05.03.2015   10 kommenttia Kategoria: Leivät, sämpylät ja rieskat,  Makuja maailmalta,  Pizzat, voileivät, iltapalat
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton

New York Style Bagels – amerikkalaiset bagelit


Amerikkalaiset bagelit tarkoittavat vesirinkeleitä, jotka sisältävät muhkeat ja ruokaisat täytteet. Poimin tähän pari tyypillistä bagel-täytettä: tuorejuusto-kylmäsavulohi ja muna-pekoni. Tosiasiassa bageleiden sisään voi kätkeä mitä tahansa sämpylätäytteistä hampurilaista muistuttaviin versioihin ja myös makeisiin täytteisiin. Bageleita nautitaan niin tukevana aamupalana, välipalana kuin lounaan korvikkeena.

Valmistin bageleista myös gluteenittoman version (kuvassa unikonsiemenillä kuorrutettuna). Vehnän myötä jää mausta aina jotain pois, mutta täytteet tasoittavat tilannetta. Bagelit ovat muidenkin erityisruokavalioiden kannalta kiitollisia leivonnaisia, sillä ne eivät sisällä maitotuotteita tai kananmunaa. Täytteitä voi sitten soveltaa omaan ruokavalioon sopiviksi.

Reseptiä lähdin hakemaan amerikkalaisilta saiteilta ja päädyin ohjeeseen sivulta sophisticatedgourmet.com. Bagel-ohjeita löytyy kuitenkin myös Kinuskileipomoista lauraaan, Jannin ja Polan toimesta.

8 kappaletta

New York Style Bagels:

2 tl kuivahiivaa
1 ½ rkl sokeria
3 ¼ dl vettä
9 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa

Gluteenittomat bagelit:
2 tl kuivahiivaa
1 ½ rkl sokeria
2 tl psylliumia
4 ¼ dl vettä
8 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper Fin Mix)
2 tl suolaa

Keittämiseen:

1 ½ l vettä
1 rkl suolaa

Pinnalle:
seesamin- tai unikonsiemeniä

Aamiaisbagel muna-pekonitäytteellä:
voita tai margariinia
pinaatti-munakokkelia
siivutettua cheddarjuustoa
fileepekonia
terttutomaatin siivuja
rucolaa

Pinaatti-munakokkeli (1 bageliin):

1 muna
2 rkl hienonnettua pinaattia
mustapippuria
suolaa

Tuorejuusto-kylmäsavulohibagel:

Philadelphia-tuorejuustoa
kylmäsavulohiviipaleita
sitruunamehua
mustapippuria
kapriksia
siivutettua punasipulia
rucolaa


Käytä kuivahiivan kanssa reilusti kädenlämpöistä vettä (42 astetta). Lisää kuivahiiva ja sokeri noin puolikkaaseen vesimäärästä. (Gluteeniton versio: sekoita psyllium kuivahiivan ja sokerin kanssa vesimäärään, joka on reippaasti yli puolet kokonaisvesimäärästä.) Anna seistä 5 minuuttia sekoittamatta. Sekoita sitten niin, että hiiva liukenee veteen.

Sekoita jauhot ja suola toisessa kulhossa ja tee kolo keskelle. Kaada vesiseos koloon. Sekoita ja lisää samalla vettä niin kauan, kunnes taikina irtoaa käsistä ja on tarpeeksi paksua. Vaivaa jauhotetulla alustalla noin 10 minuuttia, kunnes taikina on pehmeää ja joustavaa. Sivele iso kulho kevyesti öljyllä ja anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (noin 60 minuuttia).

Paina taikina alas ja anna levätä vielä 10 minuuttia. Jaa 8 osaan ja pyörittele palloja. Tee jauhotetulla sormella reikä pallon keskelle ja pyörittele rinkeliksi.

bagelit-vaihe bagelit-vaihe-2

Nosta kevyesti öljytylle pellille ja anna kohota vähintään 10 minuuttia.

bagelit-vaihe-3

Mittaa kattilaan vesi ja suola. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja laske sitten lämpötilaa. Nosta rinkeli kiehuvaan veteen ja keitä noin 30 sekuntia kummaltakin puolelta. Voit keittää useammankin kerrallaan, mikäli kattila antaa myöten. Nosta reikäkauhalla öljytylle pellille.

bagelit-vaihe-4

Ripottele kostealle pinnalle siemeniä. Paista 225 asteessa 15-18 minuuttia.

bagelit-vaihe-5

Halkaise jäähtyneet bagelit terävällä veitsellä. Täytä esimerkiksi seuraavasti:

Aamiaisbagel: Riko munan rakenne lasissa tai kulhossa. Hienonna pinaatti tehosekoittimella (tai veitsellä). Sekoita munan joukkoon. Mausta pippurilla ja suolalla. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja kaada päälle munaseos. Sekoittele lastalla, kunnes seos on kypsää. Ruskista pekonifilee pannulla molemmilta puolilta. Levitä bageleiden leikkauspinnalle voita. Laita alimmaiseksi tulevan puolikkaan päälle munakokkelia ja kuuman kokkelin päälle sulamaan cheddarsiivu. Lisää pekoni ja loput täyteainekset ja laita kansi päälle.

Lohibagel: Levitä kummankin bagel-puolikkaan leikkauspinnalle reilu kerros tuorejuustoa. Laita alimmaiseksi tulevan puolikkaan päälle muutama viipale kylmäsavulohta. Purista lohiviipaleille sitruunamehua ja rouhi mustapippuria. Lisää loput täyteainekset ja laita kansi päälle.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
37 tassutusta

Kinuskikumppani

Viikon kommentti

Tämän Kinuskin kommentti ilahdutti, hyödytti ja herätti keskustelua.
Kiitos eifer!
Ratkaisit kekseliäästi vuokaongelman,
kun piti saada korkea ja kapea kakku.
Valkosuklaaputouskakun vuokana
toimi onnistuneesti kattila.
Vinkiksi muillekin!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
valio-tammikuu

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Valkosuklaaputouskakku
    puuris: Haluaisin kokeilla tehdä valuvan kuorrutteen Candy Melts -napeilla, koska kakun pitäisi olla laktoositon ja laktoositonta valkosuklaata ei ole. Voiko Candy…
  • Efektikuorrute (Mirror glaze)
    Mansikkasuukko: Kuorrutettava pinta oli suklaamoussea mutta kuorrutus tosiaan sameni yön aikana. Jännä juttu tosin kävi, että kuorrute kirkastui melkoisesti huoneenlämmössä kun…
  • Valkosuklaaputouskakku
    Kinuskikissa: eifer: hih, hauskaa että onnistui! Huomioin sinut viikon kommentoijana. Tämä oli hyvä vinkki meille kaikille! :)
  • Suklaaputouskakku
    Kinuskikissa: Rellevi: jääkaappisäilytys parantaa kakun rakennetta ja varsinkin suklaata sisältävissä pohjissa levyjä on helpompi operoida kylminä. Vehnäjauhot voi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella.…
  • Suklaamuffinssit sateenkaaripursotuksella (G, L)
    Kinuskikissa: Emiliamo: en pakastaisi kermavaahtoa vaan kuorruttaisin sulattamisen jälkeen.

Kumppanit

suomi100