Kinuskileipomo maris

Kategoria: Klassikot,  Pikkuleivät,  Rippijuhlat,  Syntymäpäivät,  Ylioppilasjuhlat Nähty 489 kertaa
 
25.06.2018
 
2 kommenttia

Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Pursotetut kaneliässät


Nämä kaneliässä-pikkuleivät tein tädilleni, kuten myös sitruunaiset hillosilmät.

Tämä kaneliässien resepti onkin pohjimmiltaan sama kuin noiden hillosilmä-pikkuleipienkin - oikeastaan vain mausteet ja muoto on eri.

 

Kylläpä vaan ässät maistuivatkin niin hyvälle! Siitä onkin jo hurjan kauan aikaa, kun viimeksi ässiä olen saanut maistaa. Edesmenneellä mummullani niitä ainakin oli usein tarjolla. 

 

Ulkonäöllisesti ei sitten mennytkään ihan niin putkeen. En millään löytänyt valikoimastani sopivaa tyllaa, jolla olisin saanut hyvää jälkeä aikaan. Isolla tähtityllalla (wilton 1M) ja kukkatyllallakin tuli kyllä nättejä röyhelöisiä pikkuleipiä, mutta ässäkuvio ei ollut niin ilmeinen ja selvä (ovat kuvassa taka-alalla). Sitten löysin kaapin perukoilta vähän pienemmän muovisen tähtityllan, jota en ikinä ole käyttänyt, enkä edes muista mistä se on peräisin - ehkä tullut jonkin pursotuspussisetin kylkiäisenä. Sillä sitten pursottelin loput pikkuleivät. Näissä ässäkuvio oli kyllä selvä, mutta en oikein muutoin ollut tyytyväinen näihinkään. Täytyy jatkaa harjoittelua vielä ja miettiä, mikä tylla ässien pursotteluun parhaiten sopisi.

Pursotetut kaneliässät
(n. 50 kpl)

Taikina:
200 g huoneenlämpöistä voita
240 g vehnäjauhoja
40 g perunajauhoja
1 tl kanelia
90 g sokeria
1 tl vaniljasokeria
35 g kananmunaa
30 g vettä

Päälle:
3/4 dl (erikois)hienoa sokeria
1 – 2 tl kanelia

Punnitse kulhoon huoneenlämpöinen voi sekä siivilöidyt vehnä- ja perunajauhot.  Vaahdota voi ja jauhot kuohkeaksi ilmavaksi vaahdoksi, ainakin noin kymmenen minuutin ajan. Lisää vaahdottamisen loppupuolella kaneli.

Sekoita sokeri, vaniljasokeri, kananmuna ja vesi keskenään ja lisää seos parissa erässä voi-jauhovaahdon joukoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta älä sekoita tässä vaiheessa enää liikaa.

Laita taikina pursotuspussiin, jonka päässä on isohko/keskikokoinen tähtitylla. Pursota taikinasta ässän muotoisia kuvioita pellille leivinpaperin päälle. Sekoita kaneli ja sokeri keskenään ja ripottele kanelisokeria reilusti ässien päälle.

Paista kiertoilmalla 190 asteessa (tavallisessa uunissa 200-asteessa) n. 8 minuutin ajan tai kunnes pikkuleivät saavat hieman väriä.