1 tlk (400 g) basilikalla ja oreganolla maustettua tomaattimurskaa
1 dl kuumaa vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 tl hunajaa
1 dl juustoraastetta (esim. emmental)
0,75 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
1 dl vehnä- tai kauraleseitä
1 dl ruisjauhoja
n. 7 dl vehnäjauhoja
Päälle:
1 kananmuna
juustoraastetta
Kaada tomaattimurska leivontakulhoon, surauta se soseeksi sauvasekoittimella. Lisää kuuma vesi ja kuivahiiva, sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon suola, hunaja, auringonkukansiemenet, leseet ja ruisjauho ja sekoita seos tasaiseksi.
Alusta taikinapohjaan vehnäjauhoa, kunnes taikina on pehmeän tarttuvaa. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa n. 45-50 min.
Nosta taikina erittäin hyvin jauhotetulle leivinalustalle, ripottele jauhoja myös taikinan pinnalle. Muotoile taikina pötköksi, lisää tarvittaessa alustalle jauhoja muotoilun aikana. Leikkaa pötköstä 12 suunnilleen samankokoista palaa. Paloja ei tarvitse paljoa muotoilla, sämpylät saavat olla aika rustiikkisen näköisiä. Nostele palat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Peitä sämpylät liinalla ja anna kohota n. 30 min. Lämmitä sillä välin uuni 220 ºC. Sekoita myös sämpylöiden voitelua varten kupissa rakenteeltaan rikottu kananmuna ja juustoraaste. Voitele kohonneet sämpylät muna-juustoraasteseoksella.
Paista alakeskitasolla n. 20-30min, kunnes pinta on kauniin värinen ja sämpylät tuntuvat kypsiltä. Anna jäähtyä peittämättöminä. Kun laitat sämpylän väliin kinkkua, metwurstia tai vaikka paistettua pekonia, sinulla on pizza sämpylän muodossa.