16.03.2009   90 kommenttia Kategoria: Kevät,  Makeat piirakat,  Pääsiäinen
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Sitruuna-marenkitorttu


sitruunamarenkitorttu1sitruunamarenkitorttu2

Raikas sitruunatorttu sopii ihanasti kevääseen. Tämä on taas näitä nostalgiareseptejä, sillä isosiskoni tapasi tehdä tätä lapsuudessani. Onneksi resepti oli yhä tallella äidin aarrearkistossa. Alkuperäiseen nähden päädyin kasvattamaan hieman ainesten määriä. Mielestäni pohjataikinaa pitää olla sen verran, että sitä liikenee peittävä kerros vuoan pohjalle ja tarvittaessa reunoillekin. Täytettäkin tulee olla enemmän kuin pelkkä sipaisu.

Pohja tässä tortussa on aina ollut hieman kova leikata, joten tukeva kakkulapio kannattaa varata. Itse en ole siitä huolimatta pohjaa koskaan kostutellut, mutta lisäsin kostukevaihtoehdot kuitenkin ohjeeseen. Jos tortun tarjoaa tuoreeltaan, kostutus voi olla kiva, pehmentävä lisä. Pohja pehmenee jonkin verran saadessaan olla kosketuksissa täytteen kanssa, joten tortun voi hyvin valmistaa jääkaappiin jo edellispäivänä - marenkia lukuun ottamatta. Marenki on parasta valmistaa vasta tarjoilupäivänä ollakseen priiman näköinen. Silloinkaan torttua ei kannata laittaa kuvun alle - marenki ei tykkää siitä!

Viidestä valkuaisesta tulee niin iso määrä vaahtoa, että pursotellessa ei tarvitse yhtään säästellä. Kaiken valkuaisvaahdon saisi parhaiten menemään sivelemällä sitä ensin kerroksen täytteen päälle ja pursottelemalla pinnan sitten koristeellisesti. Täytteessä on sen verran kirpakkuutta, että kaikki vaahto kannattaa kyllä käyttää.

Sitruunatorttu marenkikuorrutteella

Pohja:
3 ¼ dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
175 g voita tai margariinia
½ dl vettä

(Kostutus: sokeroitu ja laimennettu sitruunamehu tai maito)

Täyte:
2 ¼ dl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja
1 ¾ dl vettä
1 dl puristettua sitruunamehua (n. 2 sitruunan mehu)
5 keltuaista
50 g voita

Marenki:
5 valkuaista
1 ¼ dl sokeria


Sekoita kulhossa jauhot ja sokeri. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää joukkoon vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina kevyesti painellen voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kevyesti väriä.

Mittaa täytettä varten sokeri ja vehnäjauhot kattilaan ja sekoita ne keskenään. Lisää vesi ja puristettu sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Lisää keltuaiset ja voi. Kuumenna liedellä vispilällä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Levitä heti pohjan päälle.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista hetken aikaa. Levitä/pursota marenki täytteen päälle. Laita uuniin n. 5 minuutiksi, kunnes marenki on saanut hieman väriä.

sitruunamarenkitorttu_1 sitruunamarenkitorttu_2
sitruunamarenkitorttu_3 sitruunamarenkitorttu_4
sitruunamarenkitorttu_5 sitruunamarenkitorttu_6

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
132 tassutusta

Kinuskikumppani

Kts. lisää reseptejä osioista Pääsiäinen » ja Kevät »

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos Jennikatariina,
että löysit tämän vanhan suklaa-
sitruunakakun
ohjeen: "Aivan ihana
resepti! Kakku aivan sulaa suussa,
eikä ole yhtään liian makea!
Tämä menee ehdottomasti
vakioleipomusten
listalle."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Lasten välipalakakku
    Karoliina Piironen: Jätti Dr.Oetkerin liivatetelehtiä. Tuo chia kaiketi myös hyydyttää ja puoli desiäkin on verrattain paljon, että puuttuminen voi olla ongelma. Muutoin…
  • Liinukka
    Kinuskikissa: Tervehdys liinukka ja kiitos osallistumisesta esittelyyn! Sinä valmistutkin pian unelma-ammattiin! Varmasti hienoa päästä tekemään työkseen jotain, johon suhtautuu niin intohimoisesti.…
  • Kinuskikissa suosittelee: siemennäkkäri
    Kinuskikissa: Kivoja vinkkejä tuli marikselta! :)
  • Sitruuna-marenkitorttu
    Kinuskikissa: Elina: valmis lemon curd on aika makeaa, joten kannattaa melko varovainen olla sen määrän kanssa. Mutta toisaalta sitruunaa pitää kyllä…
  • Puffet-jäätelökakku
    Kinuskikissa: Johanna: kiitos hyvistä vinkeistä ja mukavasta palautteesta! :)

Kumppanit

suomi100