25.01.2009   49 kommenttia Kategoria: Koristelutekniikat
Erityisruokavaliot: -

Maalaaminen mallikuvan avulla


Maalaamisesta löytyy kattava tietopaketti Kysymyksiä ja vastauksia -osiosta. Tässä keskityn selventämään, miten mallikuvasta maalaaminen tapahtuu.

Marsipaanimaalaus

Mikäli haluat kuvalle värillisen taustan, voit värjätä marsipaanin valmiiksi tuohon sävyyn. Huomioi kuitenkin, että käyttäessäsi maalaamisessa tomuvärejä, tausta kuultaa hieman läpi. Tumma tausta yhdistettynä vaaleaan tomuväriin ei siis välttämättä ole toimiva yhdistelmä. Pastavärit peittävät paremmin, myös valkoista väriä on olemassa.

Kauli marsipaani noin 3 mm paksuiseksi levyksi. Leikkaa levystä tulevan kakun kokoinen ympyrä. Voit käyttää oikean koon ja muodon aikaansaamisessa apuna irtopohjavuoan reunusta.

Nosta levy tasaiselle alustalle, leivinpaperin päälle kovettumaan. Ripottele alle runsaasti tomusokeria. Käytä sirottajaa tai esimerkiksi tiheää teesiivilää, jotta tomusokeri levittyy mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Paakut paistavat helposti marsipaanin alta epätasaisuutena. Alustaksi sopii esimerkiksi kakkukuvun mukana tuleva lautanen. Näin kakkukuvun voi laittaa päälle suojaksi kuivumisen ajaksi myös maalausvaiheiden välissä. Huomioi, että kuvun tiivis sulkeminen voi hidastaa hieman kovettumisprosessia. Myös tarjotin+kelmu käy.

Etsi kuva vaikkapa Googlen kuvahakua hyödyntäen. Pienennä/suurenna kuvaa tarvittaessa tulevaan kakkuun sopivaksi ja tulosta.

Laita pala vaaleaa leivinpaperia kuvan päälle ja kopioi kuvan ääriviivat leivinpaperille.

Aseta leivinpaperi marsipaanilevyn päälle ja teippaa kiinni alustaan.

Käy kuvan ääriviivat läpi ohuella teräväpäisellä välineellä (marsipaanityökalu tai vaikka lyijykynä) kevyesti painaen. Voit tarkistaa leivinpaperia varovasti nostaen, jääkö marsipaaniin kevyt jälki.

Tässä lähikuva muotoilutyökalusta, jota itse käytin.

Ääriviivat ovat painuneet marsipaaniin ja maalaustyön voi aloittaa näitä apuna käyttäen ja tulostetusta kuvasta mallia katsoen.

Taustaan voi tupsutella elävyyttä tomuvärillä.

Varsinainen maalaus kannattaa tehdä pastaväreillä (nk. geelimäiset värit). Sekoittelussa hyvä apuväline on esimerkiksi tällainen sekoitusalusta. Oikeita värisävyjä haetaan eri värejä sekoitellen ja veteen laimentaen. Tummuusastetta voi säädellä vedellä ja valkoisella värillä – myös näitä yhdistellen. Tummimmillaan väri on sellaisenaan käytettynä. Hentoihin sävyihin käy pelkkä värjätty vesi. Pastavärien koostumukset vaihtelevat jonkin verran. Toisia on pakko laimentaa hieman vedellä, jotta maalausjäljestä ei tule liian paksun näköistä.

Maalaamisessa voi lähteä liikkeelle ääriviivojen piirtämisestä elintarviketussilla tai ohuella pensselillä. Ääriviivojen piirtäminen on paikallaan erityisesti silloin, kun taustan ja kuvan värierot ovat pienet ja kuvan halutaan nousevan paremmin esiin taustastaan. Ohuisiin ääriviivoihin käy parhaiten erittäin ohut pensseli. Ainakin toiset elintarviketussit ovat melko paksuja, joten tarkkaa jälkeä niillä on hankala tehdä. Tässä en tehnyt varsinaisia rajauksia lainkaan. Pelkkä reunojen vahvistaminen maalattavaan kohtaan sopivalla, mutta tummemmalla sävyllä voikin riittää ja johtaa luonnollisempaan lopputulokseen.

Maalattaessa samoja kohtia yhä uudelleen, esimerkiksi ensin kevyemmin ja sitten vahvistaen, voi olla hyvä antaa maalauksen kuivua välillä. Tämä on siis syytä huomioida, kun arvioit maalaamiseen kuluvaa aikaa. Koska maalaus säilyy hyvänä viikkojakin, kannattaa mieluummin aloittaa hyvissä ajoin.

Tässä kuva on maalattu, vain keltaiset osat puuttuvat. Ensin maalauksen on kuitenkin annettava kuivua hyvin.

Lehtien keltaiset osat tupsuttelin tomuvärillä. Tomuvärillä on helppo tehdä asteittaista häivytystä.

Säilytä (ja kuivata) maalaus huoneenlämmössä, mieluiten valolta suojattuna kuvun tai kelmun alla.

Sivele marsipaanimaalauksen alle sokerikreemiä. Mikäli tarjoilet kakun samana päivänä, kermavaahto tai esimerkiksi tuorejuustokin riittää. Alla nähtävässä kakussa maalauksen reunoille tulee paksut pursotukset, joten kuvaa ei ole mitoitettu koko päällisosan peittäväksi.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
7 tassutusta

Kinuskikumppani

Viikon kommentti

Tämän Kinuskin kommentti ilahdutti, hyödytti ja herätti keskustelua.
Kiitos eifer!
Ratkaisit kekseliäästi vuokaongelman,
kun piti saada korkea ja kapea kakku.
Valkosuklaaputouskakun vuokana
toimi onnistuneesti kattila.
Vinkiksi muillekin!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

 • Tippaleivät
  Suolahuisku: Hyvin tuntuu onnistuvan. Heitin jauhoseoksen sekaan psylliumia, joten nestettä meni taikinaan sitten tuplaten tai enemmänkin. Mutta hyviä tulee! Iloista vappua!
 • Vappumunkit ja -rinkilät
  Liiana: Kiinnitin huomiota siihen että ohjeessa sanotaan että saa maidottonan korvaamalla maito esim. Simalla. Reseptissä kuitenkin on voita jossa on maitoa…
 • Tippaleivät
  Jaana Katriina Asikainen: Tein elämäni ensimmäiset tippaleivät ja gluteinittomina.Käytin kahta leipäjauho sekoitusta ja nesteenä simaa. Onnistuivat hyvin. En muutenkaan ole rasvapaistanut mitään. Kannattaa…
 • Keikautettu Cheese Cake
  pellavapaita: Holvaus Marsu; kiitokset. Ja onpa sinulla hauska nimimerkki! Tulee mieleen lapsuus, jolloin äiti toisinaan saattoi sanoa, ettei jotain saa "holvata…
 • Tippaleivät
  mari-johanna: Teemu: Yleensä leivonnaisten vaihto gluteenittomiksi onnistuu varsin mallikkaasti vain jauhoja vaihtamalla. Itse en ole tipaleipiä koskaan gluteenittomina kokeillut, mutta…

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat