24.11.2017   11 kommenttia Kategoria: Itsenäisyyspäivä,  Täytekakut

Suomi 100 -kakku


Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kehitin kakkureseptin, jossa on meille suomalaisille rakkaita makuja. Kotoinen mustikka maistuu täytteessä, samoin pullataikinasta tuttu kardemumma. Kun täytteet pursottaa renkaiksi, on valmiissa kakkupaloissa hauska pilkukas kuvio. Perinteisen sokerikakkupohjan jauhoista osa on korvattu ruisjauhoilla. Suomen liput värit näkyvät kuorrutteen raidoissa.

Kun perustin blogin vuonna 2007, kaulittavien massojen käyttö oli iso kakkutrendi. Opettelin itsekin käyttämään marsipaania ja myöhemmin sokerimassaa kakkujen kuorruttamiseen. Leivontablogeissa massoista tehtiin mielikuvituksellisia teemakakkuja, jotka olivat hyvin koristeellisia. Massojen käyttö yleistyi blogien suosion myötä ja värillisten massojen valikoima laajeni ruoka- ja verkkokaupoissa. Pari vuotta sitten minulle tuli mahdollisuus kehitellä oma vaniljan makuinen sokerimassa ja perustaa Toivepuoti sen jakeluun.

Blogin alkuvuosilta on peräisin tämä upotuskuvioinniksi nimeämäni tekniikka, jossa erivärisiä massoja kaulitaan kiinni toisiinsa. Tässä Suomi-kakussa siis yhdistyy blogin menneisyys ja nykyisyys jännällä tavalla.

Vinkit:

  • Kakun voi täyttää perinteiseen tapaankin levittämällä alempaan väliin vaniljatäyte ja ylempään mustikkatäyte. Vaniljatäytettä jää yli kakun pinnalle.
  • Tee Suomi-kakun koriste solmimalla pätkä lippunauhaa grillitikkujen päihin.

Ruiskakkupohja:
4 munaa
sokeria
ruissihtijauhoja
vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta

Kostuke:
2 dl maitoa

Mustikkatäyte:
120 g mustikoita
1 ½ dl vispikermaa
1 ½ tl sokeria
75 g vaniljarahkaa
1 ½ rkl vaniljakreemijauhetta

Vanilja-kardemummatäyte:
2 ½ dl vispikermaa
100 g vaniljarahkaa
200 g vaniljavanukasta
1 tl kardemummaa
½ dl vaniljakreemijauhetta

Kuorrutus:
500 g valkoista vaniljamassaa
150 g valkoista vaniljamassaa ja sinistä pastaväriä (tai sinistä massaa)


Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (∅ 22,5-24 cm). Kakkupohja valmistetaan ”kaikkea yhtä paljon” -periaatteella. Riko munat lasiin. Mittaa toiseen lasiin saman verran sokeria. Tyhjennä sokeri kulhoon. Myös jauhoja tulee yhteensä saman verran kuin munia. Jauhoista puolet on ruisjauhoja ja puolet vehnäjauhoja. Yhdistä leivinjauhe jauhojen kanssa. Lisää munat kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Sekoita munavaahtoon jauhoseosta pienissä erissä. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa alatasolla noin 40 minuuttia. Kumoa ja jäähdytä. Muotoile kakkupohjaa veitsellä pyöreämmäksi. Leikkaa sitten kolmeen osaan.

Soseuta mustikat. Mittaa mustikkatäytteen vispikerma ja sokeri kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahka, mustikkasose ja vaniljakreemijauhetta sen verran, että täyte on jämäkkää. Vatkaa vaniljatäytteen kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljarahka, vaniljavanukas, kardemumma ja vaniljakreemijauhe.

Laita täytteet erillisiin pursotuspusseihin. Laita ensimmäinen, isoin pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta maidolla. Leikkaa pursotuspussien päät auki. Pursota pohjalevyn keskelle nokare vaniljatäytettä. Pursota ympärille rengas mustikkatäytettä. Jatka vuorotellen eri täytteillä, kunnes pohja on peittynyt. Laita päälle seuraava pohja, kostuta ja täytä samaan tapaan. Laita päällimmäiseksi pienin pohjalevy ja kostuta.


Tasoita kakun pinta levittämällä päälle lastan avulla loput vaniljatäytteestä. Laita kakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi, jotta täytteet jähmettyvät. Värjää osa valkoisesta massasta siniseksi sekoittamalla joukkoon pastaväriä.

Kauli valkoinen massa tomusokeroidulla alustalla levyksi (paksuus 3–4 mm). Pyyhi ylimääräinen tomusokeri pinnalta. Kauli sininen massa mahdollisimman ohueksi levyksi. Minimoi tomusokerin käyttö, sillä se voi estää kuvion tarttumisen. Vaniljamassan kanssa et tarvitse tomusokeria ensinkään. Leikkaa sininen levy suikaleiksi.

Aseta suikaleet valkoisen levyn päälle raidoiksi. Siniset raidat leviävät kaulittaessa, joten väliin voi jättää hieman leveämmät raot, jos haluat tasalevyisen raidoituksen. Kauli päältä raitojen suuntaisesti, jotta ne painuvat kiinni.

Nosta levy kakun päälle ja painele sen ympärille. (Yleispätevän kuorrutusohjeen ja videon löydät kohdasta kaulittavalla massalla kuorruttaminen.) Leikkaa ylimääräinen kuorrute pois alareunasta.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
29 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskiyhteisön joulukalenteri

  • 17

Kurkkaa aiemmat luukut »

Toivepuodin joulukuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuodin joulukuun arvonnassa palkintona inspiroiva seinäkalenteri resepteineen.

Kehittele resepti Kinuskikissalle

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

valio-tammikuu