05.08.2010   159 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Kesä

Kinuski-vadelmaihanuus


Hyrrrr… En voi muuta kuin hyristä tyytyväisyyttäni tämän kinuskisen makeuden äärellä. Makea täyte maistuu juuri sellaiselta kuin oikean kinuskin pitääkin maistua, valmiit kinuskikastikkeet sopii tässä kohtaa unohtaa. 🙂 Vadelmienkaan merkitystä ei pidä väheksyä, ne tuovat kakkuun tarpeellisen annoksen raikkautta ja tuoreutta.

Tämä resepti saattaa vaikuttaa tutulta, sillä se on hyvin lähellä vanhaa joulukakkuani (puolukka-kinuskikakku), jota muokkasin tässä samassa yhteydessä siten, että eroksi jäi vain puolukoiden vaihtaminen vadelmiin. Itse asiassa olen kuullut, että mainitun puolukkakakun innoittamana aika moni on ehtinyt tutustua vadelmaversioon jo ennen minua (terveiset Elinalle, joka taisi olla kokeilijoista ensimmäinen).

Kommenteissa Marsa kertoi hyvän kikan saada vadelmat uppeluksiin kiilteeseen: painele vadelmat täytteen pinnalle ennen täytteen hyydyttämistä. Hyytyessään täyte liimaa ne kiinni eivätkä ne nouse kiilteen pinnalle. Kiitos hyvästä vinkistä!

Huomioithan, että täytteeseen tuleva kinuskikastike kannattaa valmistaa jo edellispäivänä, jotta se ehtii jäähtyä jääkylmäksi ennen vaahdotusta.

Vadelma-kinuskikakku

Pohja:
200 g domino-keksejä
50 g margariinia

Kinuskikastike:
4 dl kuohukermaa
3 dl fariinisokeria

Muut täyteainekset:
6 liivatelehteä
2 ½ dl Flora Vispiä (20 %)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl vettä
250 g suomalaisia vadelmia (tuoreita tai jäisiä)

Kiille:
3 liivatelehteä
3 ½ dl marjamehua
125 g suomalaisia vadelmia


Peitä irtopohjavuoan pohja (24 cm) leivinpaperilla. Murskaa keksit. Sulata rasva kattilassa ja sekoita keksimurut joukkoon. Painele vuoan pohjalle. (Lisätietoja keksipohjaohjeesta.)

Valmista ensin kinuskikastike – tämän voi tehdä mielellään edellispäivänä jääkaappiin valmiiksi. Mittaa kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu. Nosta liedeltä ja anna kastikkeen jäähtyä täysin kylmäksi (jääkylmä vesihaude nopeuttaa). Siirrä jääkaappiin odottamaan.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota Flora Vispi. Sekoita joukkoon tuorejuusto.

Vatkaa kylmää kinuskikastiketta, kunnes kastike on selvästi paksuuntunut. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen. Sekoita täytteeseen.

Lusikoi täytettä vuokaan ja painele kahteen väliin vadelmia. Levitä päällimmäiseksi loput täytteestä. Heiluttele vuokaa, niin saat pinnan levitysjäljet tasoittumaan. (Voit lisätä kiilteen vadelmat kakun pinnalle jo tässä vaiheessa, jolloin ne täytteen hyytyessä tarttuvat kiinni.) Anna hyytyä jääkaapissa kolmisen tuntia tai seuraavaan päivään.


Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laimenna mehu sopivan sävyiseksi ja kuumenna siitä n. ½ dl kiehuvaksi. Sulata liivatelehdet joukkoon. Kaada liivatemehu kylmän mehun joukkoon. Varmista, että mehu-liivateseos on nyt haaleaa ja kaada se sitten vuokaan. Asettele kiilteeseen vadelmia, mikäli et tehnyt sitä jo täyttämisvaiheessa. Nosta vuoka jääkaappiin ja anna hyytyä n. 2 tuntia.

Itselleni kävi ilmiö, johon moni teistäkin on törmännyt: osa kiilleliemestä vuosi vuoasta ulos. Nostin kakun kuitenkin jääkaappiin pyyhkeen päälle ja annoin hyytyä sen, mikä kiilteestä oli vuokaan onnistunut jäämään. Hyytymisen jälkeen tein toisen satsin kiillettä ja kaadoin sen edellisen päälle. Aiemmin hyytynyt kiille oli tukkinut vuotokohdan, joten toinen satsi pysyi vuoassa ja lopputulos oli onnistunut. Jatkossa tiedän itsekin paremmin noudattaa tässä kuukauden vinkissä kiilteestä annettua kikkaa!

Avainsanat:
Kesäkakku

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
19 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat