Kategoria: Juustokakut 26.05.2010   138 kommenttia

Suklaakakku


suklaakakku1suklaakakku2

Tällä ohjeella tiedän täyttäväni monen toiveen, sillä munattomia, maidottomia ja muita "-ttomia" reseptejä on kovasti pyydelty.

Yksi syy siihen, minkä takia korkkasin erityisruokavalioiden sarjan vasta nyt, on agarin kanssa haaskaamani aika. Agaria käytetään liivatteen asemasta ja lähdinkin soveltamaan tavallista juustokakkua agar-kakuksi. Kaupasta ostamani agar-hiutaleet osoittautuivat huonoksi valinnaksi: ohjeen mukaisesta keittelystä huolimatta hiutaleisuus tuntui valmiissa kakussa. Oli myös hankalaa tietää, miten kauan hiutalelientä oli keitettävä - hiutaleiden piti pehmetä riittävästi, mutta liemen liika keittely saattoi johtaa paksuun ja huonosti sekoittuvaan massaan. Apteekin agar-jauhe oli hienon rakenteensa puolesta helpompi, mutta ensimmäinen kokeilu ei hyydyttänyt kakkua kunnolla ja kun lisäsin jauheen määrää, tuli kakkuun kammottava sivumaku. Myös kokkareisuus oli ongelma. Agarin suhteen jään siis hetkeksi aikaa nuolemaan haavojani. Muita vegaanileivonnaisia on varmasti tulossa ja "pelkät" munattomat ja maidottomat leivonnaiset tuntuvat suorastaan helpoilta haasteilta tämän jälkeen.

Kannustan toki muitakin kuin ruokarajoitteisia kokeilemaan tätä reseptiä. Väitän, ettei tietämätön voisi aavistaa, että kakku on mitenkään "erityinen". Toki kasvisvispin tilalla voi käyttää tavallisia vaahtoutuvia maitotuotteita. Suklaan jähmettävän vaikutuksen ansiosta liivatteita ei tarvita. Jos tekee kakkua vieraille, kannattaa varmistua, miten tarkkaa suklaan maidottomuus on. Monet ruokakauppojen suklaat saattavat sisältää maitojäämiä.

Ruokosokeria innostuin käyttämään ajatellen ystävääni, jolta sokerit on periaatteessa kielletty. Ruoko- ja intiaanisokereita oli suositeltu "vähiten pahoina" vaihtoehtoina. Viehätyin ruokosokerista luettuani, että se on tavallista sokeria puhtaampaa, sillä sitä ei ole käsitelty kemikaalisesti ja siinä on jäljellä sokeriruo'on vitamiinit ja kivennäisaineet. Minusta ruokosokerissa on myös miellyttävä, siirappimainen makuvivahde.


Pohja:

150-160 g (gluteenittomia ja maidottomia) Digestive-keksejä
75 g (maidotonta) margariinia
¼ dl ruokosokeria

Täyte:

6 dl kasvis- tai soijapohjaista vispiä (kasvispohjaisen osalta varmista gluteenittomuus)
½ dl ruokosokeria
350 g (maidotonta) tummaa suklaata (esim. Plamil)

Koristelu:
mansikoita
suklaarouhetta


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reunat reunakalvolla - näin kakku irtoaa kauniimmin.

Murenna keksit monitoimikoneella tai kaulimella. Sulata margariini kattilassa ja sekoita keksit ja ruokosokeri joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle.


Vaahdota kylmä vispi kuoheaksi. Sekoita joukkoon ruokosokeri. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W) välillä sekoitellen. Lisää suklaasula vispivaahtoon ja vatkaa tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa n. 3 tuntia tai mielellään seuraavaan päivään.


Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Tasoita reunat lastalla tai palettiveitsellä. Koristele suklaarouheella ja tuoreilla mansikoilla.

Jaa yhteisöpalveluissa

Testasitko? Arvostele resepti!

1 tassu2 tassua3 tassua4 tassua5 tassua

83 arvostelua, keskiarvo 4,11 tassua
Loading...Loading...