14.02.2010   11 kommenttia Kategoria: Pullat, munkit ja donitsit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Laskiaispullat


Nykyisen kaltainen laskiaispullaperinne yleistyi Suomessa vasta 1950-luvulla, mutta laskiaispullan historia ulottuu vuosisatojen taakse. Tavallisen pullan arvioidaan olevan alkujaan saksalainen keksintö. Laskiaispullaa pidetään keskiaikaisen paaston ajan edellä nautittujen rasvaisten ruokien jäänteenä.

Ruotsalaisen legendan mukaan laskiaispullan kehitti puolestaan raipaniskujen pelossa ollut leipurioppilas. Leipurimestari lupasi säästää oppilaan raipaniskuilta, jos hän keksisi kaikkia muita pullia paremman pullan. Tarina kertoo, että oppilas täytti ison pyöreän pullan ruotsalaisten rakastamalla mantelimassalla. Mestarin mielestä tulos oli niin hyvä, että oppilas säästyi raipaniskuilta. Mantelimassatäytteinen pulla yleistyi Ruotsissa 1700-luvulla. Mantelimassan ja kermavaahdon seosta sekä hilloja alettiin käyttää pullan täytteenä vasta 1950-luvulla.

Historiatietojen mukaan laskiainen tarkoitti alun perin laskeutumista paastoon. Vasta paljon myöhemmin suomalaiseen laskiaiskulttuuriin yhdistyi mäenlasku, hernekeitto ja tietenkin herkulliset laskiaispullat. (Lähde: Myllyn Paras)

Manteliversioon kannattaa valita nimenomaan mantelimassaa eikä marsipaania. Mantelimassa sisältää enemmän mantelia ja on näin marsipaania "hienompaa". Itse tehty mansikkahillo kannattaa valmistaa jo etukäteen, koska se jähmettyy vasta vuorokauden kuluessa.

Pullat mansikka- ja mantelimassatäytteellä

Vinkki: 2 desilitrasta kermaa riittää noin 9 ison laskiaispullan täytteeksi. Jos lisäät kermaan vaahdotusvaiheessa vaniljakreemijauhetta, se vähentää muodostuvan vaahdon tilavuutta, jolloin kermasta riittää pienempään määrään pullia.

Taikina:
1 annos pullataikinaa

Pinnalle:
raesokeria tai mantelilastuja
tomusokeria

Täyte:

2 dl kuohukermaa
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

mantelimassatäytettä tai mansikkahilloa

Mantelimassatäyte:
150 g mantelimassaa
½ dl kuohukermaa

Mansikkahillo:
½ kg pakastemansikoita (tuoreita käytettäessä lisäksi ¼ dl vettä)
½ pkt (2 dl) hillo-marmeladisokeria


Leivo pullat pullataikinaohjetta noudattaen. Ripottele pinnalle raesokeria tai mantelilastuja. Mantelilastuilla voit erottaa mantelimassaa sisältävät pullat.

Valmista mansikkahillo seuraavasti. Paloittele isokokoiset mansikat. Laita kattilaan mansikat (,vesi) ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Jatka keittämistä n. 3 minuuttia. Laita puhtaaseen, kuumennettuun lasipurkkiin. Sulje kannella ja säilytä viileässä. Hillo hyytyy noin vuorokauden sisällä.

Valmista mantelimassatäyte sekoittamalla haarukalla painellen mantelimassan joukkoon kuohukerma.

Sekoita kuohukermaan tomu- ja vaniljasokeri. Vatkaa vaahdoksi.

Leikkaa pullalle kansi siten, että kohdistat veitsen kärjen alaviistossa pullan keskiosaan.

Täytä pullat mantelimassalla tai lusikallisella mansikkahilloa. Pursota/lusikoi päälle kermavaahtoa. Nosta hattu paikoilleen. Ripottele pinnalle tomusokeria. Tarjoile heti.


Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
39 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissan mansikkareseptit



Nämä ja muut mansikkakakut löydät kategorioista täytekakut ja hyydykekakut.

Toivepuodin heinäkuun arvonta!



Arvontapalkintoina heinäkuussa kirsikan makuinen aromi ja kukkapursotussetti.

Kinuskikissa taikoo klassikoita

Kinuskikissan signeeraamat Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon -kirjat löydät Toivepuodista »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
valio-tammikuu