26.03.2008   129 kommenttia Kategoria: Pursotukset

Pursotusmallisto



Yleisimmät tähtityllalla tehtävät pursotukset näet myös video-opastuksena. Video löytyy Youtubesta osoitteesta www.youtube.com/watch?v=QBT-TSkQxNQ.

Kun itse lähdin perehtymään kakkujen koristelun maailmaan, koin nimenomaan tämän asian hankalaksi. Kauniita pursotuksia näkyi siellä täällä, mutta mistään ei löytynyt koottuna sellaista tietopakettia, jossa olisi neuvottu erilaisten kuvioiden tekemistä ja ennen kaikkea sitä suurinta askarruttavaa kysymystä: millä tyllalla mikin on tehty. 😉

Tässä on nyt tarkoitus tarjota paitsi vinkkejä pursotusten tekemiseen myös ideoita erilaisiin kuvioihin. Laajennan ohjeistusta sitä mukaa, kun uusia malleja tulee eteen. Olkaa tekin aktiivisia: toivokaa ja vinkatkaa, mitä muuta haluaisitte tässä nähdä! On myös tärkeää, että kerrotte, jos jokin kohta tuntuu epäselvältä. Alla nähtävät mallit on poimittu sieltä täältä, pääasiassa muissa blogeissa näkemistäni pursotuksista. Teko-ohjeet ovat suurimmaksi osaksi omaa päättelyäni, joten vaihtoehtoisiakin tapoja varmasti löytyy. Minullekin päin voi siis antaa vinkkejä! 🙂 Käyttämäni termit eivät ole virallisia vaan itse keksimiäni helpottamaan mallista toiseen viittaamista.

Linkitän pursotuskuvioihin jatkossa täytekakkujani aina sitä mukaa, kun käytän niissä uusia malleja. Näin on helppo nähdä, miltä pursotus näyttää valmiissa kakussa. Pahoittelen, että kaikissa kuvissa pursotusjälki ei ole aivan ensiluokkaista. Kermavaahto oli aika kovilla kierrätettäessä sitä uudelleen ja uudelleen eri malleja varten. 🙂

Huom: useiden pursotusmallien kohdalla on hyötyä siitä, että tutustut malleihin tässä järjestyksessä, alusta alkaen!

Muuta aiheeseen liittyvää blogissani:
Kermavaahdon pursotus: vinkkejä kermavaahdon valmistamiseen
Liittimen käyttö
Kysymyksiä ja vastauksia kermavaahdosta
Kermaruusut


Tyllat

Pursotusmallien esittelyssä viittaan seuraaviin tylloihin. Kaikki alla kuvatut esimerkit on siis toteutettu jollain näistä:

Städter 14 mm tähtitylla:

stadter14_11.JPG stadter14_21.JPG

Städter 17 mm koripunostylla:

koripunostylla1.JPG koripunostylla2.JPG

Kaiser 11 mm pyöreäsuinen tylla:

pyorea_tylla1.JPG pyorea_tylla2.JPG

Kaiser 17 mm ruusutylla:

ruusutylla1.JPG ruusutylla2.JPG

Städter 15 mm lehtitylla:

Iso tylla 4,5 cm (kaksi puolta; sileä ja sahalaitainen):

Städter ruohotylla:

ruohotylla1.JPG ruohotylla2.JPG


Palluraketju

Kaiser 11 mm pyöreäsuinen tylla

Paina pursotuspussia pallomaisen muodon aikaansaamiseksi. Hellitä puristustehoa samalla, kun vedät tyllalla pienen hännän. Pursota seuraava samanlainen kuvio osittain edellisen päälle.

palluraketju_vaihe1.JPG palluraketju_vaihe2.JPG

palluraketju1.JPG palluraketju2.JPG


Pallurat rivissä

Kaiser 11 mm pyöreäsuinen tylla

Pursota yksittäisiä palluroita riviin niin, että pidät tyllan koko ajan kohtisuorassa alustaan nähden. Pieni huippu muodostuu tällöin palluran päälle.

pallurarivi1.JPG pallurarivi21.JPG

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.


Suora ketju

Städter 14 mm tähtitylla

Perusidea on sama kuin ylempänä kuvatussa palluraketjussa. Nämä sivuprofiilista otetut kuvat havainnollistavat tyllan asentoa pursotettaessa. Idea on, että pursotuksen aloituskohta jää piiloon eli alkuun muodostuu pieni lenkki. Ketju syntyy pursottamalla yksittäisiä kuvioita osittain toistensa päälle.

ketju_vaihe1.JPG ketju_vaihe2.JPG

ketju1.JPG ketju2.JPG


Ketju pienellä kierteellä

Städter 14 mm tähtitylla

Toimitaan kuten edellisessä pursotuksessa, mutta lisäksi tehdä tyllalla pieni mutka, jolloin tylla tekee ikään kuin väärinpäin olevan J-kirjaimen muotoisen liikkeen. Pursotusmallia voi käyttää esimerkiksi kakkujen päällisosan reunoilla, jolloin J:n lenkit osoittavat kakun keskustaan päin.

kierreketju_vaihe1.JPG

kierreketju1.JPG kierreketju2.JPG

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.


Kiehkurat

Städter 14 mm tähtitylla

Hieman muokattu versio edellisestä pursotusmallista. Kierrettä on nyt hieman enemmän. Kuvio alkaa kunnon lenkillä: J:n koukun sijaan lähes kokonainen O-kirjain. Myös häntä kaartaa voimakkaammin vastakkaiseen suuntaan eli kuvassa vasemmalle.

kiehkurat_eri_suuntiin_vaihe1.JPG

kiehkurat_samaan_suuntaan1.JPG kiehkurat_samaan_suuntaan2.JPG


Kiehkurat eri suuntiin

Städter 14 mm tähtitylla

Kuten edellinen, mutta nyt kiehkuroita tehdään vuorotellen oikealle ja vasemmalle.

kiehkurat_eri_suuntiin1.JPG kiehkurat_eri_suuntiin2.JPG

Kiehkurat voi tehdä myös nostamatta tyllaa välillä irti: tavallaan kahdeksikkoa puolelta toiselle.

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.


Kiehkurat, kolmas malli

Städter 14 mm tähtitylla

Kiehkurat pursotettu niin, että hännät tulevat toisiaan vasten.

kiehkurat_kolmas_malli1.JPG kiehkurat_kolmas_malli2.JPG

kiehkurat_kolmas_malli3.JPG

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.


Aallot kakun päällä

Städter 14 mm tähtitylla

Pursotetaan yhtenäistä aaltoliikettä. Kaunis esimerkiksi kiertämässä kakun päällisosan reunoilla.

aallot1.JPG aallot2.JPG

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.


Lenkit

Städter 14 mm tähtitylla

Pursota kuvien mukaisia lenkkejä esimerkiksi kakun päällisosan reunoille. Vaihtelevuutta saat pursottamalla lenkit tiiviimmin tai väljemmin toistensa päälle.

lenkit_vaihe1.JPG lenkit_vaihe2.JPG

lenkit1.JPG lenkit2.JPG


Punos

Städter 14 mm tähtitylla

Pursotetaan loivan S:n mallinen kuvio. Seuraava S-kirjain on samanlainen, mutta se lähtee edellisen S:n mutkasta ja peittää alleen edellisen hännän.

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.


Palmikko

Städter 14 mm tähtitylla

Tämän pursotustyylin näin Ebellä. Kannattaa lukaista ”Suoran ketjun” kohdalla mainitut niksit – palmikko koostuu samanlaisista elementeistä, mutta palmikon muotoon pursotettuna. Palmikon elementit tulevat siis viistoon toisiinsa nähden niin, että seuraava tulee aina edellisen hännän päälle. Pursotusta kannattaa yrittää ohentaa (= puristaa vähemmän pursotuspussia) häntää kohden (kts. erityisesti 2. vaihekuva): näin palmikkoon ei tule tarpeetonta paksuutta.




Tähdet

Städter 14 mm tähtitylla

Pidä pursotuspussia koko ajan kohtisuorassa alustaan nähden. Pursota tähdet siten, että sakarat osuvat limittäin toisiinsa nähden. Näin alusta ei pilkistä välistä. Tähdillä voi koristella vaikka kakun päällistä.

tahdet1.JPG tahdet2.JPG

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.


Tähdet kiertäen

Städter 14 mm tähtitylla

Sama kuin edellä, mutta kierrä tyllaa pursottaessasi akselinsa ympäri.

kierretahdet1.JPG kierretahdet2.JPG


Lenkkirivi + tähdet

Städter 14 mm tähtitylla

Tämän kivan pursotuksen näin Ebellä, kiitos taas ideasta! Ensin pursotetaan lenkit vieri viereen. Yksittäiset lenkit ovat samanlaisia kuin ”Suorassa ketjussa” (lue vinkit sieltä!). Lenkkien päihin voi vielä tämän jälkeen pursottaa pienet tähdet. Sopii hyvin kakun päällisosan reunapursotuksiin.




Ruusuke

Städter 14 mm tähtitylla

Tee tyllalla yhtenäistä spiraalimaista liikettä ylöspäin pientäen. Ruusukkeet sopivat esimerkiksi muffinssien koristukseksi.

ruusuke_vaihe1.JPG ruusuke_vaihe2.JPG

ruusuke1.JPG ruusuke2.JPG


Ruusukerivi

Städter 14 mm tähtitylla

Kaunis ruusukerivistö syntyy vieri viereen pursotetuista ”kiepeistä”. Seuraava ruusuke peittää aina edellisen hännän. Tyllan liikerataa on hahmotettu ensimmäisessä kuvassa. Lopputuloksesta tulee hieman erilainen riippuen siitä, kuinka pitkältä pursotuksen aloittaa. Minun mielestäni lenkin ei tarvitse olla läheskään täysi ympyrä eli aloituspään häntää vain sen verran, että se jää luontevasti kiehkuran alle piiloon.

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.


Koripunos

Städter 17 mm koripunostylla

Pursota ensin yksi pystysuora kaistale. Voit nojata kevyesti tyllalla kakun pintaan: näin saat siitä hieman tukea ja kaistaleesta tulee suorempi. Tee sen päälle vaakasuuntaiset kaistaleet, jotka jatkuvat ½ – 1 cm pystysuoran nauhan oikealle puolelle. Ohenna pursottamiasi kaistaleita hieman ennen kuin irroitat tyllan kakun pinnasta. Kaistaleiden etäisyys toisistaan tulee olla tyllan levyinen.

koripunos_vaihe1.JPG koripunos_vaihe2.JPG

Pursota toinen pystysuora kaistale niin, että a) se peittää alleen vaakasuuntaisten kaistaleiden hännät b) sen ja edellisen pystysuoran kaistaleen väliin jää n. 3 mm rako. Jatka sitten pursottamalla taas vaakasuuntaiset kaistaleet samalla periaatteella kuin aiemmatkin (nyt kaistaleet toki tulevat pystysuunnassa eri kohtiin kuin edelliset). Huomioi, että jättämäsi 3 mm raon tulee peittyä.

koripunos_vaihe3.JPG koripunos_vaihe4.JPG

Jatka samaan tapaan taas pystysuoralla kaistaleella jne.

koripunos_vaihe5.JPG

koripunos.JPG

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.


Aallot kakun reunassa

Städter 14 mm tähtitylla

Pursota yhtenäistä nauhaa tekemällä tyllalla aaltoja ylös alas.

r_aallot.JPG

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.


Pienet laineet

Städter 14 mm tähtitylla

Tämän mallin tekemiseen sain opastusta Pialta. Perusversio tästä mallista on se ehkä kaikkein tavallisin reunapursotus: kakun alareunasta yläreunaan ulottuva pystysuuntainen nauha (tämän version lisään myöhemmin). Tee samoin, mutta heiluta tyllaa samalla reippaasti edestakaisin vasemmalta oikealle.

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.


Tähdet kakun reunassa

Städter 14 mm tähtitylla

Sama idea kuin ylempänä esitellyissä tähdissä, mutta pursotus kakun reunassa.

r_tahdet.JPG


Röyhelöpursotus ruusutyllalla

Kaiser 17 mm ruusutylla

Pidä tylla koko ajan samassa asennossa: leveämpi pää kakkua kohden. Tylla on n. 90 asteen kulmassa kakun sivuun nähden (kts. kuva). Röyhelökuvio syntyy ikään kuin kirjoittaisit kakun reunaan U-kirjaimia vieri viereen. Pyri siihen, että pursotus on yhtenäistä eli älä irrota tyllaa kakun reunasta muutoin kuin kääntäessäsi kakkua. Jos teet useita röyhelökerroksia päällekkäin, aloita alimmaisesta kerroksesta. Mikäli haluat kaksiväristä röyhelöä siten, että röyhelön reuna on eri värillä, katso mallia pursotuspussin täyttämisestä kermaruusujen kohdalta.

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.

Röyhelöpursotus lehtityllalla

Städter 15 mm lehtitylla

Pursota lehtityllalla ”laskosnauhaa” nostamalla tyllaa tasaisin välein ylöspäin irti kakun pinnasta. Suuntaa tylla siten, että seuraava laskos tulee hieman edellisen päälle.


Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.


Laskospursotus

Städter 14 mm tähtitylla

Vaikeaa keksiä tälle pursotukselle nimeä, mutta kakun reunoilla tämä muistuttaa mielestäni hieman laskoksia kankaassa (tulipa mieleeni jopa teatterin esirippu!). Kiitän KakkuHelmen Piaa opastuksesta tämän pursotusmallin saloihin. Kuvio syntyy tekemällä kahdeksikkoja vaakasuunnassa niin, että häntä tulee kahdeksikon yli. Kannattaa ohentaa (= painaa vähemmän pursotuspussia) tuota pursotuksen häntäosaa lähestyttäessä. Seuraava kahdeksikko tulee kiinni edelliseen ja peittää hännän.

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.


Jättipursotus

Jättitylla 4,5 cm

Jättityllalla syntyy täysin sileää tai sahakuvioista leveää nauhaa riippuen siitä, kumpaa puolta käyttää. Oikeaa pursotuspussia tarkoitukseen ei ehkä kannata uhrata, koska suuaukko olisi leikattava liian suureksi tavallisille tylloille. Myöskin liittimet ovat liian pieniä. Pursotuspussina voi käyttää esimerkiksi litran vetoista minigrip-pussia. Suuaukko leikataan saman levyiseksi kuin tyllan leveys.

Tylla pudotetaan pussiin ja vedetään jonkin matkaa ulos. Liitoskohtaan voi kiertää maalarinteippiä.

Pussi täytetään kermalla. Toisen pään voi sulkea pussinsulkijalla.

Tässä on käytetty sahalaitaista puolta ja tehty samalla liikettä vasemmalta oikealle, oikealta vasemmalle. Näin on saatu aikaan aaltomainen vaikutelma.

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.


Kahden tyllan käyttö

Städter 17 mm koripunostylla ja Städter 14 mm tähtitylla

Pursota ensin koripunostyllalla pystysuorat kaistaleet n. 1 cm (riippuen tietysti käyttämäsi tähtityllan koosta) etäisyydelle toisistaan. Pursota sitten tähtityllalla kaistaleet näiden väliin.

r_kaksityllaa_vaihe1.JPG

r_kaksityllaa.JPG

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.


Ruoho

Städter ruohotylla

Toimii parhaiten kreemin tai muun kermavaahtoa jäykemmän aineen kanssa. Kermavaahtoa käytettäessä on syytä vatkata vaahto hieman normaalia kovemmaksi.

Tässä sokerikreemillä pursotettuja ruohotupsuja kakun päällä.

ruoho.JPG

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.

Tässä kermavaahdolla pursotettua ruohoa/heinikkoa kakun reunoilla.

Katso esimerkki kakusta, jossa olen käyttänyt tätä pursotusmallia.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
11 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskiyhteisön joulukalenteri

  • 14

Kurkkaa aiemmat luukut »

Toivepuodin joulukuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuodin joulukuun arvonnassa palkintona inspiroiva seinäkalenteri resepteineen.

Kehittele resepti Kinuskikissalle

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit