28.12.2007   388 kommenttia Kategoria: Kakunkuorrutteet
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön

Vaahtokarkkimassa (MMF)


Vaahtokarkkimassa (marshmellow fondant, MMF) on sulatetuista vaahtokarkeista ja tomusokerista valmistettu karkkimaisen makea kuorrute. Rakenteeltaan vaahtokarkkimassa on venyvää ja joustavaa. Se sopii erityisesti kakun kuorruttamiseen ja on hyvä vaihtoehto, jos marsipaani ei ole suosiossa, mutta massasta voi tehdä myös koristeita esimerkiksi muoteilla. MMF:n löysin itse aikanaan Kaurislapsen ja Marien blogeista.

Vinkit:

  • Jos haluat värillistä kuorrutetta, voit hyödyntää valmiiksi oikean sävyisiä karkkeja. Huomioithan kuitenkin, että tarvitsemasi tomusokerimäärä voi merkistä riippuen poiketa ohjeessa mainitusta.
  • Käyttämällä tavallisen tomusokerin tilalla mansikkatomusokeria saat kauniin vaaleanpunaista ja mansikan makuista kuorrutetta!
  • Jos massaa on työlästä kaulia, lisäsit valmistusvaiheessa liikaa tomusokeria. Tomusokerin menekki vaihtelee käytetyistä vaahtokarkeista riippuen, joten kokeilemalla oppii parhaiten tietämään oikean määrän.
  • Kakkua kuorrutettaessa vaahtokarkkimassan alle riittää ohut kerros kermavaahtoa tai yli jäänyttä täytettä.
  • Katso kuorrutusvinkit ohjeesta kaulittavalla massalla kuorruttaminen. Kakun alareunan ylimääräisen massan saa siisteimmin leikattua veitsellä painelemalla.
  • Massa säilyy huoneenlämmössä kelmuun käärittynä pari viikkoa.


Ainekset:

6 dl tomusokeria
ruokaöljyä
250 g vaahtokarkkeja (esim. Haribo)
½ dl vettä


Siivilöi kulhoon 4 dl tomusokeria. Öljyä toinen, mikronkestävä kulho ja laita siihen vaahtokarkit. Lisää vaahtokarkkien joukkoon vesi.

vaahtokarkkimassa

Kuumenna vaahtokarkkeja mikrossa (800 W) sekoittaen 30 sekunnin välein, kunnes karkit ovat sulaneet tasaiseksi massaksi (yhteensä noin 2 minuuttia). Sulamisaika voi vaihdella, koska mikrojen tehoissa on suuriakin eroja.

vaahtokarkkimassa-2

Jos haluat värjätä massaa elintarvikeväreillä, tee se tässä vaiheessa.

vaahtokarkkimassa-3

Kaada vaahtokarkkisula kulhoon tomusokerin päälle.

vaahtokarkkimassa-4

Vaivaa karkkisula sekaisin tomusokerin kanssa. Seos on aluksi kuumaa, joten odota tarvittaessa hetki. Massa on tahmaista ja tarttuu käsiin. Voit halutessasi käyttää hanskoja. Siivilöi kulhoon vähitellen loput (2 dl) tomusokerista. Tomusokerin menekki vaihtelee vaahtokarkkien koostumuksesta riippuen. Massa on valmiina löysää taikinaa, joka kiinteytyy vasta jäähtyessään.

vaahtokarkkimassa-5

Vuoraa pieni kulho kelmulla. Siivilöi kelmun pinnalle runsaasti tomusokeria estääksesi massan tarttumisen. Kaada vaahtokarkkimassa kulhoon. Siivilöi pinnalle tomusokeria ja suojaa huolellisesti kelmulla. Anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään, jotta massa jähmettyy helpommin kaulittavaksi.

vaahtokarkkimassa-6

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
83 tassutusta

Kinuskikumppani

11376_SS_Kinuskik_Fariinimarengit_iso

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Hyödyllistä tietoa marenkirullasta
LISSYLTÄ: "Yleensä marenkirullaan ei
tule kuorrutetta tai se leivotaan Britan
tapaan eli pohjalle ripotellaan
mantelilastuja. Kun pohja
kumotaan, mantelilastut
jää päällimmäiseksi."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

punnitse-ja-saasta
suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Laskiaispullapiirakka
    Lissy: Onpas kaunis !!!!
  • Laskiaispullapiirakka
    sininen: Telma: Valiolla :).
  • Laskiaispullapiirakka
    Telma: Ihana pullakakku! Kenellä valmistajalla on kinuskituorejuustoa? Ei ole sattunut omaan silmään tuorejuustohyllyllä :)
  • Laskiaispullapiirakka
    Miukku: Onpa korea pullakakkunen. Kunpa osaisi itsekin tehdä pullataikinasta yhtä kaunista jälkeä. Taidokkaasti tehty.
  • Laktoositon karpalo-valkosuklaa
    Kinuskikissa: IirisL: tarkkaa säilyvyysaikaa en uskalla luvata, mutta suklaan voi hyvin myös pakastaa. Sillä tavoin ainakin säilyy kuukausia! :)

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
valio-tammikuu