15.06.2017   7 kommenttia Kategoria: Kesä,  Suomi 100,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Suomi 100 -kesäkakku


Kakku Suomen kesälle kuuluu Suomi 100 -leivonnaissarjani teemaresepteihin. Jatkan täytekakussa juhannusrullan hengessä eli makuna on sitruuna-lakritsi ja koristelun aiheena on kansallispuumme koivu. Täyte on helppotekoinen, jolloin panoksia riittää kuorrutteisiin, joita on kaikkiaan kolmenlaista: vaniljamassa, jonka pinnalle voi maalata koivukuvion, herkullinen lakritsikinuski ja päällä vielä lakritsin makuista kermapursotusta.

Pohja:
vaalea levykakkupohja

Kostutus:
1 ½ dl maitoa

Täyte:
5 dl vispikermaa
4 prk sitruuna-lakritsirahkaa
vaniljakreemijauhetta
lemon curd -tahnaa tai Täyttistä

Kuorrutus:
1 dl kuohukermaa
½ rkl vaniljakreemijauhetta
500 g lumivalkoista vaniljamassaa
mustaa pastaväriä (tai lakritsikastiketta)

Lakritsikuorrute:
100 g Kick-lakritsipatukoita
1 dl kuohukermaa

Pursotukset:

2 dl vispikermaa
1 rkl sokeria
2 tl Sokea Susi -lakritsijauhetta

Koristeet:
ruohonvihreää vaniljamassaa
lippukoristeita


Valmista levykakkupohja erillisen ohjeen mukaan. Vatkaa täytteen vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon lakritsirahka. Lisää vaniljakreemijauhetta sen verran, että täytteen rakenne muuttuu napakammaksi.

Kokoa kakku suoraan tarjoilulautaselle tai käytä ”kakkumuottina” pientä kakkuvuokaa tai korkeaa kattilaa (halkaisija 16 cm, tilavuus ainakin 1,5 litraa). Kakun voi koota myös kulhoon, jos haluaa muodoltaan pallomaisen kakun. Vuoraa kattila/kulho tuorekelmulla.

Leikkaa kakkupohjasta viisi kattilaan sopivaa ympyrää (halkaisija 16 cm). Ympyröiden mittaamisessa voi käyttää apuna nurinpäin käännettyä lautasta tai pientä kulhoa. Osa ympyröistä voi muodostua useammasta palasta, jolloin saat levypohjan käytettyä kokonaan.

Laita kattilan pohjalle ehjä pohjaympyrä ja kostuta maidolla. Levitä päälle sitruunatahnaa ja neljäsosa lakritsitäytteestä. Jatka näin, kunnes kakussa on neljä täyteväliä ja viisi pohjakerrosta. Kostuta myös päällimmäinen pohjalevy maidolla. Kakun ylimmät kerrokset saavat nousta kattilan reunan yli. Suojaa tuorekelmulla ja nosta kakku jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi tai yön yli. Kumoa kakku tarjoilulautaselle. Vedä kelmun reunoista alaspäin, jotta saat kakun irtoamaan kattilasta. Poista kelmu.

Vatkaa vaniljamassakuorrutteen alle tuleva kerma vaahdoksi ja siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe. Levitä kakun pinnalle tasaiseksi tarttumapinnaksi kuorrutteelle.

Kauli vaniljamassa levyksi. Nosta levy kakun päälle ja painele sen ympärille. Leikkaa ylimääräinen kuorrute alareunasta. Tarkemman kuorrutusohjeen ja videon löydät kohdasta kaulittavalla massalla kuorruttaminen. Huomioksi, että pieni ja korkea kakku on hieman haastavampi kuorrutettava kuin normaalikokoinen kakku. Jos kuorrutteen reunaan jää vekkejä, ne voi peittää koivunlehdillä. 🙂

Maalaa kuorrutteen pintaan mustia viivoja vedellä ohennetulla pastavärillä. Mikäli väriä ei ole saatavilla, voi pinnan maalaukseen kokeilla lakritsikastiketta.

Leikkaa lakritsipatukat pienemmiksi paloiksi. Laita kattilaan yhdessä kerman kanssa. Keitä lieden keskilämmöllä sekoitellen, kunnes lakritsipalat ovat sulaneet kerman joukkoon. Jatka tämän jälkeen keittämistä vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä hetki sekoitellen. Kaada kakun päälle. Anna kuorrutteen valua hallitusti (tarvittaessa lastalla ”hilliten”) reunan yli kakun sivuille. Nosta kakku jääkaappiin, jotta kuorrute jähmettyy.

Kauli vihreää vaniljamassaa ohueksi levyksi ja ota siitä ruusunlehtimuotilla (muotin pituus 4 cm) kuvioita (isompaan kakkuun löytyy myös XL-lehtimuottisetti). Anna kuvioiden kuivahtaa kuivatusalustan tai foliosta muotoiltujen tukien päällä muutamasta tunnista seuraavaan päivään.

Mittaa kulhoon kerma ja sokeri. Vatkaa vaahdoksi ja sirottele vaahdotuksen aikana joukkoon lakritsijauhe. Lakritsijauheen määrä kannattaa säätää omaan makuun sopivaksi. Salmiakkimaisempi maku syntyy, kun jauhetta laittaa enemmän. Laita lakritsivaahto pursotuspussiin, jossa on kukkatylla (laadukas tähtityllakin käy hyvin).

Pursota kiehkuroita ja ruusukkeita kuorrutteen päälle. Asettele pursotusten lomaan lehtiä ja Suomen lippuja. HYVÄÄ KESÄÄ! 🙂

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
32 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

valio-tammikuu