20.07.2009   43 kommenttia Kategoria: Kevät,  Marenkikakut,  Pääsiäinen
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Sitrus-marenkikakku


sitrusmarenkikakku1sitrusmarenkikakku2

Totta puhuen blogin piti olla heinäkuun lomalla, mutta kesäherkkuja on kertynyt liikaa, jotta olisi varaa taukoilla. 🙂 Tässä kakussa on brita-tyyppinen kakkupohjan ja marengin yhdistelmä, tosin kaakaoversiona. Tein tätä pari kertaa ja kummallakin kertaa oli vaikeuksia saada pohjaa irtoamaan ehjänä leivinpaperista. Siltä varalta, että muillakin on hankaluuksia, kerron oman tapani selvitä tilanteesta. Kun pohja leikataan kahtia, voi leivinpaperin halkaista saksilla samasta kohtaa, jolloin syntyy kaksi kokonaisuutta. Pohjan saa irrotettua kippaamalla sen nurin suoraan tarjoilulautasen/täytekerroksen päälle (marenki tulee alapuolelle, pohja yläpuolelle) ja vetämällä leivinpaperin päältä pois (kts. vaihekuva). Maun kannalta ei ole mitään merkitystä kummin päin pohja ja marenki ovat. Marenki ei näy muutenkaan päällepäin, sillä kakku kuorrutetaan täytteillä. Mainitsen tässä vielä kaksi lukijalta tullutta vinkkiä. Mikäli uunisi polttaa leivonnaiset herkästi pinnalta, kannattaa paistaa pelkkää taikinaa jonkin aikaa ja laittaa marenki päälle vasta hieman myöhemmin. Näin saa pohjan kypsymiselle lisäaikaa. Jos marenkipohja on tästä huolimatta vaikeaa saada ehjänä irti leivinpaperista, voi sen laittaa pakkaseen ja irrottaa leivinpaperista jäisenä.

Marenkileivonnaisissa uunilla on iso merkitys. Meidän uuni ei valitettavasti ole parhaasta päästä (harmillista leivontamääriini nähden!) ja brita-pohja on osoittautunut hankalaksi saada siinä onnistumaan. Marenki palaa päältä ennen kuin pohja ehtii kypsyä alhaisellakin lämmöllä uunin alatasolla paistettuna. Niinpä paistoin pohjan äidin uunissa. Tämä ennakkovaroituksena muillekin - vika ei ole välttämättä reseptissä.

Sitruskastikkeen kuuluu olla löysää: mielestäni se saakiin valua hieman kerrosten välistä ja kakun päältä. Kiisselin voi toki tehdä paksummaksikin, jos esimerkiksi haluaa sekoittaa sen kermavaahtoon. Silloin 2-3 rkl voisi olla hyvä määrä perunajauhoja. Kiisselin kuuluu myös olla hapanta, sillä kaikki muu kakussa on makeaa. Valmista kiisseliä kannattaa kuitenkin koeamaistaa, sillä sitruunoiden happamuus vaihtelee. Kiisselin ei ole tarkoitus saada irvistämään - lämpimään kiisseliin voi vielä sekoittaa lisää sokeria.

Siskoni antoi tästä ylitsevuotavan suopean arvion väittäen tätä parhaimmaksi tekeleekseni. 🙂 Tämän lainauksen rohkenen tuoda tässä esiin kannustaakseni kokeilemaan!

Sitrus-brita

Taikina:
150 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
3 keltuaista
1 ½ dl vehnäjauhoja
¾ dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
½ dl maitoa

Marenki:
3 valkuaista
1 ½ dl sokeria

Kiisseli:

1 ¼ dl sokeria
¼ dl perunajauhoja
2 dl appelsiinimehua (Luomu)
1 ½ dl sitruunamehua (2-3 sitruunan mehu)
1 keltuainen

Lisäksi:

6 dl kuohukermaa
3 tl vaniljasokeria

Koristelu:
valmiita tai itse tehtyjä marenkeja
sitruunamelissan lehtiä


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele keltuaiset. Säästä valkuaiset marenkia varten. Sekoita keltuaiset voi-sokerivaahtoon yksitellen. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan muutamassa erässä. Sekoita joukkoon lopuksi maito. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle n. 30 x 30 cm kokoiseksi levyksi.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri muutamassa erässä. Levitä taikinan päälle jättäen 2 cm leviämisvaraa taikinan reunaan nähden.

Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 25-35 minuuttia. Varmista, että kaakaopohja on kypsynyt. Suojaa marengin pinta tarvittaessa foliolla, mikäli se tummuu liikaa ennen pohjan kypsymistä.

Valmista pohjan kypsymisen/jäähtymisen aikana kiisseli. Sekoita kattilassa sokeri ja perunajauhot. Sekoita joukkoon appelsiinimehu, sitruunamehu ja keltuainen. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Jäähdytä tarvittaessa kylmää vesihaudetta hyödyntäen. Kiisselin voi valmistaa jo edellispäivänäkin jääkaappiin. Kiisselin tulee olla kylmää kakkua kootessa. Viilentyessään se muuttuu myös hieman paksummaksi.

Mausta kerma vaniljasokerilla ja vatkaa vaahdoksi.

Leikkaa marenkipohja kahteen osaan (kts. johdannosta vinkit, mikäli kohtaat hankaluuksia leivinpaperin kanssa). Aseta toinen puoli tarjoilulautaselle. Levitä päälle puolet kermavaahdosta ja hieman yli puolet kiisselistä. Nosta päälle toinen puolikas pohjasta ja levitä loput kermavaahdosta. Levittämisen jälkeen voit kuvioida kerman pinnan painelemalla siihen aaltomaista pintaa pyöreäpäisellä veitsellä vuorotellen vastakkaisiin suuntiin. Valuta päälle kiisseliä lusikalla tai pursotuspussin avulla. Koristele marengeilla ja sitruunamelissan lehdillä. Tarjoile mielellään mahdollisimman pian.

sitrusbrita_1 sitrusbrita_2
sitrusbrita_3 sitrusbrita_4
sitrusbrita_5 sitrusbrita_6

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
7 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat