22.04.2014   26 kommenttia Kategoria: Täytekakut,  Vappu
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Mansikka-keksikakku


mansikka-keksikakku

Tämän reseptin myötä haluan esitellä kaksi asiaa, joista olen tällä hetkellä kauhean innostunut! ENSIMMÄINEN liittyy pikkuleipätaikinan käyttämiseen totutusta poikkeavalla tavalla, kakuissa ja leivoksissa. Blogissani tämä on nähty vilaukselta (ABC-leivokset), uudessa kirjassani on yksi keksi-ideaa hyödyntävä ohje ja tulevassa Unelmien Talo&Koti -lehden keväisessä juhlaliitteessä niin ikään yksi keksikakkuversio. Ja tässä tulee lisää keksiä!

Keksimäisen luonteensa mukaisesti murotaikinasta tehdyt pohjat paistetaan ohuiksi levyiksi. Kovasta rakenteesta huolimatta pellin kokoisia jättikeksilevyjä voi leikata pienempiin paloihin, jolloin niistä saa koottua kakkuun useita kerroksia. Juuri kerroksellisuuden aikaansaaminen on keksipohjien mielenkiintoisin puoli, sillä täytteen ja pohjan vuorottelu tekee kakusta näyttävän jo sellaisenaan. Siksi ei kannata nähdä vaivaa reunapursotusten tai kuorrutteiden kanssa, vaan antaa kakun rakenteen puhua puolestaan.

Helppous syntyy siitäkin, että pikkuleipätaikinan pinta paistuu kauniin sileäksi, jolloin koristelun voi tehdä suoraan päällimmäisen levyn pinnalle. Koristelu voi olla yksinkertaisesti päälle kiinnitettyjä karamelleja, kermapursotusta, pursotettua täytettä tai suklaata. Tässä lähdin leikittelemään eri värisillä taikinoilla. Mainittakoon, että tämä osuus on tarkoitettu erityisesti näpertelystä innostuville leipureille ja sen kautta tarkoitukseni oli lähinnä esitellä muitakin mahdollisuuksia, joita pikkuleipätaikinaan liittyy!

Rapeat keksit antavat uutta jujua myös kakun suutuntumaan. Keksikerrokset säilyvät rapeina muutaman tunnin täyttämisestä, minkä jälkeen ne alkavat vähitellen pehmentyä. Kakku on tarjoiluvalmis samantien (silloin paras apu leikkaamisessa on terävä veitsi), mutta kakun voi hyvin tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä. Se on suotavaakin, jos haluaa levyjen pehmentyvän kakkulapiolla leikkautuviksi, enemmän peruspohjaa muistuttaviksi kerroksiksi.

Päästäkseni vihdoin TOISEEN innostuksen aiheeseen kerron hieman täytteen ideasta. Tämä ajatus syntyi ahaa-elämyksenä täytteen ja koristelussa käytettävän pursotuksen yhdistämisestä. Toisinaan ideat syntyvät juuri tällä tavalla: ne ovat pitkään nenän edessä ”tyrkyllä”, kunnes eräänä päivänä lamppu syttyy leipurin pään yllä! Tämän kaltaisia täytteitä olen tehnyt jo pitkään, aina siitä lähtien, kun vaniljakreemijauheen mahdollisuudet avautuivat minulle. Kreemijauhe (jonka voi korvata vaniljakastikejauheella, esim. Blå Band) nimittäin saa juoksevankin täytteen rakenteen paksummaksi, eikä liivatetta tarvitse käyttää. Se on uskomattoman näppärää! Suunnitellessani edellä mainittuun kevätliitteeseen tulevia mansikkaleivoksia tajusin, ettei mansikkamoussella täytettyjä leivoksia tarvitse koristella erillisellä kermapursotuksella, kun leivosten täyttämisen suorittaa pursottaen! Kreemijauheella höystetty täyte on sellaisenaan aivan täydellisesti pursottamiseen soveltuvaa.

Pursotettavaa täytettä voi soveltaa eri tavoin. Esimerkiksi mansikkatäytekakun voi täyttää normaaliin tapaan veitsellä levittämällä ja säästää osan täytteestä koristeluun. Näin erillistä kermavaahtopursotusta ei tarvita, vaan vaaleanpunaiset pursotukset syntyvät täytteestä ja mansikka toistuu kakussa sisältä pinnalle saakka. Täytteen mansikkasoseen tilalla voi käyttää mitä tahansa marja- tai hedelmäsosetta, esimerkiksi säilykehedelmistä. Tarkista makeus maistelemalla.

Tässä keksikakussa halusin hyödyntää pursotettavaa täytettä, koska kakun reunoja ei ole tarpeen peittää mitenkään. Pursottamalla täytetty kakku tekee siitä viimeistellyn näköisen. Jos täytettä jää yli, sitä voi hyödyntää myös kakun pinnalla. Esimerkiksi kesällä tuoreen mansikkasadon aikaan näkisin tämän kakun koristelussa taikinakuvioiden tilalla mansikkapursotusta, tuoreita mansikoita ja sitruunamelissan lehtiä. Mansikkakesää odotellessa!

Keksitaikina:
250 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
punaista tai pinkkiä elintarvikeväriä
1 dl kaakaojauhetta

Pursotettava mansikkatäyte:
500 g mansikoita (tuoreita tai pakastettuja)
5 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
1 ½ dl vaniljakreemijauhetta

Koristelu:
irtomakeisia
sokerikuorrutetta tuubissa


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita munat joukkoon yksitellen. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos muutamassa erässä taikinaan.

Erota taikinasta kaksi nyrkin kokoista nokaretta. Värjää toinen pinkiksi.

keksikakku-vaihe

Kauli vaalea ja pinkki taikina ohuiksi levyiksi. Käytä apuna reilusti jauhoja estääksesi tarttuminen pöytään ja kaulimeen.

keksikakku-vaihe-2

Ota ympyrämuotilla (halkaisija 6 cm) kummastakin levystä kolme kuviota. Aseta ne odottamaan leivinpaperin päälle. Ota lisäksi pikkumuotilla (halkaisija 3 cm) muutama pieni ympyrä. Tee jokaisen ison ympyrän keskelle aukko pikkumuotilla.

keksikakku-vaihe-3

Laita loput pinkistä ja vaaleasta taikinasta takaisin kulhoon. Sekoita joukkoon kaakaojauhe.

keksikakku-vaihe-4

Ripottele leivinpaperin päälle jauhoja. Ota hieman reilu puolikas taikinasta ja painele se jauhotetuilla käsillä leivinpaperin päälle neliskanttiseksi palaksi. Kauli ohueksi, pellin kokoiseksi levyksi. Ripottele levyn päälle jauhoja, jos kaulimeen tarttuu taikinaa. Jauhoja kannattaa käyttää säästeliäästi, jotta levyn pinta ei jää jauhoiseksi.

keksikakku-vaihe-5

Koristele puolikas levystä taikinakuvioilla. Leikkaa isolla ja pienellä muotilla levyyn aukkoja (poista taikina esimerkiksi veitsenkärjellä auttaen) ja laita tilalle aiemmin tehdyt värilliset kuviot.

keksikakku-vaihe-6 keksikakku-vaihe-7

Kauli loput taikinasta toisen leivinpaperin päälle samaan tapaan. Paista levyt yksitellen 200 asteessa noin 10 minuuttia. Anna levyjen jäähtyä.

Tasoita levyjen reunat veitsellä leikkaamalla. Leikkaa levyt sitten kahteen osaan, jotta saat yhteensä neljä pohjakerrosta.

keksikakku-vaihe-8

Soseuta mansikat (pakastimesta otettuja marjoja ei tarvitse valuttaa). Mittaa kulhoon kerma ja sokeri. Vatkaa vaahdoksi. Lisää kermavaahtoon mansikkasose ja vaniljakreemijauhe. Laita täyte pursotuspussiin, jossa on tähtitylla.

keksikakku-vaihe-9 keksikakku-vaihe-10

Vedä keksilevyt leivinpaperin päällä pelliltä pöydälle. Irrota jokainen levynpuolikas leivinpaperista vetämällä lastalla tai leveällä veitsellä keksilevyn ja leivinpaperin välistä. Nosta ensimmäinen levy tarjoilulautaselle. Pursota päälle mansikkatäytettä. Tee seuraavat kaksi kerrosta samalla tavalla. Nosta päällimmäiseksi kuvioitu keksipohja.

keksikakku-vaihe-11

Viimeistele koristelu liimaamalla sokerikuorrutteen avulla karkkeja levyn pinnalle.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
4 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat