16.6.2017
Mansikka-raparperi-marenkipiiras
(yksi piiras, n. 28 cm:n piirasvuokaan)
Piirakkapohja:
125 g voita
2 rkl sokeria
1 kananmunan keltuainen (säästä valkuainen marenkiin!)
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
2-3 rkl kylmää vettä
Täytekiisseli:
300 g raparperia
150 g mansikoita (käytin pakastettuja)
1/2 dl vettä
1/2 dl sokeria
1/2-1 tl jauhettua kardemummaa
2 rkl maissitärkkelysjauhoja
2 kananmunan keltuaista (säästä valkuaiset marenkiin!)
1 rkl voita
Marenki:
3 kananmunan valkuaista
2 dl erikoishienoa sokeria (Siro) (myös tavallinen hienosokeri käy)
3/4 dl vettä
Aloita piirakan valmistaminen täytekiisselistä.
Huuhtele raparperin varret, kuori ohuelti ja viipaloi ne noin puolen senttimetrin paloiksi. Laita raparperit, jäiset mansikat, vesi, sokeri ja kardemumma kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja jatka keittämistä, kunnes raparperit ovat pehmenneet. (Jos käytät tuoreita mansikoita, niin voit lisätä ne vasta keittämisen loppupuolella).
Siirrä kattila pois levyltä ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Valmista sillä aikaa pohjataikina. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuainen ja sekoita. Yhdistä kuiva-aineet ja sekoita ne parissa kolmessa erässä taikinaan. Lisää lopuksi kylmä vesi (ensin 2 rkl ja tarpeen mukaan vielä yksi rkl). Muovaa taikina kiinteäksi palloksi.
Vuoraa piirakkavuoka (n. 28 cm) leivinpaperilla. Voit rypistää paperin ensin, niin se muotoutuu vuokaan paremmin. Voitele leivinpaperi kevyesti.
Kauli pohjataikina jauhoja apuna käyttäen piirakkavuoan kokoiseksi ympyräksi. Rullaa taikina kaulimen ympärille ja nosta kaulimen avulla vuoan päälle. Asettele taikinaa siistimmin vuoan pohjalle ja reunoille. Voit myös painella taikinan vuokaan sormin, levyksi kaulimisen sijaan.
Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Laita foliopaperisuikaleet tukemaan piirakan reunoja, jotta ne eivät valahda paistamisen aikana. (Tämä taikina ei kuitenkaan kovin helposti valahda, joten tukeminen ei ole välttämätöntä).
Paista pohjaa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes se saa kevyesti väriä.
Anna pohjan jäähtyä.
Ota jäähtyneestä raparperi-mansikkaseoksesta lientä n. 3/4 dl erilleen. Sekoita liemen sekaan maissitärkkelys ja lisää seos raparperi-mansikkaseoksen joukkoon. Lisää myös kananmunan keltuaiset.
Kuumenna kiisseli kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes se saostuu. (Pulpahtamisen jälkeen voi vielä hetken keittää). Nosta kattila pois hellalta ja lisää lopuksi nokare voita.
Siirrä kiisseli kylmään vesihauteeseen jäähtymään.
Mittaa marenkia varten vesi ja sokeri kattilaan. Sekoita. Kuumenna kiehuvaksi ja jatka keittämistä. Älä enää tässä vaiheessa sekoita. Mittaa seoksen lämpötilaa kokoajan digitaalisella mittarilla.
Aloita samalla valkuaisten vaahdottaminen. Vaahdota, kunnes vaahto on niin jämäkkää, että se pysyy ylös alaisin käännetyssä kulhossa.
Kun sokeri-vesiseos saavuttaa 120 asteen lämpötilan, ota kattila pois hellalta ja kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon. Sekoita koko ajan vatkaimen suurimmalla nopeudella. Jatka vaahdottamista, kunnes marenki on huoneenlämpöistä.
Levitä jäähtynyt mansikka-raparperikiisseli piirakkapohjan päälle.
Levitä/pursota marenki kiisselin päälle. Levitä marenkia varovasti, sillä se on niin jämäkkää, että kiisseli lähtee helposti mukaan. Kiisselin jäähdyttäminen ja jämäköittäminen jääkaapissa ennen marengin levittämistä helpottaisi varmasti marengin levittämistä. Mutta onnistuu se näinkin, kun varovasti ja vähitellen marenkia levittää.
Jos haluat marengin pintaan vähän väriä, niin voit käyttää piirakkaa vielä uunissa grillivastuksen alla. Ole varovainen, ettei pala! Pintaa voi polttaa kevyesti myös kaasupolttimella, jos sellaisen omistaa.
Anna piiraan jäähtyä ja siirrä se sitten jääkaappiin tekeytymään mielellään seuraavaan päivään.
Erikokoisten kakkujen riittävyys
Vinkkejä erityisruokavalioihin
Chocolate Chip Cookies
5602 tähteä
Maailman paras mutakakku
2811 tähteä
Mokkapalat
2540 tähteä
Brookies
1809 tähteä
Britakakku
1519 tähteä
No voi sun! Nyt pääsi kyllä raparperipiirakka loppumaan, joten siihen aloituspalaan kosahti nyt sen osalta herkuttelut. Mutta onneksi suklaaseepraa löytyy! Annankin sinulle heti lapiota käteen, niin pääset mittailemaan kunnon palasta lautasellesi.
Ja ei kai tämä nyt liiallista kuitenkaan… Eikös tässä ole juhannuskin ihan ovella. Kantsii nyt treenata etukäteen tätä herkutteluakin, että on sitten varsinaisena juhlana huippuvireessä. 😄