28.12.2007   388 kommenttia Kategoria: Kakunkuorrutteet
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön

Vaahtokarkkimassa (MMF)


Vaahtokarkkimassa (marshmellow fondant, MMF) on sulatetuista vaahtokarkeista ja tomusokerista valmistettu karkkimaisen makea kuorrute. Rakenteeltaan vaahtokarkkimassa on venyvää ja joustavaa. Se sopii erityisesti kakun kuorruttamiseen ja on hyvä vaihtoehto, jos marsipaani ei ole suosiossa, mutta massasta voi tehdä myös koristeita esimerkiksi muoteilla. MMF:n löysin itse aikanaan Kaurislapsen ja Marien blogeista.

Vinkit:

  • Jos haluat värillistä kuorrutetta, voit hyödyntää valmiiksi oikean sävyisiä karkkeja. Huomioithan kuitenkin, että tarvitsemasi tomusokerimäärä voi merkistä riippuen poiketa ohjeessa mainitusta.
  • Käyttämällä tavallisen tomusokerin tilalla mansikkatomusokeria saat kauniin vaaleanpunaista ja mansikan makuista kuorrutetta!
  • Jos massaa on työlästä kaulia, lisäsit valmistusvaiheessa liikaa tomusokeria. Tomusokerin menekki vaihtelee käytetyistä vaahtokarkeista riippuen, joten kokeilemalla oppii parhaiten tietämään oikean määrän.
  • Kakkua kuorrutettaessa vaahtokarkkimassan alle riittää ohut kerros kermavaahtoa tai yli jäänyttä täytettä.
  • Katso kuorrutusvinkit ohjeesta kaulittavalla massalla kuorruttaminen. Kakun alareunan ylimääräisen massan saa siisteimmin leikattua veitsellä painelemalla.
  • Massa säilyy huoneenlämmössä kelmuun käärittynä pari viikkoa.


Ainekset:

6 dl tomusokeria
ruokaöljyä
250 g vaahtokarkkeja (esim. Haribo)
½ dl vettä


Siivilöi kulhoon 4 dl tomusokeria. Öljyä toinen, mikronkestävä kulho ja laita siihen vaahtokarkit. Lisää vaahtokarkkien joukkoon vesi.

vaahtokarkkimassa

Kuumenna vaahtokarkkeja mikrossa (800 W) sekoittaen 30 sekunnin välein, kunnes karkit ovat sulaneet tasaiseksi massaksi (yhteensä noin 2 minuuttia). Sulamisaika voi vaihdella, koska mikrojen tehoissa on suuriakin eroja.

vaahtokarkkimassa-2

Jos haluat värjätä massaa elintarvikeväreillä, tee se tässä vaiheessa.

vaahtokarkkimassa-3

Kaada vaahtokarkkisula kulhoon tomusokerin päälle.

vaahtokarkkimassa-4

Vaivaa karkkisula sekaisin tomusokerin kanssa. Seos on aluksi kuumaa, joten odota tarvittaessa hetki. Massa on tahmaista ja tarttuu käsiin. Voit halutessasi käyttää hanskoja. Siivilöi kulhoon vähitellen loput (2 dl) tomusokerista. Tomusokerin menekki vaihtelee vaahtokarkkien koostumuksesta riippuen. Massa on valmiina löysää taikinaa, joka kiinteytyy vasta jäähtyessään.

vaahtokarkkimassa-5

Vuoraa pieni kulho kelmulla. Siivilöi kelmun pinnalle runsaasti tomusokeria estääksesi massan tarttumisen. Kaada vaahtokarkkimassa kulhoon. Siivilöi pinnalle tomusokeria ja suojaa huolellisesti kelmulla. Anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään, jotta massa jähmettyy helpommin kaulittavaksi.

vaahtokarkkimassa-6

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
82 tassutusta

Kinuskikumppani

11376_SS_Kinuskik_Fariinimarengit_iso

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos Kati L!
Kyllä on mukavaa saada tällaista
palautetta mustikkaseeprasta!
Resepti on haastavaksikin
koettu, joten sinä rohkaiset
onnistumisillasi
muita. Hienoa!
:)

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

kinuskikissa-tammi-helmi-2017
kinuskikissa-vanilja-ale

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Vadelma-mascarpone-täyte
    Essiivi: Tämä menee kohta kakun väliin hieman tuunattuna pätkisrouhetta käyttäen :) ps. Eviran suositus ulkomaisten vadelmien kuumentamisesta koskee vain…
  • Mittayksiköt ja muunnokset
    Kinuskikissa: Täydennetty listaa. :)
  • Texmex-voileipäkakku
    Päpä: Hei, toimisikohan tämä kakku jos vaihtaisi kanan tilalle jauhelihan? Kun kanaa ei voi allergian takia käyttää. Pitäisikö makuja muuten muuttaa?
  • Pullat + muffinssit = puffinssit
    soja: joo, ei ollut eka unohdus. Joskus jäi munat pois jostain kuivakakusta, vaan siinä ei huomannut mitään eroa =)
  • Toiveet ja kehitysehdotukset
    mari-johanna: Aamuriemu: Oikean havainnon olet tehnyt, kyllä sinun kuvasi lisäksi hävisi myös minun ja jonkun toisen kuva. Galleriassa luultavasti nyt…

Kumppanit

punnitse-ja-saasta
suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat