25.01.2017   5 kommenttia Kategoria: Leivokset
Erityisruokavaliot: -

Runebergin piiloleivokset


runebergin-piiloleivos

Runebergin päivän lähestyessä on ollut mukavaa huomata, että Kinuskileipomoissakin on jo otettu ennakkoa kansallisrunoilijamme merkkipäivään. Inspiroiduin Kinuskileipomo Irzun taiteilemista Runebergin tortuista, joissa oli sisällä juustokakkutäyte. Ne on tehty paistamalla taikina erikoisvuoassa, jossa tortun sisus jää ontoksi täytettä varten. Myös Confetin sivuilta löytyy modernimpien torttujen ohje vastaavalla idealla. Oman versioni tein Kinuskikissa taikoo -kirjan Runebergin kakkua mukaillen (jos ihmettelet, minkä näköisestä kakusta on kysymys, kurkkaa kuva Kinuskikissan tervehdyksestä ja osallistu samalla kirjan arvontaan).

Tässä leivosversiossa tortun sisälle on piilotettu punssin makuinen kermatäyte. Kostutuksessa perinteisesti käytetty punssi on siis siirtynyt täytteeseen. Kostuttaa torttupohjan toki voi, mutta taikina on mehevä ja sen muodostama kuppi ohut, joten itse en kostutusta kaipaillut. Hieman vapauksia olen ottanut taikinan suhteen siinä, että olen laittanut nesteeksi sitruunamehua, joka raikastaa makua. Perinteisempi torttu syntyy vaihtamalla tilalle esimerkiksi maidon. Myös täytteessä käytetyn punssin voi halutessaan vaihtaa. Sitruuna sopii siihenkin, jolloin sokerin määrää kannattaa lisätä.

Täytetty Runebergin torttu

8 kappaletta

Taikina:
30 g piparkakkuja
1 dl mantelijauhetta
1 dl täysjyvävehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
85 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
½ dl sitruunamehua (tai appelsiinimehua tai maitoa)

Täyte:
1 liivatelehti
1 dl kuohukermaa
¾ tl vaniljasokeria
¾ tl sokeria
¼ dl punssia
100 g vaniljatuorejuustoa

Pinnalle:
vadelmahilloa
sokerikuorrutetta


Laita piparkakut pakastuspussiin ja murskaa painelemalla kaulimella päältä. Sekoita keskenään piparimurut, mantelijauhe, jauhot, leivinjauhe, kardemumma ja vaniljasokeri. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja sitruunamehua.

Laita taikina kertakäyttöiseen pursotuspussiin ja leikkaa päähän aukko. Täytä shottilasi-silikonivuoan ”urat” taikinalla ja peitä myös muotin keskiosa ohuella kerroksella taikinaa. Varmista läpikuultavan vuoan ulkopuolelta, että taikinan keskelle ei ole jäänyt ilmataskuja. Tarvittaessa auta taikinaa painumaan joka kohtaan veitsen avulla.

runebergin-piiloleivos-vaihe runebergin-piiloleivos-vaihe-2

Paista 200 asteessa noin 22 minuuttia. Käännä vuoka puolivälissä siten, että luukkua kohden ollut puoli tulee uunin takaseinään päin. Näin varmistat tasaisen kypsymisen. Huomaathan, että uunien tehoissa on eroja ja paistoaika saattaa vaihdella. Jos taikina ei kypsy kunnolla, torttua on vaikeampi irroittaa vuoasta.

Anna leivosten jäähtyä vuoassa ja siirrä sitten jääkaappiin, kunnes leivokset ovat kylmiä. Irrota yksitellen venyttämällä silikonimuottia leivoksen ympäriltä. Irrota keskiosa rutistamalla silikonia sisäänpäin ja sitten varovasti vetämällä. Tarvittaessa tasoita leivosten pohja veitsellä, jotta ne pysyvät suorassa. Voit myös varoen veistää ”kupin” yläreunasta kerroksen pois, jos se on saanut uunissa väriä.

runebergin-piiloleivos-vaihe-3 runebergin-piiloleivos-vaihe-4

Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Mittaa kulhoon kerma ja sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Kuumenna punssi kiehuvaksi. Sulata joukkoon liotettu liivate. Yhdistä liivateseos ja vaniljatuorejuusto. Sekoita kermavaahdon joukkoon. Täytä kupit pursottaen tai lusikan avulla. Tasoita pinta. Laita jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.

runebergin-piiloleivos-vaihe-5 runebergin-piiloleivos-vaihe-6

Peitä täyte pienellä hillonokareella. Pursota hillon ympärille reunus sokerikuorrutteella.

runebergin-piiloleivos-vaihe-7 runebergin-piiloleivos-vaihe-8

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
63 tassutusta

Kinuskikumppani

Kts. lisää reseptejä osioista Pääsiäinen » ja Kevät »

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos Jennikatariina,
että löysit tämän vanhan suklaa-
sitruunakakun
ohjeen: "Aivan ihana
resepti! Kakku aivan sulaa suussa,
eikä ole yhtään liian makea!
Tämä menee ehdottomasti
vakioleipomusten
listalle."

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Smoothie-kakku
    melchu: Terveisiä osastolta 'kantapään kautta'. Jos käytätte pakastemarjoja (mulla oli 750g pelkkää pakastemarjaa), sulattakaa ne marjat kunnolla ennen kuin rupeatte tätä…
  • Liinukka
    maris: Moikka liinukka! Leipomustesi kautta minulle oli muodostunut sinusta kuva varsinaisena maailmanmatkaajana. Ja tämä esittelysi osoitti mielikuvani oikeaksi. Minusta on tosi…
  • Lakritsaiset keksileivokset
    mari-johanna: Wau, englannin lakujen ystävän unelmaherkku! :) Kerrassaan hauskat, vaikka lasten juhliin, vappuun tai no, ihan vaikka minne. Taidatte…
  • Kreikkalaiset pääsiäiskeksit
    mari-johanna: Näitä olen jo muutaman päivän ihaillut, että onpas kivan yksinkertaiset ja vähän erilaiset pikkuleivät. Vois varmaan kokeilla pääsiäisen aikaan…
  • Liinukka
    mari-johanna: Hei liinukka! Kivaa että sinäkin tulit meille muille esittäytymään ja ajatuksistasi kertomaan! :) Voi,Ranska on yksi lempimaitani, olen…

Kumppanit

suomi100
valio-tammikuu