13.06.2016   20 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Kesä
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Ruusuinen raparperikakku


ruusuinen-raparperikakku

ruusuinen-raparperikakku-2

Toukokuussa pian Toivepuodin avaamisen jälkeen sain lukijalta pyynnön: voisiko ruusuvettä saada puodin valikoimaan. Ruusuvesi oli kutkutellut minunkin mielessäni aika ajoin. Samoihin aikoihin satuin ravintolassa syömään jälkiruokaa, jossa pannacotta oli kruunattu ruusun makuisella vaahdolla. Se oli todella taivaallista. Enempää ei tarvittu – tämän kakun ”ainekset” olivat kasassa.

Kakku koostuu neljästä kerroksesta. Kaksi alinta mukailevat raparperipiirakan makuja: murotaikinamainen pohja, jonka päällä on hieman kirpeäksi jäävä kanelinen raparperitäyte. Näiden päällä on kaksi kerrosta perinteistä juustokakkua. Vaalea täyte hemmottelee vaniljan ja valkosuklaan ystävää. Kakun kruunaa raparpereiden keitinliemestä ja ruusuvedestä yhdistetty kiille.

Huomaathan, että raparpereiden happamuus vaihtelee paitsi poiminta-ajankohdan myös lajikkeen mukaan. Huomasin tämän testatessani täytettä ja kiillettä pariin kertaan. Lopullisen sokerin määrän voi säätää vielä viime tipassa nopealla makutestillä. Sekä täytteessä että kiilteessä saa olla sopivasti potkua, mutta liika hapokkuus on syytä tasoittaa pois. Usein tämä on pienestä kiinni. Omiin makunystyröihin kannattaa luottaa! 🙂

Raparpereista löytyy myös kokonaan punavartista lajiketta, jolla saa upean sävyn mehuihin ja esimerkiksi tämän kakun kiilteeseen. Tavallisella raparperillakin saa hennon punaisen sävyn, kun valitsee punakkaimmat varret. Halutessasi voit voimistaa väriä elintarvikevärillä.

Kesäkakun kauneimmat koristeet tulevat suoraan luonnosta. Tässä kakussa on hyödynnetty vaaleanpunaisen juhannusruusun kukkia. Katso kandeerattujen kukkien ohjeesta lista muista syötävistä kukkalajikkeista.

Pohja:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 keltuainen
3 dl vehnäjauhoja

Raparperitäyte:
2 liivatelehteä
500 g raparperia
2 ½ dl vettä keittämiseen
¾ dl fariinisokeria
1 ½ tl kanelia

Vanilja-valkosuklaatäyte:
5 liivatelehteä
3 ½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
150 g valkosuklaata
400 g vaniljatuorejuustoa
½ dl vettä

Kiille:
3 liivatelehteä
2 dl raparpereiden keitinlientä
2 ½ rkl sokeria
2 dl ruusuvettä
(punaista/pinkkiä elintarvikeväriä, esim. pastaväriä)

Pinnalle:
puhtaita ruusuja ja ruusun terälehtiä


Vinkki: Valitse kakkua varten irtopohjavuoka, jonka halkaisija on 25 cm. 24-senttinen vuokakin käy (käytössä kuvissa), mutta se edellyttää reunakalvon käyttämistä vuoan jatkeena (laitetaan paikoilleen paiston jälkeen).

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan alareuna.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuainen ja sitten jauhot muutamassa erässä. Levitä taikina jauhoja apuna käyttäen vuoan pohjalle.

ruusuinen-raparperikakku-vaihe ruusuinen-raparperikakku-vaihe-2

Paista 200 asteessa 13-15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä hieman ja poista se sitten vuoasta leivinpaperin päällä. Puhdista tarvittaessa vuoan reunan alaosa. Asenna reunarengas uudelleen paikoilleen ja suojaa sisäpinta reunakalvolla, jotta hyytynyt kakku irtoaa siistimmin. Nosta tämän jälkeen pohja takaisin vuokaan.

Laita raparperitäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Leikkaa raparperit paloiksi. Laita raparperipalat kattilaan yhdessä veden kanssa. Keitä 5 minuuttia. Valuta huolellisesti siivilässä. Ota talteen 2 desilitraa valutettua raparperilientä kiillettä varten.

ruusuinen-raparperikakku-vaihe-3

Laita raparperimassa takaisin kattilaan. Lisää fariinisokeri ja kaneli ja kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Levitä seos vuokaan pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin tunti.

ruusuinen-raparperikakku-vaihe-4 ruusuinen-raparperikakku-vaihe-5

Laita vaniljatäytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W). Yhdistä suklaasula vaniljatuorejuuston kanssa vatkaimella sekoittaen. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi tuorejuustoseokseen. Lisää seos vaniljavaahdon joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia.

ruusuinen-raparperikakku-vaihe-6

Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan desilitra raparperiliemestä ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi. Varmista, että sokeri on liuennut. Sulata joukkoon liotetut liivatteet. Yhdistä lopun raparperiliemen ja ruusuveden kanssa. Halutessasi voit voimistaa kiilteen väriä elintarvikevärillä.

ruusuinen-raparperikakku-vaihe-7 ruusuinen-raparperikakku-vaihe-8

Kaada kiilleliemi täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa 2 tuntia.

ruusuinen-raparperikakku-vaihe-9

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele ruusuilla.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
51 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

valio-tammikuu
meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

suomi100