24.06.2015   11 kommenttia Kategoria: Kesä,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Hääkakku


haakakku

Amerikkalaistyylinen monista kerroksista koottava hääkakku on toistunut monissa toiveissanne. Kesän hääsesongin kynnyksellä on hyvä hetki perehtyä kerroskakun valmistamiseen. Vaikka ei leipoisikaan hääkakkua itse, kerroskakkuja tehdään nykyään paljon muihinkin juhliin. Myös kihlajaisiin tämä olisi passeli.

Täytteiksi valitsin kesään sopivat maut, jotka ovat ihastuttaneet raparperipiiraan reseptissä. Täyte on suunniteltu niin, että se on muunneltavissa myös muihin vuodenaikoihin ja makuihin: syyshäihin omenaa tai maun mukaan erilaisia marjoja. Myös koristelun voi helposti vaihtaa tilaisuuden teemaväreihin sopivaksi. Erityisruokavaliotkin on isoissa juhlissa syytä huomioida. Täytteet voi valmistaa laktoosittomina ja pohjan leipoa gluteenittomasta jauhoseoksesta.

Yksi kerroskakuissa puhuttuva asia on kakun kestävyys. Itse olen tehnyt kerroskakkuja ilman tukirakenteitakin ihan onnistuneesti, esimerkkinä tämä omenapuu kukassa -kakku. Käytännössä kakun kestävyys riippuu sen koosta (kerrosten korkeus ja halkaisija) sekä käytetyistä täytteistä. Tästä kakusta tehty koeversio ei ilman tukia kestänyt, joten tärkeiden juhlien kyseessä ollessa kannattaa aina tehdä testikakku etukäteen.

Mitä enemmän kerroksia, sitä enemmän haastetta. Jos ja kun tukirakenteita tarvitaan, ne täytyy virittää koko kakun läpi. Siksi päädyin tekemään vain kaksi syötävää kerrosta, ylin kerros on muromassasta tehty hääkakun koriste. Muromassaa ei voi leikata kakkulapiolla, joten se on tarkoitettu hääparille muistoksi. Koriste säilyy pitkään syömäkelpoisena, joten hääpari voi nautiskella sen myöhemmin pieninä suupaloina makeisten tapaan, häähuumaa muistellen. 🙂

Vinkit:

  • Voit tehdä raparperitäytteen myös omenoista tai marjoista. Sokerin ja liivatteen määrä täytyy säätää käytetyn raaka-aineen mukaan.
  • Skaalaa kakkua isommaksi juhlien koosta riippuen. Saat arvioitua kakun koon laskukaavalla 0,3 munaa syöjää kohden. Tästä 2+3 munan kakusta riittää siis noin 15 hengelle. Tuplasti isomman kakun tekisit paistamalla 6 munan sokerikakkupohjan 27- tai 28-senttisessä vuoassa (alin kerros) ja 4 munan kakun 24-senttisessä vuoassa (ylempi kerros). Kasvata täytteen määrää pohjien koon mukaan.
  • Jos haluat tehdä kakun tavallisena kakkuna, paista 5 munan kakkupohja 26-senttisessä vuoassa ja tee täyte ohjeen mukaan.

Kerroskakku

15 hengelle

Pohjat:
3 ja 2 munan sokerikakkupohjat

Kostutus:
2 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria

Kanelinen raparperitäyte:
4 liivatelehteä
750 g raparperia
75 g voita
2 ½ tl kanelia
2 dl fariinisokeria
1 dl maissitärkkelystä
½ dl vettä

Mascarponetäyte:
4 liivatelehteä
3 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 ½ prk (à 250 g) mascarponejuustoa
2 tl vaniljasokeria
½ dl vettä

Kuorrutus:
1 ½ dl vispikermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta
900 g valkoista sokerimassaa

Koristelu:

valkoista sokerimassaa
sokerikuorrutetta (tuubissa)
50 g turkoosia sokerimassaa
keltaisia Candy melts -nappeja

Minikakku:
hääkakun koriste


Valmista sokerikakkupohjat erillisen ohjeen mukaan. Paista 15-senttisessä vuoassa kahden pienen munan kakku ja 20-senttisessä vuoassa kolmen munan kakku. Anna pohjien jäähtyä ja leikkaa ne kolmeen osaan.

Laita raparperi- ja mascarponetäytteen liivatelehdet (yhteensä 8 kpl) likoamaan kylmään veteen.

Leikkaa raparperit paloiksi. Sulata voi kattilassa. Lisää raparperit, kaneli ja fariinisokeri. Keitä raparpereita, kunnes ne ovat juuri ja juuri pehmenneet. Raparperit kypsyvät herkästi liikaa ja hajoavat, joten ole tarkkana, jos haluat täytteeseen jäävän sattumia. Yhdistä maissitärkkelys ja vesi. Lisää kattilaan yhdessä liotettujen liivatteiden kanssa. Kuumenna huolellisesti sekoitellen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Anna jäähtyä kylmässä vesihauteessa sen aikaa, kun valmistelet mascarponetäytettä.

haakakku-vaihe-4

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarpone ja vaniljasokeri. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi huolellisesti täytevaahtoon.

haakakku-vaihe-5

Yhdistä kostukkeen maito ja vaniljasokeri.

Kokoa kakut samoihin vuokiin, joissa paistoit kakkupohjat. Vuoraa kummankin vuoan pohja leivinpaperilla.

haakakku-vaihe-3

Nosta vuokiin kakkupohjalevyt. Kostuta isomman kakun pohja vaniljamaidolla. Päälle nostettavan pienemmän kakun alinta pohjakerrosta ei kannata kostuttaa, sillä se tekee siitä hankalammin nosteltavan.

Levitä pohjan päälle puolet raparperi- ja mascarponetäytteestä. Laita päälle seuraava pohja, kostuta ja levitä loput täytteet. Laita päällimmäiseksi kolmas pohjakerros ja kostuta. Jos kakku nousee vuoan reunoja korkeammaksi, voit jatkaa vuokaa leivinpaperisuikaleilla. Nosta kakut jääkaappiin noin kolmeksi tunniksi, jotta täytteet jähmettyvät. Irrota kakut sitten vuoista ja nosta alin kakku valmiiksi tarjoilulautaselle.

haakakku-vaihe-6 haakakku-vaihe-7
haakakku-vaihe-8 haakakku-vaihe-9

Mittaa kulhoon vispikerma. Vatkaa vaahdoksi ja siivilöi vaahdotuksen aikana joukkoon vaniljakreemijauhe. Levitä kermavaahto kakkujen pinnalle tasaiseksi tarttumapinnaksi kuorrutteelle. Huom! Toiset sokerimassamerkit sulavat helpommin kakun päällä. Varmin ja isoissa juhlissa suositeltavin eriste on sokerikreemi, jolloin kuorrute kestää hyvänä pitkäänkin kestävän kahvittelun ajan.

haakakku-vaihe-10

Isomman kakun kuorruttamiseen tarvitset noin 650 g sokerimassaa. Pienempään kakkuun menee massaa noin 450 g, mutta voit hyödyntää siihen toisen kakun ylijäämämassan. Katso tarkemmat kuorrutusvinkit ohjeesta kaulittavalla massalla kuorruttaminen.

Kerroskakun kokoamisessa varmin vaihtoehto on käyttää muovisia tukia, joita saa leivontatarvikeliikkeistä. Tämän kokoiseen kakkuun riittää pienemmät putkilot. Kakun koon kasvaessa tukienkin on oltava isommat. Leikkaa muoviputkista neljä pätkää. Pätkän pituus on oltava millin enemmän kuin kakun korkeus. Näin päälle tuleva kakku lepää putkien varassa, mutta kakkujen väliin ei muodostu häiritsevää rakoa. Leikkaamisessa saa olla tarkkana, sillä tukien pitäisi olla keskenään yhtä pitkät, jotta paino jakautuu tasaisesti.

haakakku-vaihe-13

Työnnä putket kakkuun sille alueelle, johon päälle tuleva kakku asetetaan.

haakakku-vaihe-14

Nosta pienempi kakku tukialustan päälle ja sitten tukien varaan toisen kakun päälle. Tukialustan pohjassa on pienet jalat. Ne painuvat jonkin verran alemman kakun sisään ja varmistavat, ettei kakku pääse liukumaan tukien päältä. Tässä kakussa kolmas kerros on hääkakun koriste ja se lepää suoraan kakun päällä.

haakakku-vaihe-15

Peitä kakkujen liitoskohdat sokerimassasta tehdyillä suikaleilla. Kauli massa ohueksi levyksi tomusokeroidulla alustalla ja leikkaa nauhaa reunamuotin avulla. Kiinnitä suikaleet kakkuun sokerikuorrutteella.

haakakku-vaihe-11

Tee kukkaset pienellä kukkamuotilla värillisestä sokerimassasta. Kauli levy tomusokeroidulla alustalla mahdollisimman ohueksi levyksi. Ota muotilla kuvioita. Sulata keltaiset Candy meltsit mikrossa tai pakastuspussin sisällä kuumassa vedessä. Leikkaa pussin kulmaan pieni aukko. Pursota pisteitä kukkien keskelle. Anna kukkien kuivua muutama tunti.

haakakku-vaihe haakakku-vaihe-2

Kiinnitä kukat sokerikuorrutteella kakkuun.

haakakku-vaihe-12

… ja lopuksi vielä kaikille kesän hääpareille:

Kinuskikissan rakkausresepti

Ainekset:
– rakkautta
– uskollisuutta
– luottamusta
– aitoa läsnäoloa
– anteeksi antoa
– avoimuutta
– keskustelua
– yhteisiä tähtihetkiä
– vastatuulta
– yhdessä selviämistä
– kompromisseja
– sinnikkyyttä
– hyväksyntää
– joustamista
– ilojen ja surujen jakamista
– toisen huomioimista
– yhteisiä unelmia

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Lisää taikinaan sopivasti omaa aikaa. Mausta huumorilla ja hellyydellä. Viimeistele ripauksella romantiikkaa. Voitele vuoka kauniilla sanoilla ja paista kypsäksi. Kuorruta kiitoksilla ja koristele suudelmilla. Näistä aineksista syntyy elämän kokoinen kakku.

– Kinuskikissa –

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
22 tassutusta

Kinuskikumppani

Kts. lisää reseptejä osioista Pääsiäinen » ja Kevät »

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos Jennikatariina,
että löysit tämän vanhan suklaa-
sitruunakakun
ohjeen: "Aivan ihana
resepti! Kakku aivan sulaa suussa,
eikä ole yhtään liian makea!
Tämä menee ehdottomasti
vakioleipomusten
listalle."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Lasten välipalakakku
    Karoliina Piironen: Jätti Dr.Oetkerin liivatetelehtiä. Tuo chia kaiketi myös hyydyttää ja puoli desiäkin on verrattain paljon, että puuttuminen voi olla ongelma. Muutoin…
  • Liinukka
    Kinuskikissa: Tervehdys liinukka ja kiitos osallistumisesta esittelyyn! Sinä valmistutkin pian unelma-ammattiin! Varmasti hienoa päästä tekemään työkseen jotain, johon suhtautuu niin intohimoisesti.…
  • Kinuskikissa suosittelee: siemennäkkäri
    Kinuskikissa: Kivoja vinkkejä tuli marikselta! :)
  • Sitruuna-marenkitorttu
    Kinuskikissa: Elina: valmis lemon curd on aika makeaa, joten kannattaa melko varovainen olla sen määrän kanssa. Mutta toisaalta sitruunaa pitää kyllä…
  • Puffet-jäätelökakku
    Kinuskikissa: Johanna: kiitos hyvistä vinkeistä ja mukavasta palautteesta! :)

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat