
200g vadelmia
250g tummaa suklaata
Valmistus:
Sihtaa mantelijauhe sekä tomusokeri, ja sekoita ne hyvin keskenään. Sihtaa tarvittaessa useampaan kertaan, jotta saat kaikki kokkareet pois! Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri pienissä erissä. Anna vaahtoutua kovaksi vaahdoksi. Lisää halutessasi elintarvikeväriä. Yhdistä valkuaisvaahto ja mantelijauhe-tomusokeriseos nuolijalla käännellen. Sekoita tasaiseksi massaksi. Jos sekoitat liikaa, taikinasta tulee liian löysää ja sitä ei voi enää pelastaa. Mikäli sekoitat liian vähän, macaroneihin jää pursotettaessa huippuja, jotka eivät laskeudu tasaisiksi. Sekoittamalla pystyt siis määrittämään taikinan paksuuden. Testaa taikinan paksuutta laittamalla vähän massaa esim. leivinpaperin päälle. Pintaan pitäisi muodostua kevyt huippu, joka laskeutuu vähitellen sileäksi ja tasaiseksi pinnaksi. Pursota massasta haluamasi kokoisia ympyröitä. Kopauta peltiä pari kerta voimakkaasti pöytää vasten, jotta ilmakuplat lähtevät pois. Anna macaron-kuorien levätä pellillä vähintään vartin verran, kunnes niiden pintaan on muodostunut kalvo. Kokeile sormella varovasti macaronien pintaan muodostunutta kalvoa, mikäli sormeen ei tartu taikinaa, ne ovat valmiita uuniin.
Paista 150 asteisessa uunissa alatasolla, mikäli paistat useamman pellillisen samaan aikaan, voit käyttää kiertoilmaa, tarkista tuolloin oman uunisi oikea lämpötila! Paista noin 15-25 minuuttia, kuorien koosta riippuen. Kun kuorien pinta tuntuu kovalta ja ne irtoavat leivinparista, niin valmista on! Anna kuorten jäähtyä, ja siirrä ne sen jälkeen varovasti pois pelliltä.
Kuumenna kerma ja vadelmat kattilassa kiehumispisteeseen. Laita pilkottu suklaa kulhoon ja siivilöi kerma-vadelmaseos suklaan päälle. Sekoita tasaiseksi ja laita jähmettymään.
(jos haluat vaahdottaa ganachen, vaahdota sähkövatkaimella, jääkaappikylmänä haluamasi paksuiseksi!!)
Lisää jähmettynyttä ganachea macaronspohjan päälle, joko pursottamalla tai levittämällä. Nosta sitten toinen pohja täytten päälle.
Koristele reunat esim: nonparelleillä, Wiener nougatilla… ym. 🙂
jjjeen: Kiitoksia! Itsekin tykkäsin, ja samalla tuo myös ”juhlallisuutta´´ ulkonäköön. 🙂