25.01.2009   49 kommenttia Kategoria: Koristelutekniikat
Erityisruokavaliot: -

Maalaaminen mallikuvan avulla


Maalaamisesta löytyy kattava tietopaketti Kysymyksiä ja vastauksia -osiosta. Tässä keskityn selventämään, miten mallikuvasta maalaaminen tapahtuu.

Marsipaanimaalaus

Mikäli haluat kuvalle värillisen taustan, voit värjätä marsipaanin valmiiksi tuohon sävyyn. Huomioi kuitenkin, että käyttäessäsi maalaamisessa tomuvärejä, tausta kuultaa hieman läpi. Tumma tausta yhdistettynä vaaleaan tomuväriin ei siis välttämättä ole toimiva yhdistelmä. Pastavärit peittävät paremmin, myös valkoista väriä on olemassa.

Kauli marsipaani noin 3 mm paksuiseksi levyksi. Leikkaa levystä tulevan kakun kokoinen ympyrä. Voit käyttää oikean koon ja muodon aikaansaamisessa apuna irtopohjavuoan reunusta.

Nosta levy tasaiselle alustalle, leivinpaperin päälle kovettumaan. Ripottele alle runsaasti tomusokeria. Käytä sirottajaa tai esimerkiksi tiheää teesiivilää, jotta tomusokeri levittyy mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Paakut paistavat helposti marsipaanin alta epätasaisuutena. Alustaksi sopii esimerkiksi kakkukuvun mukana tuleva lautanen. Näin kakkukuvun voi laittaa päälle suojaksi kuivumisen ajaksi myös maalausvaiheiden välissä. Huomioi, että kuvun tiivis sulkeminen voi hidastaa hieman kovettumisprosessia. Myös tarjotin+kelmu käy.

Etsi kuva vaikkapa Googlen kuvahakua hyödyntäen. Pienennä/suurenna kuvaa tarvittaessa tulevaan kakkuun sopivaksi ja tulosta.

Laita pala vaaleaa leivinpaperia kuvan päälle ja kopioi kuvan ääriviivat leivinpaperille.

Aseta leivinpaperi marsipaanilevyn päälle ja teippaa kiinni alustaan.

Käy kuvan ääriviivat läpi ohuella teräväpäisellä välineellä (marsipaanityökalu tai vaikka lyijykynä) kevyesti painaen. Voit tarkistaa leivinpaperia varovasti nostaen, jääkö marsipaaniin kevyt jälki.

Tässä lähikuva muotoilutyökalusta, jota itse käytin.

Ääriviivat ovat painuneet marsipaaniin ja maalaustyön voi aloittaa näitä apuna käyttäen ja tulostetusta kuvasta mallia katsoen.

Taustaan voi tupsutella elävyyttä tomuvärillä.

Varsinainen maalaus kannattaa tehdä pastaväreillä (nk. geelimäiset värit). Sekoittelussa hyvä apuväline on esimerkiksi tällainen sekoitusalusta. Oikeita värisävyjä haetaan eri värejä sekoitellen ja veteen laimentaen. Tummuusastetta voi säädellä vedellä ja valkoisella värillä – myös näitä yhdistellen. Tummimmillaan väri on sellaisenaan käytettynä. Hentoihin sävyihin käy pelkkä värjätty vesi. Pastavärien koostumukset vaihtelevat jonkin verran. Toisia on pakko laimentaa hieman vedellä, jotta maalausjäljestä ei tule liian paksun näköistä.

Maalaamisessa voi lähteä liikkeelle ääriviivojen piirtämisestä elintarviketussilla tai ohuella pensselillä. Ääriviivojen piirtäminen on paikallaan erityisesti silloin, kun taustan ja kuvan värierot ovat pienet ja kuvan halutaan nousevan paremmin esiin taustastaan. Ohuisiin ääriviivoihin käy parhaiten erittäin ohut pensseli. Ainakin toiset elintarviketussit ovat melko paksuja, joten tarkkaa jälkeä niillä on hankala tehdä. Tässä en tehnyt varsinaisia rajauksia lainkaan. Pelkkä reunojen vahvistaminen maalattavaan kohtaan sopivalla, mutta tummemmalla sävyllä voikin riittää ja johtaa luonnollisempaan lopputulokseen.

Maalattaessa samoja kohtia yhä uudelleen, esimerkiksi ensin kevyemmin ja sitten vahvistaen, voi olla hyvä antaa maalauksen kuivua välillä. Tämä on siis syytä huomioida, kun arvioit maalaamiseen kuluvaa aikaa. Koska maalaus säilyy hyvänä viikkojakin, kannattaa mieluummin aloittaa hyvissä ajoin.

Tässä kuva on maalattu, vain keltaiset osat puuttuvat. Ensin maalauksen on kuitenkin annettava kuivua hyvin.

Lehtien keltaiset osat tupsuttelin tomuvärillä. Tomuvärillä on helppo tehdä asteittaista häivytystä.

Säilytä (ja kuivata) maalaus huoneenlämmössä, mieluiten valolta suojattuna kuvun tai kelmun alla.

Sivele marsipaanimaalauksen alle sokerikreemiä. Mikäli tarjoilet kakun samana päivänä, kermavaahto tai esimerkiksi tuorejuustokin riittää. Alla nähtävässä kakussa maalauksen reunoille tulee paksut pursotukset, joten kuvaa ei ole mitoitettu koko päällisosan peittäväksi.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
2 tassutusta

Kinuskikumppani

Kts. lisää reseptejä osioista Pääsiäinen » ja Kevät »

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos Jennikatariina,
että löysit tämän vanhan suklaa-
sitruunakakun
ohjeen: "Aivan ihana
resepti! Kakku aivan sulaa suussa,
eikä ole yhtään liian makea!
Tämä menee ehdottomasti
vakioleipomusten
listalle."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

 • Lasten välipalakakku
  Karoliina Piironen: Jätti Dr.Oetkerin liivatetelehtiä. Tuo chia kaiketi myös hyydyttää ja puoli desiäkin on verrattain paljon, että puuttuminen voi olla ongelma. Muutoin…
 • Liinukka
  Kinuskikissa: Tervehdys liinukka ja kiitos osallistumisesta esittelyyn! Sinä valmistutkin pian unelma-ammattiin! Varmasti hienoa päästä tekemään työkseen jotain, johon suhtautuu niin intohimoisesti.…
 • Kinuskikissa suosittelee: siemennäkkäri
  Kinuskikissa: Kivoja vinkkejä tuli marikselta! :)
 • Sitruuna-marenkitorttu
  Kinuskikissa: Elina: valmis lemon curd on aika makeaa, joten kannattaa melko varovainen olla sen määrän kanssa. Mutta toisaalta sitruunaa pitää kyllä…
 • Puffet-jäätelökakku
  Kinuskikissa: Johanna: kiitos hyvistä vinkeistä ja mukavasta palautteesta! :)

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
suomi100