16.03.2009   92 kommenttia Kategoria: Kevät,  Makeat piirakat,  Pääsiäinen
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Sitruuna-marenkitorttu


sitruunamarenkitorttu1sitruunamarenkitorttu2

Raikas sitruunatorttu sopii ihanasti kevääseen. Tämä on taas näitä nostalgiareseptejä, sillä isosiskoni tapasi tehdä tätä lapsuudessani. Onneksi resepti oli yhä tallella äidin aarrearkistossa. Alkuperäiseen nähden päädyin kasvattamaan hieman ainesten määriä. Mielestäni pohjataikinaa pitää olla sen verran, että sitä liikenee peittävä kerros vuoan pohjalle ja tarvittaessa reunoillekin. Täytettäkin tulee olla enemmän kuin pelkkä sipaisu.

Pohja tässä tortussa on aina ollut hieman kova leikata, joten tukeva kakkulapio kannattaa varata. Itse en ole siitä huolimatta pohjaa koskaan kostutellut, mutta lisäsin kostukevaihtoehdot kuitenkin ohjeeseen. Jos tortun tarjoaa tuoreeltaan, kostutus voi olla kiva, pehmentävä lisä. Pohja pehmenee jonkin verran saadessaan olla kosketuksissa täytteen kanssa, joten tortun voi hyvin valmistaa jääkaappiin jo edellispäivänä - marenkia lukuun ottamatta. Marenki on parasta valmistaa vasta tarjoilupäivänä ollakseen priiman näköinen. Silloinkaan torttua ei kannata laittaa kuvun alle - marenki ei tykkää siitä!

Viidestä valkuaisesta tulee niin iso määrä vaahtoa, että pursotellessa ei tarvitse yhtään säästellä. Kaiken valkuaisvaahdon saisi parhaiten menemään sivelemällä sitä ensin kerroksen täytteen päälle ja pursottelemalla pinnan sitten koristeellisesti. Täytteessä on sen verran kirpakkuutta, että kaikki vaahto kannattaa kyllä käyttää.

Sitruunatorttu marenkikuorrutteella

Pohja:
3 ¼ dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
175 g voita tai margariinia
½ dl vettä

(Kostutus: sokeroitu ja laimennettu sitruunamehu tai maito)

Täyte:
2 ¼ dl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja
1 ¾ dl vettä
1 dl puristettua sitruunamehua (n. 2 sitruunan mehu)
5 keltuaista
50 g voita

Marenki:
5 valkuaista
1 ¼ dl sokeria


Sekoita kulhossa jauhot ja sokeri. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää joukkoon vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina kevyesti painellen voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kevyesti väriä.

Mittaa täytettä varten sokeri ja vehnäjauhot kattilaan ja sekoita ne keskenään. Lisää vesi ja puristettu sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Lisää keltuaiset ja voi. Kuumenna liedellä vispilällä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Levitä heti pohjan päälle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista hetken aikaa. Levitä/pursota marenki täytteen päälle. Laita uuniin n. 5 minuutiksi, kunnes marenki on saanut hieman väriä.

sitruunamarenkitorttu_1 sitruunamarenkitorttu_2
sitruunamarenkitorttu_3 sitruunamarenkitorttu_4
sitruunamarenkitorttu_5 sitruunamarenkitorttu_6

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
151 tassutusta

Kinuskikumppani

10-vuotisale Toivepuodissa 30.11. saakka

Toivepuodin marraskuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuoti on Suomi 100 -teemassa kiinni erilaisilla sinivalkoisilla tuotteilla. Tämän kuun arvonnassa voi voittaa sinistä sokerimassaa, pienen Suomi-muotin, Suomi 100 -lautasliinoja, kakkukynttilät ja ilmapalloja.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

suomi100
valio-tammikuu

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit