26.05.2010   160 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Juusto- ja hyydykekakut
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton

Suklaakakku


suklaakakku1suklaakakku2

Tällä ohjeella tiedän täyttäväni monen toiveen, sillä munattomia, maidottomia ja muita "-ttomia" reseptejä on kovasti pyydelty.

Yksi syy siihen, minkä takia korkkasin erityisruokavalioiden sarjan vasta nyt, on agarin kanssa haaskaamani aika. Agaria käytetään liivatteen asemasta ja lähdinkin soveltamaan tavallista juustokakkua agar-kakuksi. Kaupasta ostamani agar-hiutaleet osoittautuivat huonoksi valinnaksi: ohjeen mukaisesta keittelystä huolimatta hiutaleisuus tuntui valmiissa kakussa. Oli myös hankalaa tietää, miten kauan hiutalelientä oli keitettävä - hiutaleiden piti pehmetä riittävästi, mutta liemen liika keittely saattoi johtaa paksuun ja huonosti sekoittuvaan massaan. Apteekin agar-jauhe oli hienon rakenteensa puolesta helpompi, mutta ensimmäinen kokeilu ei hyydyttänyt kakkua kunnolla ja kun lisäsin jauheen määrää, tuli kakkuun kammottava sivumaku. Myös kokkareisuus oli ongelma. Agarin suhteen jään siis hetkeksi aikaa nuolemaan haavojani. Muita vegaanileivonnaisia on varmasti tulossa ja "pelkät" munattomat ja maidottomat leivonnaiset tuntuvat suorastaan helpoilta haasteilta tämän jälkeen.

Kannustan toki muitakin kuin ruokarajoitteisia kokeilemaan tätä reseptiä. Väitän, ettei tietämätön voisi aavistaa, että kakku on mitenkään "erityinen". Toki kasvisvispin tilalla voi käyttää tavallisia vaahtoutuvia maitotuotteita. Suklaan jähmettävän vaikutuksen ansiosta liivatteita ei tarvita. Jos tekee kakkua vieraille, kannattaa varmistua, miten tarkkaa suklaan maidottomuus on. Monet ruokakauppojen suklaat saattavat sisältää maitojäämiä.

Ruokosokeria innostuin käyttämään ajatellen ystävääni, jolta sokerit on periaatteessa kielletty. Ruoko- ja intiaanisokereita oli suositeltu "vähiten pahoina" vaihtoehtoina. Viehätyin ruokosokerista luettuani, että se on tavallista sokeria puhtaampaa, sillä sitä ei ole käsitelty kemikaalisesti ja siinä on jäljellä sokeriruo'on vitamiinit ja kivennäisaineet. Minusta ruokosokerissa on myös miellyttävä, siirappimainen makuvivahde.


Pohja:

150-160 g (gluteenittomia ja maidottomia) Digestive-keksejä
75 g (maidotonta) margariinia
¼ dl ruokosokeria

Täyte:

6 dl kasvis- tai soijapohjaista vispiä (kasvispohjaisen osalta varmista gluteenittomuus)
½ dl ruokosokeria
350 g (maidotonta) tummaa suklaata (esim. Plamil)

Koristelu:
mansikoita
suklaarouhetta


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reunat reunakalvolla - näin kakku irtoaa kauniimmin.

Murenna keksit monitoimikoneella tai kaulimella. Sulata margariini kattilassa ja sekoita keksit ja ruokosokeri joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle.


Vaahdota kylmä vispi kuoheaksi. Sekoita joukkoon ruokosokeri. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W) välillä sekoitellen. Lisää suklaasula vispivaahtoon ja vatkaa tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia tai mielellään seuraavaan päivään.


Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Tasoita reunat lastalla tai palettiveitsellä. Koristele suklaarouheella ja tuoreilla mansikoilla.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
112 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!


Kumppanit

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Uusimmat kommentit

  • Perinteinen mansikkakakku
    Sussi: Hei! Oliko niin että tuon ½ dl vaniljakreemijauhetta voi korvata samalla määrällä vaniljakastikejauhetta (Blå Band)?
  • Monster high -kakku
    Piia Kirkkala: Voiko kaksi 250g mustaa sokerikuorrute pkt yhdistää vai onko ne vaikea muovata yhtenäiseksi jotta saa rypyttömän ja kauniin levyn?
  • Seeprapiirakka
    mari-johanna: No kuule Kinuskikissa,eipä sillä väliä ainakaan tässä osoitteessa! :) Raidat oli miten oli, mutta kun…
  • Seeprapiirakka
    Mia Kotola Os Silander: Sama vika, rahkatäyte jämähti ja katastrofi oli valmis!jatkoin sitä maidoilla että sain juoksevampaa,mustikan kanssa ei ongelmia. Ei ihan seepra,ehkä huuto-maalauksen…
  • Seeprapiirakka
    Kinuskikissa: mari-johanna: en voi luvata, että asialla olisi merkitystä, enkä ohjetta kirjoittaessakaan voinut kuvitella, että olisi. Mutta nyt tuli mieleen, että…
  • Seeprapiirakka
    mari-johanna: Kinuskikissa: Ok! Minä tein juuri kuten olit ohjeeseen laittanut, eli että sekoitin ensin sokerin ja perunajauhot ja sitten Vatkasin rahkan…
  • Helppo marenki-suklaakakku
    Kinuskikissa: Heini: 20 cm:n kakusta saa leikattua 6-8 palaa. :)
  • Seeprapiirakka
    Kinuskikissa: Lakutoukka: mariksella mustikat olivat vielä osittain jäisiä, jolloin sose oli paksumpaa. Voisiko sinun tapauksessa olla kyse samasta?…
  • Helppo marenki-suklaakakku
    Heini Joentakanen: Kuinka monelle hengelle tästä riittää?

Kumppanit

punnitse-ja-saasta
SAMkevät
kinuskikissa-puoti2
meira_leivontatuotteet_kevat