Kinuskileipomo kukkopilli

Kategoria: Makeat piirakat,  Makuja maailmalta,  Syksy Nähty 5790 kertaa
 
31.10.2013
 
1 kommentti

LUKIJAN RESEPTIAmerikkalainen apple pie


Syksyllä sain jostain idean, että haluan tehdä aidon amerikkalaisen omenapiirakan. En halunnut mitään suomalaista versiota, joten lähdin etsimään perinteistä amerikkalaista reseptiä netistä. Aikani etsittyä löysin pari hyvän kuuloista vaihtoehtoa, joista muotoutui hieman yhdistelemällä tämä resepti. Näin projektiini aika paljon vaivaa, koska englanninkielinen leivontasanasto ei ollut täysin hallussa ja mittayksiköt olivat amerikkalaiset. Tulokseen olin kuitenkin oikein tyytyväinen ja opin todella paljon uusia sanoja.

Piiraspohja
4 3/4 dl jauhoja
1/2 tl suolaa
150 g leivontamargariinia
n. 10 rkl kylmää vettä

Täyte
6 omenaa
1 tl sitruunamehua
1 1/4 dl sokeria
1/2 dl jauhoja
1/2 dl fariinisokeria
1/2 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 tl neilikkaa
1 rkl voita

Voitelu
1 muna
ripaus suolaa

Yhdistä jauhot ja suola kulhossa. Lisää rasva pieninä paloina. Pirskottele 6 rkl vettä taikinan joukkoon ja sekoita käsin. Lisää loppu vesi. Vaivaa taikinaa, kunnes kaikki aineet ovat sekaisin ja muodostuu kiinteä pallo. Jaa taikina kahtia. Kääri kumpikin pala kelmuun ja siirrä jääkaappiin.

Kuori, perkaa ja pilko omenat. Sekoita ne sitruunamehun kanssa. Yhdistä sokerit, jauhot, kaneli, muskottipähkinä ja neilikka keskenään suuressa kulhossa. Lisää omenat ja pyörittele, kunnes ne ovat peittyneet. Laita seos sivuun.

Kauli toinen taikinapalloista kevyesti jauhotetulla alustalla 29 cm levyiseksi ympyräksi ja nosta kaulimen avulla 25 cm levyiseen piirasvuokaan. Kaada täyte pohja päälle. Pilko voi pienksi kuutioiksi ja laita seoksen päälle. Kauli loput taikinasta, aseta piiraan päälle ja tiivistä reunat. Leikkaa päälliseen viiltoja päästääksesi höyryn kulkemaaan. Riko muna lasiin, lisää ripaus suolaa ja voitele piiras. Peitä foliolla, jotta estät piiraan yliruskettumisen. Paista  200 asteisessa uunissa 25 minuuttia, poista folio ja jatka paistamista vielä 25 minuuttia, kunnes piiras on kauniin ruskea ja omenat ovat kypsät.