Kinuskileipomo Pola

Kategoria: Leivät, sämpylät ja rieskat,  Pizzat, voileivät, iltapalat Nähty 23645 kertaa
 
20.11.2013
 
2 kommenttia

Vesirinkelit


En tiedä onko resepti se perinteisin vesirinkeli ohje, mutta tätä olen jo vuosia käyttänyt ja hyvin on toiminut. Taikina on perus sämpylätaikina josta saa lukemattomia variaatioita jauhoja vaihtelemalla. Keittämisen ansiosta rinkelit pysyvät pitkään mehevinä.

Ohjeella tulee isohkoja rinkeleitä 20 kpl

5 dl vettä
suolaa
sokeria
1 pss kuivahiivaa
12 dl vehnä-, sämpylä-, hiiva tai grahamjauhoja
0,5 dl öljyä

Keittämiseen
1 l vettä
2 rkl suolaa

Pinnalle
esim (pellavan)siemeniä, merisuolaa, kaurahiutaleita tms.

Lämmitä vesi tai olta hanasta niin lämmintä vettä kun saat. Lisää suola ja sokeri. Lisää osa jauhoista ja sekoita joukkoon kuivahiiva. Alusta loput jauhot taikinaan ja lisää loppuvaiheessa öljy.

Anna taikinan kohota puolisen tuntia.

Vaivaa taikinasta kuplat pois ja leivo rinkeleiksi. Anna kohota vielä 15 min.

kuva 018

Keitä vesi ja mausta suolalla. Nosta kohonneet rinkelit veteen muutama kerrallaan ja keitä noin. 10 sek./puoli.  Nosta rinkelit reikäkauhalla leivinpaperin päälle. Ripottele halutessasi pinnalle siemeniä tms.

kuva 022

Paista uunissa 225 asteessa vaalean ruskeiksi.

Tässä rinkelit ovat ehkä hiemna isoja mutta tälläiset isommat rinkelit toimivat aika hyvin täytettyinä.

kuva 026