Kokeilin tänä jouluna ensimmäistä kertaa fudgea, pehmeää toffeeta. Ohje on Kotiliedestä ja muuntelin sitä joiltain osin. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty inkiväärihilloa, itse laitoin tyrniä. Fudgepaloista voisi tulla kivoja silläkin tavalla, että valkosuklaan lisää joukkoon vasta yhdessä karpaloiden kanssa. Näin valmiisiin paloihin jäisi selviä valkosuklaasattumia.
Fudgen valmistamisessa hämmennystä aiheutti keittoaika. Alkuperäisessä reseptissä, joka oli mittakaavaltaan hieman omaani pienempi, neuvottiin kiehuttamaan 15 minuuttia. Minä annoin kiehua 1 h 15 minuuttia ja sekin taisi olla liian vähän, sillä seos jäi turhan pehmeäksi: siitä oli vaikeaa leikata siistejä paloja. Tällöin fudge kannattaisikin laittaa pakkaseen: jäisenä paloittelu on helpompaa. On myös syytä uskoa ohjeen astemäärää ja jos mittaria ei ole, odottaa että vesilasiin pudotetusta pisarasta saa muotoiltua selvän palleron.
Fudge on ihanaa, mutta hyvin makeaa. Suosittelen tätä ohjetta siis niille, jotka pitävät tosi makeasta.
n. 35 palaa
Suklaiset fudge-makeiset
Fudge:
150 g valkosuklaata
100 g kuivattuja karpaloita
3 dl kuohukermaa
3 dl sokeria
3 rkl hunajaa
50 g voita
3 rkl tyrnihilloa
Rouhi valkosuklaa. Leikkaa karpalot pienemmiksi paloiksi.
Mittaa kerma ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna, kunnes seos kiehahtaa.
Lisää hunaja ja voi.
Anna kiehua hiljaa kuplien, kunnes seos sakenee ja lämpötila kohoaa 116 asteeseen. Ellei sinulla ole paistomittaria, voit tehdä kokeen tiputtamalla muutaman pisaran fudgeseosta kylmään veteen. Jos pisarat jähmettyvät, seos on valmista.
Ota kattila liedeltä. Odota, että kiehuminen lakkaa ja kaada fudgeseos sitten kulhoon. Lisää joukkoon valkosuklaarouhe ja tyrnihillo. Vatkaa seosta pari minuuttia. Lisää lopuksi karpalot.
Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (18 x 18 cm). Nosta jääkaappiin jähmettymään.
Leikkaa terävällä, öljytyllä veitsellä 2 x 2 cm kokoisiksi paloiksi. Säilytä fudgepaloja jääkaapissa.
Kati 😊
Vaikuttas tulleen aika loistavan makuisia omena-kaneli marmelaadillakin… Kivan jouluisia….
_audrey: hienoa, tuossahan tuli samalla luotua uusi resepti: appelsiini-karpalofudge. 🙂 Pitääpä testailla!
Mä tein näitä äsken ja nyt ovat jääkaapissa jähmettymässä 🙂 En ostanut tyrni- tai inkiväärihilloa kun se purkki olis jäänyt vaan jääkaappiin pilaantumaan, joten korvasin hillon appelsiinimarmeladilla.
Fudgeihin tuli pieni appelsiininen vivahde, eivätkä mautkaan riidelleet keskenään. Kieltämättä mua vähän jännitti miten appelsiini ja karpalo sopivat yhteen, mutta no worries! TOIMII.
patuliini: oikean hetken arvioiminen silmämääräisesti on melkoista arpapeliä… jos innostut enemmän makeisia tekemään, niin suosittelen mittarin hankintaa, mutta toki tuosta vesilasitestistä voi olla apua. Valkosuklaata ei ole hyvä lisätä kiehuvaan seokseen. Tätä ei tosin ohjeessa korosteta, tarkennan tuota kohtaa.
Lisään vielä että ensimmäisellä kerralla seoksesta tuli kovaa daimia… 😀 😀 ja tällä kertaa alkoi näyttää että menee samaan niin nopeasti otin pois ja laitoin aika pian siihen valkosuklaan, se meni sellaiseksi raemaiseksi. eli ihan kuin suklaakin olisi palanut vielä siihen… heh heh. kiitos vastauksesta jo etukäteen.
Hei! Olen nyt pari kertaa kokeillut,enkä saa onnistumaan… voisiko syy olla se että seos kerkiää mennä liian kuumaksi? Tänään keitin seosta 40min…pienellä teholla, ja annoin kuumetakkin kerman ja sokerin ensin pienellä teholla. mittaria en omista. Pitääkö seoksen olla erilaista kuin kakun kuorrute kinuski? jota yleensä keitän sen 20min… minulla on induktiotaso. (sekavaa tekstiä) 🙂
HEINIH:
Kyllä konvehtivuoat voi täyttää massalla, mutta miten helposti/vaikeasti konvehdit saa vuoista suuhun? Riippuu tietysti myös vuoista.
Voisikohan massan jakaa suoraan konvehtivuokiin jähmettymään?
minullakin näytti alkuun,että seos juoksettuu, mutta sitten vaan jatkoin vatkaamista, niin seos tasaantui.
Jos fudgekinuski juoksettuu, kun siihen lisää suklaan, ei hätää! Itse laitoin juoksettuneen massan sekaan tilkan maitoa ja sekoittelin jonkun aikaa suhteellisen rivakasti. Rasva sekoittui hyvin, ja sain fudgeni pelastettua! 🙂
nämä fudget ovat ihan loistavia.Olen tehnyt näitä jo usemman kerran ja ovat aina onnistuneet. Itselläni kyllä tuo keittoaika on ollut aika lyhyt, juurikin sen 15-20min. Käytän joka kerta mittaria ja kuumennan seoksen sekoittamatta 125 asteeseen. Levy on ollut asteikolla 0-3, niin 2,5 eli aika kovalla olen poristellut menemään.
Caramel-81: täytyy myöntää, että keinot on vähissä epäonnistumisen syyn selvittämiseksi. Teitkö kuitenkin jotain erilailla vai olivatko tähdet vain väärässä asennossa… Vatkasitko seosta, kuten ohjeessa neuvotaan? Vatkauksen aikana seos kuohkeutuu. Toinen mieleeni tuleva juttu on voin käyttö. Käytitkö aitoa voita vai kenties margariinia?
Hei! Ensinnäkin, kiitos ihanista sivustosta! Olen jo monta vuotta lueskellut reseptejä täältä, mutta nyt sain vasta aikaiseksi tehdä omat tunnukset. 🙂 Sivujen ansiosta olen alkanut tekemään myös tilauskakkuja (itse-oppinut siis :D), joten ISO kiitos kuuluu teille siitä!
Nyt nousi tie vastaan tässä fudgen tekemisessä… Olen tehnyt monta kertaa aiemmminkin tällä reseptillä, ja TAAS kävi niin, että seoksesta tuli sitkeää ja venyvää, vaikka lämpötila oli 116 astetta!?? On siis käynyt aiemminkin näin. Joskus tullut hyvää, mutta en enää muista mikä silloin oli konsti… 🙂 Tein vielä kaksi tupla-satsia, rommirusina ja vaniljafudgea, jotka piti antaa joululahjaksi. Niin nyt kyllä hieman harmittaa. 🙁 Hirveä määrä ”fudgea”, mutta ei muuta kuin omaan suuhun… Keitinkö liian vähän vaikka asteita oli oikea määrä? Olisin kovin kiitollinen nopeasta vastauksesta…jospa saisin vielä ennen joulua ”oikeaa” fudgea! 🙂 Rauhaisaa joulua teille kinuskeille!
RRIPANEN:
Seos saa hiljalleen kuplia mielellään pinnoitetussa kattilassa. Aina välillä voi käväistä sekoittamassa. Jääkaapissa kannattaa säilyttää, kuten ohje neuvoo. Siten säilyvät parhaiten, poissa silmistä. 😉
Heippa!
Kyselisin tuosta keittämisestä, sanoit että aika on 1h15min kiehua, täytyykö tuo aika sekoitella koko ajan vai voiko antaa itsekseen porista, eli palaako pohjaan ?
Säilyykö fudge pehmeänä huoneenlämmössä muutamia päiviä ?
Kiitos jo etukäteen 🙂
MUPUNA:
Hunaja ja siirappi, makuasioita ;-). Voit kyllä korvata hunajan siirapilla.
kokeilin tätä sovelletusti… eli fudge pohjalla ja kun oli valmista lisäsin minttu-suklaa palleroita (hienonnettuna) (tosin sulivat vaikka ei pitänyt 😉 oli siis seos liian kuumaa vielä)
mielestäni hunaja maistuu läpi, kävisikö tähän esim. myös siirappi? mikä hunajan tarkoitus ohjeessa on? aikaa meni pohjaseoksen keittelyy reilu puoli tuntia ja hyvin onnistui=)
Jeps kiitoksia 😀 tein ohjeen mukaan paitsi että keitin vähän yli puolitoista tuntia. Nyt on fudget jähmettymässä, toivottavasti tulee hyvää, eikä liian kovaa… ;D
ELINATUULIA:
Kinuskikissalla itsellään aikaa näytti vierähtävän ;-). En uskaltaisi toimia toisin kuin ohjeessa.
Heippa! pystyisiköhän näitä fudgeja tekemään pienemmällä keittoajalla niinkuin noita lime-valkosuklaa fudgeja? 🙂
Tein äsken näitä ilman valkosuklaata, hilloa ja karpaloa. Olin hieman malttamaton ja keitin vaan reilun puolituntia. Seoksesta tuli jähmettyessään kovahkoa ja hieman vaikeaa leikata. Johtuuko tämä keittoajasta, vai ihan jostain muusta? Kummallisesti kuitenkin viimeiset kattilan pohjalta kaavitut jämät jäivät pinnalle pehmeäksi, niinkuin fudgen kuuluukin olla…
Itse käytin karpalojen sijaan Fazerin turkin pippuri rakeita. Tuli aivan ihania ja 4 kaveria pyysi heti ohjeen itselleen 🙂 Juuri nyt olen tekemässä uudestaan.
MEESMA:
Omat fudget ovat säilyneet jääkaapissa kolmisen viikkoa. Testi keskeytyi, kun fudget ”katosivat”. ;-). Kaupan fudgepussien kyljessä parasta ennen-päiväys menee vuoden päähän. Tuon perusteella säilyvät hyvin – ainakin avaamattomassa pussissa. 🙂
Kauanko fudget säilyvät hyvinä? Ajattelin tehdä niitä joululahjoiksi niin olisi mukava tietää, että milloin niitä voi alkaa leipoa 🙂
SUKLAATASSU93:
Mikä tahansa kuivattu marja käy. Vadelmia ei taida saada kuivattuina? Tyrnihillon tilalla voi käyttää muitakin hilloja. Se huomio, että jos hillon sävy on punainen, se saattaa muuttaa fudgejen ulkonäköä
Suklaatassu93
Millä karpalot ja tyrnihillon voisi korvata? Tai siis että niiden tilalle jtn muuta, esim vadelmia?
Höh, nämä ei ihan onnistunutkaan niin kuin tuo tuplasuklaafudge. Lähikaupassa ei ollut karpaloita, eikä tyrnihilloa. Joten jätin ne kokonaan pois, mutta se ei oikeastaan haitannut. Vaan se, että olen pakannut tehosekoittimen jo muuttolaatikkoon ja nyt kaadoin seoksen suoraan vuokaan. Massasta tuli tosi rakeista ja voi erottui pinnalle ja reunoilel?! Mistähän se johtuu? Maku kyllä oli hyvä ja nyt se on kylmässä, katsotaan mitä tulee.
Oijoi, voiko nämä olla ”itsetehtyjä”.
Pitää ehdottomasti muistaa kokeilla näitä!
Tein perusohjeen mukaan, mittarin kanssa, ja onnistui hyvin! Mauksi laitoin wienersuklaaraouhetta ja hyvää tuli! 🙂 Ja meni myös.. 😉
Tein aamulla näitä ihania fudgeja. Kinuski keittyi kyllä hyvin, mutta siinä vaiheessa kun lisäsin valkosuklaan niin homma meni ihan rakeiseksi. Jätin vatkauksen pois, sekoitin vaan käsin. Mössöstä tuli ihan kuivaa kökköä. Onneksi tämä oli vasta koe-erä juhlia varten.
Luulen, että kinuski oli liian kuumaa, ja valkosuklaa ikäänkuin paloi. Eikös valkosuklaa pala herkästi..? Ehkä olisi pitänyt odottaa, että kinuski jäähtyy hiukan.
Aaah, ihania konvehti- ja makeisohjeita! 🙂 Ihan pakko kokeilla, kun Anttilaan tuli aika hienoja konvehtimuottejakin myyntiin. Onko sinulla aikomusta laittaa näitä konvehti- ohjeita lisää? Ehkä sitten joulun alla, vai?
Kuulostaa tosi hyvältä! Tulee melkein nälkä.
Kiitos kivoista uusista ideoista: pekaanipähkinää, mansikkakermaa… ihania variaatioita olette tekaisseet. Itsekin tein noita herkkusüün ”tupla-fudgeja”, hyviä olivat nekin. Keittoaika oli minulla taas 1 h 15 min ja kun malttoi odottaa seoksen lämpenemistä 116 asteeseen, tuli oikein jämäköitä mutta kuitenkin hyvin leikkaantuvia makeisia.
Kiitos myös Lindalle avartavasta tietoiskusta! 🙂
täytyykin kokeilla…jos vaikka tekis luisteluretkel välipalaksi….?
Keittoaika riippuu siitä, minkä kokoista kattilaa. Laakeammasta kattilasta pääsee haihtumaan enemmän nestettä pois, mikä lyhentää keittoaikaa. Fudgemassa, niinkuin myös marmeladit, karamellit ja muut jutut jotka keitetään yli 100 asteeseen, perustuu ylikylläiseen sokeriliuokseen (toivon että tää termi meni nyt oikein), eli koska sokeria liukenee veteen vain tietty määrä, ylimääräiset vedet saa pois siis haihduttamalla. Tämä johtaa pieneen vesiaktiivisuuteen, johon perustuu myös se, että näiden pitäisi säilyä hyvin, niin kauan kun sekaan heitettävät asiat on myös hyvin säilyviä myös normaalissa huoneenlämmössä jos ei ole liian kosteaa, eli kuivatut marjat tai hedelmät sopivat hyvin. Tuoreita marjoja käytettäessä kannattaakin sitten syödä fudget nopeammin tai säilyttää ne jääkaapissa.
Sointuliinalle on saattanut käydä kaksi eri juttua. Ensimmäinen on, että massa on juoksettunut siinä vaiheessa kun rasvapitoinen valkosuklaa on lisätty, eli rasva on jostain syystä erottunut normimassasta, ja sen jälkeen kun tilannetta on yrittänyt korjata vatkaamalla, tuloksena on ollut sokerin uudelleenkristallisoituminen. Jälkimmäinen tapahtuu herkästi, kun sokeriliemiä keitetään ja sekoitetaan –> kun massa kristallisoituu uudelleen, sitä ei voi enää pelastaa, vaan ketjureaktio hoitaa homman loppuun ja parasta aloittaa homma alusta. Tässäkin reseptissä on hunajaa estämässä tuota pikkuisen, mutta ei kokonaan, ja jos on käytössä tärkkelyssiirappia niin sillä on hyvä korvata hunaja. Massaa kannattaa kuitenkin sekoittaa mahdollisimman vähän keitettäessä uudelleenkristallisoitumisen estämiseksi.
Että tämmöistä teoriatietoa tänään. Toivottavasti auttaa.
Heip, pakko tulla kertomaan oma versio tästä kun hyviä tuli: käytin kuohukerman tilalla kaupasta saatavaa mansikkakermaa, enkä laittanut voin, valkosuklaan ja sokerin lisäksi tähän mitään muuta. Lorautin myös hieman punaista elintarvikeväriä mukaan, jolloin tuli iloisen punertavia kevyesti mansikan makuisia fudgeja. : ) Todella makeita, mutta hyviä. Eipähän tarvii paljoa syödä kun makeanhimo on taltutettu. : ) Joululahjaksi on menossa yksi satsi. Kiitos siis hyvästä ja helposta reseptistä. (Toisessa erässä tuli hellanpesu täälläkin, mutta minkäs teet. Maidolle kun selkänsä kääntää se jo yli kiehuu, niinkun ”vanhalla kansalla” on tapana sanoa.)
Kiitos mahtavasta reseptistä! Tein fudgeja äsken ja tuli tosi hyviä. Itse korvasin hunajan vaalealla siirapilla, kun sitä sattui olemaan kaapissa. Mittarin mukaan hiukan alle puoli tuntia riitti 116 asteeseen, mutta keittelin varmuuden vuoksi vielä hetken pitempään eli reilut puoli tuntia. Huomenna pitää testata tätä pähkinärouheella:).
No nyt tein tätä, mukaan laitoin karpaloiden sijasta pekaanpähkinärouhetta ja valkosuklaata. Tosi hyviä tuli, ehkä jos tekee kuten minä, että rouhii pähkinät itse, kannattaa seos tehdä aika jämäkäksi, isohkot pähkinänpalat muuten murentavat palan helposti irrotettaessa.
Mulla oli keittoaika teräskattilassa, normihellalla (asteikolla 1-6) kolmosella keittäen 35min.
Ihana resepti, muunneltava ja helppo, kiito taas Kinuskikissalle!
heli: hyvältä kuulostaa! 🙂
K.H.: hyvä idea tuo karpaloiden pilkkominen. Se voisi tosiaan helpottaa leikkaamista ja muutenkin pienempinä paloina karpalot sekoittuisivat makeisiin tasaisemmin. Lisään tämän ohjeeseen, kiitos!
herkkusüü: kuulostaa ihanalta! Minä aion kokeilla. 🙂
Yksi muunteluehdotus: valkosuklaan tilalta maitosuklaata ja karpaloiden tilalta pähkinärouhetta(+auringonkukansiemeniä). Kokeiltu on ja tulos oli hyvin Tuplamainen!:)
Itsekin kokeilin näin joulun alla tehdä näitä fudgeja. On ollut aina tapana kokeilla jotain karkkeja jouluna ja mahdollisesti ystävänpäivänäkin. Ne kun ovat kivoja pieniä lahjoja ystäville ja tutuille annettaviksi.
Fudget olivat erittäin hyviä. Itselläni ei sattunut olemaan tyrnihilloa, joten laitoin omenasosetta, joka ei kylläkään lopputuloksessa maistunut, onhan se paljon miedompaa kuin tyrnihillo. Keittoaikakin oli noin 2h, joten kauan sai keitellä. Lopputuloksena oli kuitenkin ihanan pehmeä, mutta tarpeeksi kiinteä fudge. Kuivatut karpalot sopivat hyvin karkkeihin, mutta leikatessa tulos oli hieman epäsiisti. Mietinkin, että karpaloita olisi voinut ehkä leikellä hieman pienemmiksi paloiksi, jotta palat olisivat olleet siistimpiä. Resepti on kuitenkin erittäin hyvä ja sitä voi muunnella moneksi. Kiitokset taas tästä(kin) mahtavasta reseptistä!
Ja vielä oikein mukavaa joulua!
Keittelin viikonloppuna kaksi eri kattilallista fudgeja ja tuli niiiin hyviä että!! Toisessa oli 2dl ja toisella tuo 3dl kermaa. Keittoaika oli tuolla pienemmällä 1h30 ja isommalla jopa 1h45 ja koostumuksesta tuli kyllä tosi hyvä. Tein toisen kattilallisen tuolla sinun reseptillä, toiseen laitoin omenahilloa ja valmista Wienernougat rouhetta. Tuo oma kokeiluni ei ollut ihan niin makea kuin valkosuklaa-versio ja oli kyllä tosi hyvää =) Siitä teen siis joulumakeisia ensi viikon alussa. Kun eihän noita kokeiluversioita ole juuri enää jäljellä!
Jenny: hienoa, että onnistui noin hyvin! Hapan hillo saattaisi vähän tasapainottaa makeutta. Kannattaa kokeilla ensi kerralla, onko eroa.
marabou: kuvittelisin, että kuivatettujen marjojen käyttö liittyy nimenomaan säilyvyyteen. Suklaan sisällä aidot marjat tuskin säilyvät kauemmin kuin muutenkaan pakkasesta sulatetut marjat (muutama päivä jääkaapissa?). Lisäksi konvehteja pitäisi marjojen vuoksi säilyttää jääkaapissa, kun taas temperoitu suklaa säilytetään oikeaoppisesti huoneenlämmössä. Epäilen myös, että vetiset marjat saattavat pilata temperoinnin, jolloin itse suklaakaan ei säily kauaa hyvänä. Vaikka näin onkin, voi mielestäni hyvin tehdä tuollaisia konvehteja omaan käyttöön, kunhan tulevat syödyksi muutaman päivän sisällä. Lahjaksikin voi toki antaa, jos huomioi säilytykseen/säilymiseen liittyvät rajoitteet.
Tämä nyt ei varsinaisesti liity juuri tähän makeiseen mutta ajattelin että leipuri-ihmisenä saattaisit osata vastata 🙂 Täytyykö makeisiin käyttää aina kuivattuja marjoja? Kokeilin ihan sellaista nimittäin alumiinivuokiin, että sulatin maraboun suklaata ja laitoin sinne pakkasesta vadelmia joukkoon.. taivaallista 😛 Meinasin että jos annan viikon päästä niitä joillekin lahjaksi, säilyvätköhän vadelmat siellä suklaan joukossa viikon ihan ok?
Kiitos aivan ihanasta blogista! 🙂
Testasin fudge-ohjeen (ilman hilloa) ja niistä tuli taivaallisia – mutta tosiaan todella makeita! Keitin seosta puolisentoista tuntia, jähmettyään seos/laatta oli helppo leikata ja palat eivät olleet ollenkaan tahmaisia, vaan juuri sellaista fudgea jota saa ostaa kaupasta! Jams!
Ihanan makean näkean näköisiä.
selvä! kiitos neuvoista! voisin kokeilla vaikka jättää vatkauksen kokonaan pois (heti vatkauksen alussa seoksesta ikään kuin pusertui pois se kerma. kun vatkausta jatkoi se tosin yhistyi seokseen uudestaan,mutta seoksesta tuli rakeista. tulipas epäselvää tekstiä:D). mutta onneksi tässä ehtii tehdä näitä koevedoksia;)
Johanna: kumma tosiaan, että aika noin vaihtelee. Kattilalla ja kiehutusteholla lienee aika paljon merkitystä. Mutta hyvä että kootaan tänne vertailutietoa.
Sointuliina: voisit kokeilla jättää vatkauksen ensi kerralla vähemmälle. Alkuperäisessä ohjeessa ei sanottu vatkausajasta mitään ja jossain toisessa ohjeessa oli tuo 5 minuuttia. Vatkaa kuitenkin sen verran, että saat valkosuklaan sulamaan joukkoon (jollet sitten halua jättää niitä valkosuklaasattumia).
juu käytin kyllä kuohukermaa. outo juttu:O kyllä minun täytyy vielä kokeilla uudestaan! ja lyhennän keittämisaikaani vaikka 40-45minuuttiin. onko seosta pakko kuitenkin lopussa vatkata? en nimittäin käsitä mitä tein vatkaamisessa väärin, kun seoksen rakenne niin muuttui kummalliseksi:O