Kinuskikissa Blogi  Reseptit VerkkokauppaYhteisöVideot Haku Kirjaudu
Kinuskikissa
 
undefinedKinuskileipomo maris

Talkkuna-mustikkapiirakka

6.11.2017

Kyseessä on lukijan resepti. Kinuskikissa ei voi ottaa kunniaa eikä myöskään vastuuta reseptin sisällöstä.
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-224_600x600.jpeg

Talkkuna-mustikkapiirakka
(n. 10 palaa)

Pohja:
50 g voita
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl talkkunajauhoja
1 1/2 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
(reilu puoli tl kardemummaa)

Täyte:
1 dl sokeria (laitoin 1/2 dl tavallista ja 1/2 dl fariinisokeria)
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
3 dl mustikoita (käytin pakastettuja)
5 dl piimää (käyttämässäni rasvaa 2,5 %)
1 dl talkkunajauhoja

Sulata voi. Sekoita voisula, sokeri ja kananmuna keskenään.

Yhdistä talkkunajauhot, ruisjauhot sekä leivinjauhe (+kardemumma) keskenään ja lisää seokseen.

Sekoita hyvin ja siirrä jääkaappiin odottamaan.

Valmista täyte sekoittamalla sokeri(t), vaniljasokeri ja kananmunat keskenään.

Lisää mustikat, piimä ja lopuksi talkkunajauhot hyvin sekoittaen.

Ota taikina jääkaapista ja levitä se irtopohjavuokaan reunoja myöten (halkaisija 24 cm, itsellä oli n. 22 cm:n vuoka, joka oli tähän juuri hyvä. Laita leivinpaperipala vuoan pohjalle tai pingota leivinpaperi pohjan ja reunaosan väliin. Nostin taikinan reunoilta noin 3 cm:n korkeudelle).

Paista piirakkaa ensin 200 asteessa 30 minuuttia ja laske lämpötilaa 150 asteeseen vielä 30 minuutiksi.

Sammuta uuni ja laita patakinnas tai puulasta uunin luukun väliin, jotta piirakka jäähtyy hitaasti noin tunnin ajan. Näin piirakan pinta ei repeä. (Itsellä tosin repesi hieman jo paistamisen aikana. Luulen, että vatkasin ja sekoittelin liikaa täytettä.)

Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua. Piirakka on parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Ainesosat

MustikkaTäysjyvä/ruis

Erityisruokavaliot

LiivatteetonPähkinätön

Kategoriat

ItsenäisyyspäiväKesäMakeat piirakatSyksy

Lisää suosikkeihin

Kirjaudu sisään lisätäksesi reseptin suosikkeihin.

Muistiinpano

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi muistiinpanoja.

Tulosta

Leipomon muita reseptejä

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_63E2F0E2-8E3E-4319-9A2F-A58173FBF63F_400x400.jpegmarisPorkkana-siemen-kauranäkkäri
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_B1577DCC-DE7A-493A-8B1B-18CBD9FA39F3_400x400.jpegmarisFeta-pinaatti-nyhtöpiirakka
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_D010414C-48EC-4B61-AC6A-7F0B524450FE_400x400.jpegmarisOmenadonitsit kinuskilla tai kaneli-sokerilla
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_C2D1A18B-B7FB-4B91-955C-8E27E4AEC275_400x400.jpegmarisMinit omenamuffinssit
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_A2071854-E345-4924-A5E5-A731FCD769FF_400x400.jpegmarisKinkku-leipäjuusto-puolukkapasteijat
4
https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/kinuskit/thumbs/20171_image-231_400x400.jpegmarisHelppo ja mehevä omenapiirakka
2

Kommentit (6)

maris
Kinuskileipomo maris
14.11.2017 16:55

Mainiota! Kiitos tästä tietopaketista, Kinuskiemo!
Itse en tullut ruissihtijauhojen tilannetta enää sen kummemmin selvittäneeksi, kun karjalanpiirakat lähtivät onnistumaan ihan pelkillä tavallisilla ruisjauhoillakin. Nyt sitten yhtäkkiä muistin asian, kun mainitsit sihtijauhot. 🙂 Täytyy vielä vastaisuuden varalle tutkia asiaa, sillä kyllähän ruissihtijauhoillekin paikkansa leivonnassa löytyy. Tosin minulle riittää mieluusti pienempi pussukka kuin kymmenkiloinen. 😄

Kinuskiemo
13.11.2017 20:39

Vielä tarkennusta edelliseen.
Minun talkkunajauhoni ovat ”Herkkutalkkunajauhoa – Hyvää Jalasjärveltä – Taivalkosken Mylly – Suomalaista kokojyväviljaa – Paljon ravintokuituja. Ainesosat: kaura, ohra, ruis, merisuola” , 500 g:n paketti. Hyvä tuote mielestäni.

Ruissihtijauhoista en osaa sanoa, koska ne ovat peräisin Kinuskikissalta. Hän oli taannoin, siitä on jo jonkin verran aikaa, hankkinut melko ison määrän ruissihtijauhoja, vai onko se sihtiruisjauhoja, ja sain niitä häneltä leipomuksiini muovipussillisen. En kysynyt, mistä jauhot oli ostettu, kun en ymmärtänyt, että niitä ei saisi koska hyvänsä ja mistä hyvänsä kaupasta.

Goolesta löysin nyt tiedon, että 10 kilon pusseissa ainakin jokin firma valmistaa. Ehkä se oli Kinuskikissankin pussin koko. Tästä linkistä löytyy myös tietoa:

https://www.meillakotona.fi/kysymykset/ruissihtijauho-vai-taysjyvaruisjauho

Tutki tuota ja mahd. muita vastaavia linkkejä, mutta mm. tällainen oikein hyvä (onko kuinkakin uusi/vanha?) tieto on tuolla sivulla:

”Raisiolta kerrotaan:
Sunnuntai tuotevalikoiman Ruissihtijauho tosiaan uudistui jokin aika sitten Hienoksi Täysjyväruisjauhoksi. Uudesta, kuorimattomasta jyvästä jauhetusta jauhosta voit leipoa samat leivonnaiset kuin vanhasta Sihtiruisjauhostakin ja lopputulos on hyvin samankaltainen. Pieniä eroja saattaa olla, esimerkiksi karjalanpiirakoiden väri saattaa jäädä hieman vaaleammaksi kuin ruissihtijauholla. Koska uusi jauho on täysjyväinen, siinä on enemmän kuitua kuin vanhassa jauhossa. Karkeusasteeltaan jauho on samanlainen kuin vanhakin.”

Jos on uusi tieto, niin vielä me pystymme leipaisemaan maukkaita piirakoita ja sämpylöitä ym. ainakin osaksi rukiisella maulla höystettynä. 🙂

maris
Kinuskileipomo maris
13.11.2017 17:01

Ei sinulla, Kinuskiemo, kauan talkkunajauhot tiskipöydällä vanhentuneet. 😄 Kiitos, oli tosi mukavaa kuulla kokemuksistasi!

Itse käytin myös vuokaa, joka ”virallisesti” on 24 cm, mutta mitattuna vain rapiat 22 cm. Itselläni on myös halkaisijaltaan oikeasti 24 cm:n vuoka, ja itsestä tuntui, että siihen vuokakokoon olisi saanut taikinaa aikalailla ”venyttää” riittämään. Ja täytekerroskin oli sopivan paksuinen tässä vähän pienemmässä vuoassa. Mutta hyvä kuulla, että suurempaankin vuokaan onnistuu.

Oi, mistä löysit ruissihtijauhoja!? Minä yritin etsiä niitä tässä pari vuotta sitten, kun olisin karjalanpiirakoiden kuoritaikinaan käyttänyt. Mutta en löytänyt mistään. Luulin sitten, että ei niitä enää valmistetakaan. Siitä lähtien olen tarttunut kaupassa luomuruisjauhoihin.
Hyvä kuulla, että pohja oli onnistunut. Minulla oli tässä vielä se ongelma, että en tiennyt kuinka korkealla taikinaa tulisi reunoille nostaa. Nostin sitä vähän turhan korkealle ja sitten jouduin täytteen kaatamisen jälkeen reunaa hieman tökkimään ja muotoilemaan alaspäin, jotta ei ihan kärvähtäsi. Olisin voinut painella enemmän taikinaa pohjalle ja vähemmän reunoille.

Talkkunajauhojahan on tosi monenlaisia, ja varmasti piirakasta tulee aina vähän erilainen maultaan ja rakenteellaan riippuen siitä, mitä talkkunaa on käyttänyt. Itse olen tykännyt Hirvelän kauratalkkunasta, enkä ole tainnut muita käyttääkään. 🙂

On pakko tunnustaa, että ei minullakaan riittänyt kärsivällisyys kuin puolen tunnin ”puukauhavaiheeseen”. ☺️ Mutta piirakkaan olikin tullut se pieni halkeama jo alkuvaiheessa, korkeimmassa lämpötilassa.

Kiitos vielä palautteestasi, ja mukavaa oli kuulla, että myös maistui. Itselle en tosin voi tästäkään ohjeesta kunniaa ottaa, mutta aina on mukavaa jakaa eteenpäin hyväksi havaittuja ja mielenkiintoisia ohjeita. 😊

Kinuskiemo
13.11.2017 13:32

Pari päivää sitten ehdin muuttaa meinaamisen toiminnaksi ja tarttua talkkunajauhopakettiin. Aiemmin ei ole tullut tehtyä piirakkaa, jossa on talkkunaa sekä pohjassa että täytteessä. Yllätyin, miten hyvältä se maistui. Ja kiva tunne syödessä, kun oli lukenut paketin kyljestä talkkunajauhon hyvistä ominaisuuksista. Piirakalla herkuteltiin valmistamista seuraavana päivänä.
Pohjassa korvasin vain ½ desiä ruisjauhoista vehnäjauhoilla eikä piirakan reuna kovettunut ollenkaan. Tosin selitys ehkä se, että minulla sattui olemaan vain ruissihtijauhoja. Niitä voisi käyttää koko määrän. Uunin sammuttamisen jälkeen ”puukauhavaihe” kesti vain ½ tuntia, kun piirakan pinnalla ei ollut aikomustakaan repeillä. Vuoka oli 24 cm ja se oli myös hyvä koko. Tosin pohjataikinaa piti ehkä vähän ”venyttää” riittämään. Piirakasta tuli tosiaan samettisen pehmeää ja se maistui oikein maukkaalta. Kiitos kivasta ohjeesta! 🙂 Seuraavalla kerralla ”oikeaa” ruisjauhoa!

maris
Kinuskileipomo maris
7.11.2017 23:56

No nyt on oikea meininki! 😉 Herkullisia hetkiä toivottelen. 😊

Kinuskiemo
7.11.2017 20:24

Kuulostaa ja näyttää samettiselta. Lähipäivinä herkutellaan! Talkkunajauhot on jo nostettu tiskipöydälle! 🙂

Kinuskikissan kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/dansukker-logo2.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/valio-logo.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2023/02/bonne-maman-logo-kopio.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/2024/03/heirol-logo.jpg

Sosiaalinen media

Verkkokauppa