Kinuskileipomo pulla_hiiri

Kategoria: Joulu,  Piparikoriste-tempaus,  Piparkakkutyöt Nähty 77011 kertaa
 
15.12.2015
 
1 kommentti

Erityisruokavaliot: Liivatteeton

LUKIJAN RESEPTIPerinteinen piparitalo


Perinteenä on jokaisena jouluna ollut, että aina leivotaan piparitalo. Nyt näitä on sitten tehty ihan lahjaksi asti, ja moni varmasti pitääkin tällaisesta tuoksuvasta lahjasta. 🙂

Vinkki: Leikkaa takana olevaan päätyseinään ( ennen paistamista ) alas suurempi aukko, josta saa led-kynttilän sisälle. Paista myös posi leikattu neliö, jola voi sitten ”sulkea” aukon. Näin ledkynttilän voi aina sammuttaa ja laittaa uudelleen päälle, kun talon saa takaa auki.

Tarvitset:
1 annos piparkakkutaikinaa
ranskalaisia pastilleja
tomusokerikuorutetta ( mitä tönkömpää, sitä paremmin osat pysyvät paikoillaan )

Valmista annos piparitaikinaa ja anna kovettu jääkaapissa seuraavaan päivään.
Piirrä ruutupaperille haluamasi kokoiset seina-, pääty- ja kattopalat. Tee myös tikapuut, nalle, enkeli ja kuusi.
Leikkaa palat irti ja tee toiseen päätyseinään ovi ja toiseen ikkuna. Myös pitkiin seiniin voit leikata kaksi ikkunaa.

Kauli piparitaikina levyksi ja laita kaavat sen päälle. Leikaa veitsellä irti reunoja pitkin.
Kauli vielä toinen levy suoraan leivinpaperin päälle, josta tulee talon ”piha”. Paista 200 asteessa kullanruskeiksi ( n. 10 min ).
Odota että osat ovat jäähtyneet ja tee tomusokerikuorute. ( Sekoita n. 4 dl tomusokeria ja tilkka vettä. Lisää vettä aina pieni määrä kerrallaan! )

Koristele osat haluamallasi tavalla ranskalaisilla pastilleilla ja kuorutteella. Odota että kuorute kuivuu.
Kokoa talo. Aloita seinistä, ja tue ne oikeisiin kohtiin esim. juomalaseilla/mukeilla. Anna kuivua ja laita sitten katto. Katon osat voivat liukua helposti paikoiltaan, mutta niiden alle voi laittaa tueksi melkein mitä vain löytyy. Mukeja, hedelmiä, kirjoja…
Sihtaa valmiin piparitalon päälle tomusokeria. 🙂

20151213_204431