19.06.2017   8 kommenttia Kategoria: Kahvikakut,  Kesä,  Makeat piirakat,  Muut juhlapöydän kakut
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Maidoton,  Pähkinätön

Juhlava raparperikakku


Perinteistä raparperikakkua on ihanaa tarjota kesävieraille. Extrajujua kakkuun antaa pehmoinen marenkivaahto, joka maistuu makeasti yksiin raparperin kanssa.

Olen pitkään haaveillut tämän tapaisesta kakusta, jossa päällinen muodostuu paksusta marenkikerroksesta. Kyseessä on ns. sveitsiläinen marenki, joka valmistetaan vaahdottamalla valkuaiset ja sokeri kuumassa vesihauteessa. Tämän ansiosta marenkivaahdon rakenne on pehmeä mutta kestävä. Marenki säilyy moitteettomana kakun päällä useita päiviä ja kuorruttamisen voi siis tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Marenki on pursotusvaiheessa notkeaa, mutta kovettuu pikku hiljaa pinnasta. Sisältä marenki säilyy kuitenkin ihanan pehmeänä. Samantapaiseen lopputulokseen pääset italialaisen marengin avulla. Tästä voit lukea tarkemmin mariksen mansikka-raparperipiirakan reseptistä.

Marenkivaahto on maustettu raparpereista keitetyllä punaisella siirapilla, joka antaa marengille hennon vaaleanpunaisen sävyn. Tätä tarkoitusta varten on käytetty punaista raparperilajiketta. Väri jäi kuitenkin niin hennoksi, että lisäsin mukaan vielä elintarvikeväriä. Ehkä punaisen sävy olisi ollut voimakkaampi, jos raparperit olisi liottanut yön yli. Teidän kannattaa testata tätä!

Vinkki: Kakusta saa helposti maidottoman käyttämällä voin tilalla maidotonta margariinia.

Huom! Huomioithan, että myrkylliset raparperinlehdet eivät saa olla suoraan kosketuksissa leivonnaisten kanssa.

Raparperiseos:
500 g raparperia (1 litra paloja)
2 dl tomusokeria
4 rkl vehnäjauhoja

Taikina:

100 g voita
3 munaa
1 ½ dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Marenki:
5 valkuaista
2 ½ dl sokeria
½ dl raparperisiirappia
pinkkiä pastaväriä

Lisäksi:
sitruunamelissan lehtiä


Leikkaa raparperit pieniksi paloiksi. Sekoita raparperipalat kulhossa tomusokerin kanssa. Anna vetäytyä noin kolme tuntia (tai enemmänkin), jonka aikana nestemäiseksi muuttunut sokeri värjäytyy punaiseksi. Sekoittele välillä.

Erota raparperit sokeriliemestä siivilöimällä neste kattilaan. Keitä siirappimaiseksi, kunnes nestettä on jäljellä puoli desilitraa. Säästä se marenkia varten.

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reuna.

Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos munavaahtoon vatkaimen hitaimmalla teholla sekoittaen. Lisää tämän jälkeen voisula. Kaada taikina vuoan pohjalle.

Sekoita raparperipalojen joukkoon vehnäjauhot. Painele raparperiseos vuokaan taikinan joukkoon.

Pyyhevinkki: Kierrä vuoan ulkoreunan ympärille kylmällä vedellä kauttaaltaan kostutettu froteepyyhe ja kiinnitä se tiukasti hakaneulalla. Näin pohja kohoaa tasaisesti eikä tummu reunoista. Pyyhe saattaa hidastaa hieman kakun kypsymistä, joten huomioi tämä, jos et käytä pyyhettä.

Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Laita isoon kattilaan vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Laita valkuaiset ja sokeri reilun kokoiseen teräskulhoon, joka mahtuu kattilan päälle vesihauteeseen. Vatkaa valkuaisvaahtoa kuumassa vesihauteessa noin 10 minuuttia, kunnes vaahdon lämpötila on 60 astetta. Ota kulho kattilan päältä ja jatka vatkaamista muutamia minuutteja, jotta vaahto jäähtyy. Lisää samalla joukkoon raparperisiirappi. Voimista marenkivaahdon sävyä halutessasi pastavärillä.

Laita marenkivaahto pursotuspussiin, jossa on ruusutylla. Tämän kakun koristelussa käytettyä jättimäistä tyllaa ei Wilton valitettavasti enää valmista, mutta voit pursottaa pienempiä ruusuja myös 15-millisellä tyllalla tai tähtityllalla. Ruusujen pursotus on näytetty pikaisesti alta löytyvällä videolla. Löydät tarkemman ohjeen ruusutyllan käytöstä kurkkaamalla kermaruusujen pursotus -videon. Paahda pursotuksen pintaan väriä tohottimella (tai laita kakku hetkeksi aikaa uuniin). Viimeistele koristelu sitruunamelissan lehdillä.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
20 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissan raparperireseptit



Nämä ihanuudet löydät raparperiresepteistä »

Toivepuodin kesäarvonta!

Kinuskikissa taikoo klassikoita

Kinuskikissan signeeraamat Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon -kirjat löydät Toivepuodista »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

suomi100