23.10.2010   42 kommenttia Kategoria: Halloween,  Täytekakut

Halloween-kurpitsa


halloween kurpitsa1halloween kurpitsa2halloween kurpitsa3

Halloween-kurpitsa oli blogini toinen marsipaanikakku kolme vuotta sitten. Tänä vuonna palasin hetkeksi ajassa taaksepäin ja tein kurpitsakakun uudestaan - vaihekuvien kera. Kolmen vuoden takaisen kurpitsan päällä vaelteli jos jonkin sorttista ötökkää ja nilviäistä. Kuvia tästä kakusta löytyy ohjeen lopusta. Tällä kertaa en kakun kimppuun ötököitä päästänyt, mutta hassusti meinasi silti käydä - uhkasi jäädä koko kakku syömättä. Kakku oli valmis, mutta kakkukutsut puuttuivat. Hätäpuhelu Kinuskiemolle: "Voisitko kutsua vieraita, täältä tulisi kakku?". Tämä keino on pelastanut aika monta kertaa, mutta nyt ehdotus tuli liian lyhyellä varoitusajalla. Onneksi facebook-verkosto pelasti ja kakulle löytyi kekkerit.

Mikäli joku jäi haikailemaan aiemman kurpitsakakun täyteohjeita, voi olla yhteydessä minuun. Saman tapaiset ohjeet löytyvät myös kohdista sitruunatäyte ja lakritsitäyte. Tässä kurpitsassa toistuvat myös sitruunan ja lakritsin maut, mutta hieman eri muodossa. Idean sain taannoisilta synttärikutsuilta, joilla olin vieraana. Tilauskakusta ei ollut reseptiä saatavilla, mutta veikkaan, että pääsin aika lähelle samaa lopputulosta. Vaniljavaahdon joukosta turkinpippurimurska ei lyö voimakkaasti läpi vaan antaa lähinnä vienon lakritsin/salmiakin vivahdetta. Lemon curd raikastaa.

Tässä yhteydessä haluaisin vielä kirjoittaa hieman vaniljakastikejauheesta, jota käytän itse todella paljon mm. täytekakuissa ja makeissa piirakoissa. Joku joskus hämmästelikin, miksi käytän sitä niin paljon, mutta tämä on sitä helppoa ja hyvää leivontaa. 😉 Vaniljakastikejauheesta tehty paksu kiisseli yhdistettynä kermavaahtoon käy sellaisenaankin kakun väliin (joukkoon sopivat raikkaat marjat). Tällaisessa muotokakussa liivate on kuitenkin oltava mukana.

Erään toisen reseptin yhteydessä syntyi keskustelua hyvästä vaniljakastikejauhemerkistä. Monesti sitä kangistuu kaavoihin ja tottuu käyttämään tiettyä merkkiä, vaikka vaihtoehtojakin olisi. Sain vinkin Ekströmsin vaniljakastikejauheesta ja mielenkiinnosta tätä kakkua tehdessäni teinkin kastikkeet sekä Blå Bandin että Ekströmsin jauheista. Itse en havainnut näiden välillä mitään merkittävää eroa, en myöskään kokenut, että Blå Band olisi maistunut väitetyn teolliselta. Ekströmsin vaniljaisuus tulee kuitenkin aidosta tangosta, mikä kallistaa oman vaakakuppini sen puolelle. Kannattaa huomioida, että pussien koot eivät vastaa toisiaan, joten määrät on syytä mitata deseissä.

Vaniljainen lakritsi-sitruunakakku

20 hengen kakku

Levykakkupohjat:
6 munaa
2 ¼ dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
2 ½ tl leivinjauhetta

Kostutus:
3 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Täyte:
3 dl vaniljakastikejauhetta
6 dl maitoa
6 liivatelehteä
6 dl kuohukermaa
½ dl vettä
1 ¼ dl turkinpippurirouhetta

1 prk (á 340 g) lemon curd -sitruunatahnaa

Kuorrutus:
¾ dl kuohukermaa
750 g valkoista marsipaania + oranssia pastaväriä
TAI
750 g keltaista ja punaista marsipaania sekoitettuna

Koristeet:
2 Kick-patukkaa
sokerimassaa/marsipaania
vihreää pastaväriä


Pohjataikinasta tulee noin 1,5 levykakkupohjaa. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Siivilöi jauhoseos nuolijalla sekoittaen munavaahtoon. Kaada noin 2/3 taikinasta pellille leivinpaperin päälle. Levitä tasaiseksi. Paista 200 asteessa 6-8 minuuttia. Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle. Paista toinen, puolet pienempi levykakkupohja samaan tapaan. Katso tarkemmat ohjeet levykakkupohjaohjeesta.

Sekoita vispilällä vaniljakastikejauhe maidon joukkoon. Anna tekeytyä jääkaapissa hetken aikaa.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä vaniljakastike ja kermavaahto keskenään. Kiehauta vesi ja sulata siihen liivatteet. Sekoita täytteeseen. Lisää lopuksi turkinpippurirouhe.

Vuoraa iso kulho (3 l) kelmulla. Täytä kakku kulhoon. Leikkaa levykakkupohjista ympyröitä esimerkiksi sopivan kokoisia lautasia hyödyntäen. Mikäli et saa jokaista kerrosta varten ehjää ympyrää, kokoa pohjalevy “palapelinä”. Kokoa kakku seuraavassa järjestyksessä: pohja, kostutus, sitruunatahna, vanilja-turkinpippurivaahto ja taas pohja, kostutus jne., kunnes olet saanut kaiken täytteen käytettyä.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia. Aseta kakkulautanen kulhon päälle ja kumoa. Nosta kulho pois ja irrota kelmut.

Kaiverra keskelle kolo kantaa varten.

Vaahdota kerma ja sivele kermavaahto kakun pinnalle.

Värjää marsipaani oranssiksi pastavärillä. Oranssin kuorrutteen saat myös sekoittamalla keskenään keltaista ja punaista marsipaania. Kauli marsipaani tomusokeroidulla alustalla 2,5 mm paksuksi levyksi. Nosta kakun päälle. Painele marsipaani kannan kohdalta kuopalle. (Jos levy hieman repeää kuopan kohdalta, voit peittää kohdan ohuella "paikalla", mutta lopulta kuoppa peittyy kuitenkin kannan alle.) Kts. tarkemmat kuorrutusohjeet marsipaaniohjeesta.


Muotoile kurpitsan pintaan pystysuoria uria käyttämällä pallopäistä työkalua. Itse tein urat ensin kevyesti isommalla päällä painellen ja syvensin ne pienemmällä päällä.

Muotoilussa voi käyttää apuna myös kämmensyrjää.

Urat saa tehtyä tasaisin välein, kun jakaa kurpitsan ensin neljään osaan ja tekee sen jälkeen jokaiseen neljännekseen kaksi uraa.

Viimeistele alareuna painamalla kuorrutetta urien kohdalta sisäänpäin. Tämä korostaa kolmiulotteista vaikutelmaa.

Muotoile Kick-patukoista  lakritsipallo ja kauli se ohueksi levyksi tomusokeroidulla alustalla. Muotoile veitsellä leikaten levystä halloween-kurpitsan suu, silmät ja nenä.


Pursota toiselle puolelle sokerikuorrutetta ja liimaa sen avulla kuviot kurpitsan pintaan.

Muotoile lopuksi kurpitsalle kanta marsipaanista tai sokerimassasta.

Tässä vielä muutama kuva aiemmasta kurpitsakakustani.


Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
66 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissan raparperireseptit



Nämä ihanuudet löydät raparperiresepteistä »

Toivepuodin kesäarvonta!

Kinuskikissa taikoo klassikoita

Kinuskikissan signeeraamat Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon -kirjat löydät Toivepuodista »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100
valio-tammikuu

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat