liljakerroskakku1
liljakerroskakku2

Tähän kakkuun voi tuhlata superlatiiveja: rupeamana tämä oli kokemistani työläin ja jännittävin. Kakku oli tekemistäni fyysisesti isoin ja taisipa siitä tv-kuvauksen ansiosta tulla myös kuuluisin blogini kakuista: suunnittelin kakun siis MTV3:n uutisten loppukevennykseen. Mahdollisuus koukuttaa uusia kakkuharrastajia oli ainutkertainen, joten halusin kakkuun paljon ”erikoisuutta”. Kuorrutteeksi valitsin pronssisuihkeella viimeistellyn suklaamarsipaanin, kakun malliksi kerroskakun ja koristeiksi liljoja, joiden yksityiskohdissa riitti työvaiheita. Lopulliseen uutispätkään mahtui tietenkin kaikesta tästä vain murto-osa.

Kakun viimeiset vaiheet jouduin suorittamaan pikakelauksella: koristeiden asetteluun ei ollut mahdollisuutta keskittyä samalla hartaudella kuin normaalisti. Oma silmä näkee, että paremminkin olisi voinut suoriutua. Ehkä otan vielä revanssin hieman eri koristeilla. Kiire oli valokuvauksenkin kanssa, enkä siltikään ehtinyt nappaamaan kuvaa ennen kakun korkkaamista, joka tehtiin jo kuvauksissa.

Enemmän tarinaa kakun tekovaiheista alla vaihekuvien yhteydessä. Tavallisen kokoisen kakun reseptistä voi soveltaa tekemällä yhden 5 munan pohjan ja puolittamalla kostukkeen, täytteen ja kuorrutteen määrät. Sokerikreemiä riittää yksinkertainen annos ellet halua varata sitä myös pursoteltavaksi. Kerroskakussa sokerikreemipursotuksia käytettiin kerrosten välisten ”saumojen” peittelyyn.

Tuoreet tai pakastetut lakat tuovat ihanaa vastapainoa makealle valkosuklaamousselle. Mikäli marjoja ei ole saatavilla, voit käyttää hilloakin. Silloin kokonaisuudesta tulee makeampi ja kostukkeen vaniljasokerin voi jättää pois.

Lakka-valkosuklaakerroskakku

n. 30 hengen kakku

Pohjat:
5:n, 3:n ja 2:n munan tummat sokerikakkupohjat

Kostutus:
4 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Täyte:
3 isoa (á 56 g) Daim-patukkaa
8 dl vispikermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
500 g valkoista suklaata
800 g lakkoja (tai lakkahilloa)

Kuorrutus:
sokerikreemi kolminkertaisena (1 ½ dl tomusokerista korvattu kaakaojauheella)
1750 g valkoista marsipaania
1 ½ dl tummaa kaakaojauhetta

Teko-ohjeet:
suklaamarsipaani
marsipaanilla kuorruttaminen
liljat lehtineen

Koristeiden tarveaineet:
valkoista, vihreää ja vaaleanpunaista sokerimassaa
roosanpunaista tomuväriä
vaaleanpunaista kimallejauhetta
vaaleanpunaista pastaväriä
valkoista väriä
pronssi-kimallesuihketta
punaista koristelugeeliä
ohutta maissi- tai riisinuudelia
sokerikuorrutetta tuubista


Paista pohja(t) tumman sokerikakkupohjan ohjeen mukaisesti. Mikäli teet yhden tavallisen kokoisen kakun, tee 5 munan pohja 24-26 cm:n kokoiseen vuokaan. Kerroskakkua varten tarvitset lisäksi 20 cm:n ja 15 cm:n vuoat. Voit myös leikata ylemmät kerrokset kääretorttulevyistä.

Mikäli paistoit ylempien kerrosten pohjat 20 cm:n ja 15 cm:n vuoissa, voit leikata pohjia halkaisijaltaan hieman pienemmiksi. Näin saat kakkuun leveämmät ”portaat”. Leikkaa pohjat sitten täyttämistä varten kolmeen osaan. Kahden munan pohjasta saattaa tulla tuossa vuoassa hivenen korkeampi kuin muista pohjista. Madalla pohjaa tarvittaessa, jotta kaikista kerroksista tulee yhtä korkeat. Hienosäädä korkeudet samalle tasolle täyttämisvaiheessa.

Valmista täyte. Leikkaa Daim-patukat rouheeksi. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Lisää täytteeseen. Sekoita joukkoon Daim-rouhe.

Kerroskakku kootaan vasta myöhemmässä vaiheessa, joten täytä nyt kukin kakku erikseen. Alimman eli isoimman kakun voit sijoittaa jo tarjoilulautaselle, muut kakut voi täyttää vaikka tarjottimen tai muun tasaisen alustan päälle.

Kostuta alimmaiset pohjat. Huomioi kuitenkin, että kerroskakkujen kahden ylimmän kakun alimpia pohjalevyjä kannattaa kostuttaa hyvin varovasti. Varsinkin keskimmäinen kakku on sen verran iso, että sitä on hankala nostaa paikoilleen, jos pohja on hyvin kostea.

Mikäli käytät lakkahilloa, sivele sitä kostutetuille pohjille. Levitä päälle täytettä. Tuoreet lakat voi painella täytteeseen sen levittämisen jälkeen. Nosta päälle keskimmäiset levyt ja toista sama kostuttamisen, hillon/lakkojen ja täytteen kanssa. Nosta kanneksi viimeiset pohjalevyt ja kostuta nekin. Täytettä saattaa jäädä jonkin verran yli. Hyödynnä tämä sivelemällä täytettä kakkujen reunoille. Kun kakku on valmiiksi sileäpintainen, tarvitaan sokerikreemiä vähemmän. Nosta kakut hetkeksi jääkaappiin, jotta täytekerrokset jähmettyvät.

Valmista sokerikreemi kreemiohjeen mukaan. Levitä kunkin kakun pintaan peittävä kerros kreemiä. Sekoita marsipaanin joukkoon kaakaojauhe ja kuorruta kakut. Nosta keskimmäinen kerros paikoilleen leveitä paistinlastoja tai muovilevyä (kts. vaihekuvat) käyttäen. Ylin kerros nousee pelkillä paistinlastoillakin.

Mikäli haluat käyttää kakun kuorrutteeseen kimallesuihketta, tämä vaihe on syytä suorittaa nyt.

Lämmitä tarvittaessa sokerikreemiä hyvin varovasti mikrossa miedolla lämmöllä, jotta se pehmenee paremmin pursoteltavaksi. Peitä kerroskakun kerrosten väliin jäävät raot pursotuksin. Pieni tähtitylla sopii hyvin ja pursotusmalliksi pursotusten ”tyylioppaasta” löytyvä malli ”suora ketju”.

Koristele kakku esimerkiksi liljankukkasin. Kukkaset saat liimattua paikoilleen sokerikuorrutteella.

00aa3
Valmistusvaiheista vielä kuvin ja sanoin:

Pohjien paistamisessa on käytetty kolmea erikokoista irtopohjavuokaa: 15, 20 ja 24 cm. Pikkuvuokia löytyy joka lähtöön, mutta huomioithan, että pienimmänkin vuoan reunojen tulee olla yhtä korkeat kuin isoissa vuo’issa. 2 munan pohja tulee paistuessaan muuten yli reunojen. Itse löysin tällaisen vuoan Confetista.

liljakerroskakku_01

Kostutetun pohjan päälle on sivelty lakkahilloa. Tuoreet lakat valkosuklaatäytteeseen upotettuna ovat vieläkin nautinnollisempi yhdistelmä!

liljakerroskakku_2

Valkosuklaatäytteessä raksuvat Daim-rouheen murut.

liljakerroskakku_3 liljakerroskakku_4

Oikeanpuoleisessa kuvassa näkyy kaksi pienintä kakkua valmiiksi sokerikreemillä kuorrutettuina. Sokerikreemissä osa tomusokerista on korvattu kaakaojauheella suklaisemman maun aikaansaamiseksi. Sama lopputulos syntyy käyttämällä tavallisen tomusokerin sijaan kaakaotomusokeria. Marsipaaniinkin on sekoitettu kaakaojauhetta. Voin muuten kertoa, että kaakaojauheen vaivaaminen täydellisen tasaisesti lähes 2 kiloon marsipaania on melkoinen suoritus!

liljakerroskakku_5 liljakerroskakku_6

Tämä kerroskakku oli niin iso, että keskimmäisen kerroksen nostaminen paikoilleen osoittautui riskialttiiksi operaatioksi. Isäni teki loistavan keksinnön hankkimalla tarkoitukseen Etolasta 1 mm paksuisen, kakun levyisen muovilevyn. Levy oli riittävän ohut, jotta työntäminen painavan kakun alle onnistui pohjan murskaantumatta ja riittävän jämäkkä, jotta kakku oli levyn päällä turvallista nostaa paikoilleen. Tarkoitukseen on toki myynnissä oikeita kakkualustojakin. Ylin kakku oli niin pieni, että se nousi kevyesti kahdella leveällä paistinlastalla.

liljakerroskakku_02

Kakkua koristaneita liljoja varten värjäsin sokerimassaa kolmeen eri vaaleanpunaisen sävyyn. Tummemmat tulivat kakun alareunaan ja liljat vaalenivat asteittain kakun huippua kohti. Tummimmat kukat olivat myöskin isompia eli liljat myös pienenivät ylöspäin. Kuvassa kuitenkin kaikki kukat isoina, jotta sävyerot näkyisivät paremmin. Isoimpiin tupsuttelin roosan väristä tomuväriä ja vaaleimpiin vaaleanpunaista kimallepulveria. Keskimmäisen sävyisiä liljoja varten sekoitin näitä kahta tomuväriä keskenään.

liljakerroskakku_1