14.02.2010   11 kommenttia Kategoria: Pullat ja munkit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Laskiaispullat


Nykyisen kaltainen laskiaispullaperinne yleistyi Suomessa vasta 1950-luvulla, mutta laskiaispullan historia ulottuu vuosisatojen taakse. Tavallisen pullan arvioidaan olevan alkujaan saksalainen keksintö. Laskiaispullaa pidetään keskiaikaisen paaston ajan edellä nautittujen rasvaisten ruokien jäänteenä.

Ruotsalaisen legendan mukaan laskiaispullan kehitti puolestaan raipaniskujen pelossa ollut leipurioppilas. Leipurimestari lupasi säästää oppilaan raipaniskuilta, jos hän keksisi kaikkia muita pullia paremman pullan. Tarina kertoo, että oppilas täytti ison pyöreän pullan ruotsalaisten rakastamalla mantelimassalla. Mestarin mielestä tulos oli niin hyvä, että oppilas säästyi raipaniskuilta. Mantelimassatäytteinen pulla yleistyi Ruotsissa 1700-luvulla. Mantelimassan ja kermavaahdon seosta sekä hilloja alettiin käyttää pullan täytteenä vasta 1950-luvulla.

Historiatietojen mukaan laskiainen tarkoitti alun perin laskeutumista paastoon. Vasta paljon myöhemmin suomalaiseen laskiaiskulttuuriin yhdistyi mäenlasku, hernekeitto ja tietenkin herkulliset laskiaispullat. (Lähde: Myllyn Paras)

Manteliversioon kannattaa valita nimenomaan mantelimassaa eikä marsipaania. Mantelimassa sisältää enemmän mantelia ja on näin marsipaania "hienompaa". Itse tehty mansikkahillo kannattaa valmistaa jo etukäteen, koska se jähmettyy vasta vuorokauden kuluessa.

Pullat mansikka- ja mantelimassatäytteellä

Vinkki: 2 desilitrasta kermaa riittää noin 9 ison laskiaispullan täytteeksi. Jos lisäät kermaan vaahdotusvaiheessa vaniljakreemijauhetta, se vähentää muodostuvan vaahdon tilavuutta, jolloin kermasta riittää pienempään määrään pullia.

Taikina:
1 annos pullataikinaa

Pinnalle:
raesokeria tai mantelilastuja
tomusokeria

Täyte:

2 dl kuohukermaa
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

mantelimassatäytettä tai mansikkahilloa

Mantelimassatäyte:
150 g mantelimassaa
½ dl kuohukermaa

Mansikkahillo:
½ kg pakastemansikoita (tuoreita käytettäessä lisäksi ¼ dl vettä)
½ pkt (2 dl) hillo-marmeladisokeria


Leivo pullat pullataikinaohjetta noudattaen. Ripottele pinnalle raesokeria tai mantelilastuja. Mantelilastuilla voit erottaa mantelimassaa sisältävät pullat.

Valmista mansikkahillo seuraavasti. Paloittele isokokoiset mansikat. Laita kattilaan mansikat (,vesi) ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Jatka keittämistä n. 3 minuuttia. Laita puhtaaseen, kuumennettuun lasipurkkiin. Sulje kannella ja säilytä viileässä. Hillo hyytyy noin vuorokauden sisällä.

Valmista mantelimassatäyte sekoittamalla haarukalla painellen mantelimassan joukkoon kuohukerma.

Sekoita kuohukermaan tomu- ja vaniljasokeri. Vatkaa vaahdoksi.

Leikkaa pullalle kansi siten, että kohdistat veitsen kärjen alaviistossa pullan keskiosaan.

Täytä pullat mantelimassalla tai lusikallisella mansikkahilloa. Pursota/lusikoi päälle kermavaahtoa. Nosta hattu paikoilleen. Ripottele pinnalle tomusokeria. Tarjoile heti.


Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
28 tassutusta

Kinuskikumppani

11376_SS_Kinuskik_Fariinimarengit_iso

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
MARI N.

"En ollu ikinä tehny ennen
tuulihattuja ja seurasin ihan
prikulleen tätä ohjetta.
Niistä tuli ihan
täydellisiä."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

 • Hiihtäjän marenkirulla
  Kissa-muori: Tämä oli todella hyvää! Ihanan raikkaan marjainen. Laitoin mustaherukoita,mustikoita ja vadelmia. Kiitos ihanasta reseptistä!
 • Kinuskikissan helpot suosikit
  mari-johanna: Nyt pisti pahan... Vai pistikö? mieheni selaili Kinuskikissan kirjoja tässä päivänä muutamana ja esitti toiveen, että tämän kirjan kissanminttukakun hän…
 • Vaahtokakku
  Niina Karppinen: Kotileipuri, minulla oli umpivuoka ja tuli hyytelökerros. Mutta voisin uskoa että valkuaisvaahto ehkä jäi liian löysäksi. Hyytelö maistui aavistuksen kananmunalle.…
 • Vaahtokakku
  kotileipuri: Tulenpa itsekin kommentoimaan oman kokemukseni kakusta. Eli minulla tuli myös kakun pohjalle sellainen hyytelömäinen kerrostuma, muuten kakku aivan ihana! :)…
 • Chocolate Chip Cookies
  Katjuska31: Todella hyviä keksejä jotka saivat paljon kehuja.Näitä teen toistekin😊.

Kumppanit

punnitse-ja-saasta
valio-tammikuu
meira_leivontatuotteet_kevat