13.06.2014   36 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Kesä

Suloinen suvikakku


suloinen_suvikakku

Bloggaamisen ensimmäisistä vuosista minulle on jäänyt mieleen kesäkakkujen kehittelyt. En muista, käytinkö kesäkakku-nimitystä aina resepteissä, mutta ainakin itse mielsin, että kyseessä oli sitä kesää leimaava kakku, tietynlainen oma sen hetkinen bravuuri. Esimerkkeinä mainittakoon juhlapöydän raitakakku vuodelta 2009 ja Kinuskikissan kesäkakku vuosimallia 2010. Mielestäni hyvässä kesäkakussa on jokin uusi idea, se on melko helppo toteuttaa ja tietenkin siinä on ihania kesän makuja.

Tässä kakussa on ainekset tämän vuoden kesäkakuksi, mutta vielä on aikaista sanoa, kun sesongi on alkupuolella. 🙂 Kesä on vasta alkanut ja koulun päättäjäisiä vietetty, omillani nyt ensimmäistä kertaa. Mielessäni soi rakas Suvivirsi ”…ja suvi suloinen” tätä leipoessani, näissä tunnelmissa nimesin kakun.

Täytteessä on uusin suosikkimakuni paahdettu valkosuklaa. Reilu ja raikas kerros raparperia ja mansikkaa tuo tarvittavaa balanssia. Omat makunystyräni kyllä juhlivat tällaisen makukimaran äärellä. Koristelu syntyy nopeasti tuoreista mansikoita (suomalaiset mansikat viimein kaupoissa!), viehkeästä raparperinkuoresta ja paahdetuista suklaahipuista.

Vinkki! Paahdetusta valkosuklaasta ja kermasta tehtävä kastike kannattaa valmistaa edellisenä päivänä tai leivontapäivän aamuna, mikäli valmistat kakun illalla. Näin se ehtii varmasti jäähtyä täysin kylmäksi. Muutoin kastike voi ”puuroutua” vaahdotettaessa. Huolehdi, ettei kerman joukkoon pääse yhtään nestettä ja vatkaimet ovat puhtaat ja kuivat.

Paahdettu valkosuklaa-raparperikakku

Pohja:
200 g kaurakeksejä
50 g voita tai margariinia

Paahdettu valkosuklaa -vaahto:

370 g valkosuklaata
5 dl kuohukermaa

Muut täyteainekset:

4 liivatelehteä
2 valkuaista
200 g vaniljatuorejuustoa
½ dl vettä

Mansikka-raparperikerros:

4 liivatelehteä
400 g raparperia
½ dl vettä
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
200 g mansikoita

Koristelu:
tuoreita mansikoita
suklaarouhetta
raparperinkuorta


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24cm) pohja leivinpaperilla. Sivele sisäreunaan kevyesti ruokaöljyä tai kierrä suojaksi reunakalvo. Näin saat irrotettua kakun siistimmin.

Murskaa kaurakeksit tehosekoittimella. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

suloinen_suvikakku_vaihe

Leikkaa valkosuklaa veitsellä rouheeksi. Levitä pellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 175 asteessa noin 8 minuuttia, kunnes suklaapalaset ovat muuttuneet vaaleanruskeiksi. Säästä puoli desilitraa suklaarouheesta koristeluun.

agricola-leivos-vaihe agricola-leivos-vaihe-2

Laita kattilaan suklaarouhe ja kerma. Lämmitä lieden keskiteholla rauhallisesti hämmentäen, kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon.

agricola-leivos-vaihe-5 agricola-leivos-vaihe-6

Kaada valkosuklaakerma kulhoon ja jäähdytä kylmässä vesihauteessa. Nosta jääkaappiin.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa kylmä valkosuklaakerma vaahdoksi. Vaahdota valkuaiset.

Notkista tuorejuusto vatkaimella. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liivatteet. Sekoita liivatevesi tuorejuuston joukkoon pienissä erissä.

Kaada tuorejuustoseos ohuena nauhana rauhallisesti sekoittaen valkuaisvaahdon joukkoon. Yhdistä lopuksi valkosuklaavaahdon kanssa.

Levitä täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia.

Laita mansikka-raparperikerroksen liivatteet likoamaan kylmään veteen.

Paloittele raparperi. Laita palat kattilaan yhdessä veden ja sokeri kanssa. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisältä siemenet kattilaan.

Keitä raparperiseosta, kunnes raparperit ovat pehmenneet hillokemaiseksi. Sulata kuuman hillokkeen joukkoon liotetut liivatteet. Soseuta mansikat ja yhdistä mansikkasose raparperihillokkeen kanssa.

Kaada seos vuokaan täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vielä kolmisen tuntia.

suloinen_suvikakku_vaihe-2 suloinen_suvikakku_vaihe-3

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Asettele päälle tuoreita mansikoita ja suklaarouhetta. Irrota raparperista kuorta ja kiepauta siitä koristelun viimeinen silaus. Raparperikierteet kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoilua, jotta ne eivät ehdi kuivahtaa.

Maistuvaa kesää!

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
51 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat