14.02.2010   11 kommenttia Kategoria: Pullat, munkit ja donitsit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Laskiaispullat


Nykyisen kaltainen laskiaispullaperinne yleistyi Suomessa vasta 1950-luvulla, mutta laskiaispullan historia ulottuu vuosisatojen taakse. Tavallisen pullan arvioidaan olevan alkujaan saksalainen keksintö. Laskiaispullaa pidetään keskiaikaisen paaston ajan edellä nautittujen rasvaisten ruokien jäänteenä.

Ruotsalaisen legendan mukaan laskiaispullan kehitti puolestaan raipaniskujen pelossa ollut leipurioppilas. Leipurimestari lupasi säästää oppilaan raipaniskuilta, jos hän keksisi kaikkia muita pullia paremman pullan. Tarina kertoo, että oppilas täytti ison pyöreän pullan ruotsalaisten rakastamalla mantelimassalla. Mestarin mielestä tulos oli niin hyvä, että oppilas säästyi raipaniskuilta. Mantelimassatäytteinen pulla yleistyi Ruotsissa 1700-luvulla. Mantelimassan ja kermavaahdon seosta sekä hilloja alettiin käyttää pullan täytteenä vasta 1950-luvulla.

Historiatietojen mukaan laskiainen tarkoitti alun perin laskeutumista paastoon. Vasta paljon myöhemmin suomalaiseen laskiaiskulttuuriin yhdistyi mäenlasku, hernekeitto ja tietenkin herkulliset laskiaispullat. (Lähde: Myllyn Paras)

Manteliversioon kannattaa valita nimenomaan mantelimassaa eikä marsipaania. Mantelimassa sisältää enemmän mantelia ja on näin marsipaania "hienompaa". Itse tehty mansikkahillo kannattaa valmistaa jo etukäteen, koska se jähmettyy vasta vuorokauden kuluessa.

Pullat mansikka- ja mantelimassatäytteellä

Vinkki: 2 desilitrasta kermaa riittää noin 9 ison laskiaispullan täytteeksi. Jos lisäät kermaan vaahdotusvaiheessa vaniljakreemijauhetta, se vähentää muodostuvan vaahdon tilavuutta, jolloin kermasta riittää pienempään määrään pullia.

Taikina:
1 annos pullataikinaa

Pinnalle:
raesokeria tai mantelilastuja
tomusokeria

Täyte:

2 dl kuohukermaa
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

mantelimassatäytettä tai mansikkahilloa

Mantelimassatäyte:
150 g mantelimassaa
½ dl kuohukermaa

Mansikkahillo:
½ kg pakastemansikoita (tuoreita käytettäessä lisäksi ¼ dl vettä)
½ pkt (2 dl) hillo-marmeladisokeria


Leivo pullat pullataikinaohjetta noudattaen. Ripottele pinnalle raesokeria tai mantelilastuja. Mantelilastuilla voit erottaa mantelimassaa sisältävät pullat.

Valmista mansikkahillo seuraavasti. Paloittele isokokoiset mansikat. Laita kattilaan mansikat (,vesi) ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Jatka keittämistä n. 3 minuuttia. Laita puhtaaseen, kuumennettuun lasipurkkiin. Sulje kannella ja säilytä viileässä. Hillo hyytyy noin vuorokauden sisällä.

Valmista mantelimassatäyte sekoittamalla haarukalla painellen mantelimassan joukkoon kuohukerma.

Sekoita kuohukermaan tomu- ja vaniljasokeri. Vatkaa vaahdoksi.

Leikkaa pullalle kansi siten, että kohdistat veitsen kärjen alaviistossa pullan keskiosaan.

Täytä pullat mantelimassalla tai lusikallisella mansikkahilloa. Pursota/lusikoi päälle kermavaahtoa. Nosta hattu paikoilleen. Ripottele pinnalle tomusokeria. Tarjoile heti.


Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
39 tassutusta

Kinuskikumppani

Toivepuodin toukoarvonta!

Kinuskikissa taikoo klassikoita

Lahjaksi äidille, ylioppilaalle tai vastavalmistuneelle! Kinuskikissan signeeraamat Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon -kirjat Toivepuodista »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

valio-tammikuu

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

 • Kinuski-mansikkakakku
  Nam81: Kiitos muuntotaulukko vinkistä. Lähinnä vieraiden määrän (15aik+15 lasta) vuoksi ajattelin 1,5kertaista kakkua. Kaksi kakkua tuntuisi liioitellulta kun tarjolla on muutakin…
 • Valkosuklaa-marjaspiraali
  violetti: Kiitos neuvoista! Tarkennan lämpötiloja seuraavalla kerralla ja vatkaan suklaan sekaan sähkövatkaimella, jota en viimeksi tehnyt, vaikka olin noudattavinani ohjetta pilkun…
 • Once in a lifetime -kakku
  Kinuskiemo: Tässä huomaa, kun sekä musta- että valkokuorrutteinen kakku ovat vierekkäin, että kumpikin väri sopii yhtä lailla tärkeän tilaisuuden juhlakakkuun. Pitsireunus…
 • Kinuski-mansikkakakku
  Kinuskikissa: Nam81: vinkkaanpa sinulle tästä muunnostaulukosta: http://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot/ Sieltä katsottunua 24-senttisen kakun muuntaminen 26-senttiseen vuokaan tarkoittaa…
 • Hyydytetty porovoileipäkakku
  Kinuskikissa: Kiitos eldis! :) Hyvä huomio tuo hintavertailu!

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat