Kinuskileipomo Pola

Kategoria: Leivät, sämpylät ja rieskat,  Taikinat Nähty 5006 kertaa
 
14.04.2015
 
3 kommenttia

LUKIJAN RESEPTIRuisleivänjuuri


Kunnon hapanleivän leipominen ei ole kiireisen hommaa. Kaiken lähtökohta ja juuri, jonka aloittaminen vie aikaa. Jos tiedät paikan josta voisit saada palan valmista juurta kannattaa ehsottomasti pyytää. Vanhassa leipäjuuressa on sielukkuutta ja tarinaa jota uuteen juureen ei ole ehtinyt syntyä. Uudella juurella leipominenkin toki onnistuu Uudesta juuresta leivottaessa menee muutama kerta ennen kuin juuri alkaa kunnolla kohottaa leipää, joten kannattaa olla kärsivällinen.

2 rkl ruisjauhoja
1 rkl piimää
1 dl vettä

1. päivä
Sekoita jauhot, piimä ja vesi noin puolen litran vetoisessa kannellisessa astiassa tasaiseksi seokseksi. Peitä kevyesti kannella ja jätä huoneenlämpöön.

2. päivä
Sekoita seokseen hyvin 1 rkl jauhoja ja 0,5 dl lämmintä vettä. Peitä kannella ja jätä huoneenlämpöön.

3. päivä
Nyt pitäisi seoksen pinnalla näkyä pientä poreilua. Tee jauho ja vesi lisäys kuten 2. päivänä ja jätä huoneenlämpöön.

4. päivä
Nyt taikinan tulisi olla jo selvästi kasvanut käymisen ansiosta. Kaada juuresta noin 3/4 pois. Lisää juureen 1 dl lämmintä vettä ja 1 dl jauhoja. Sekoita hyvin. Peitä kannella ja jätä huoneenlämpöön. Nyt taikinan tulisi poreilla selvästi.

5. päivä
Toista 4. päivän käsittely. Jätä huoneenlämpöön.

6. päivä
Nyt taikina kuplii jo kunnolla ja siitä voi leipoa leipää. Jos kuitenkin haluat happamamman maun leipiisi, toista juurelle 4. päivän käsittely vielä parina päivänä.