25.08.2015   11 kommenttia Kategoria: Kahvikakut,  Makeat piirakat
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Risto-vaarin pitsikakku


pitsikakku-iso

Tämä resepti on alun alkujaan julkaistu 60-70-luvulla ilmestyneessä Hopeapeili-lehdessä nimellä ”pikkumummin herkullinen pitsikakku”. Minulle reseptin takana ei kuitenkaan ole mummi vaan vaari, tarkemmin sanottuna suuresti fanittamani leipova 86-vuotias Risto-vaari Kangasalta. Riston ja Marjatta-vaimon kotona pitsikakku oli suosittu kahvileivonnainen. Ompeluseuroissa naapurin emäntä oli kuulemma ottanut kakkua 4 palaa, koska se oli ollut niin hyvää. Tätä oli hieman kummeksuttu, sillä siihen aikaan jo lapsillekin teroitettiin, ettei kylässä koskaan saa ottaa yhtä palaa enempää.

Maun puolesta pitsikakkua voisi verrata toscapiirakkaan ilman mantelia. Pohja on pehmeä ja kuorrute kinuskinen. Pohja mehevöityy entisestään, kun kakkua säilyttää yön yli jääkaapissa, jolloin kuorrute ehtii mehustaa myös pohjaa. Kakun voi paistaa kakkuvuoassa (tai valurautapannussa, kuten minä tein), mutta kaksikertaisena se soveltuu tehtäväksi myös piirakkamaisena korkeareunaisella uunipellillä.

Kurkkaa muita Risto-vaarin reseptejä:

punajuurikakku
kesäkurpitsakakku

Pikkumummin herkullinen pitsikakku

risto-vaari
Vinkki: Kuvan kakku on paistettu valurautapannussa. Valurautapannun puhdistamiseen ei suositella astianpesuainetta. Pannun voi puhdistaa hieromalla pinnan puhtaaksi sokeripalalla ja pyyhkimällä sen lopuksi öljytyllä talouspaperilla.

Taikina:

50 g voita
1 dl täys- tai kevytmaitoa
2 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Kuorrute:
25 g voita
1 dl fariinisokeria
2 rkl kermaa

Koristelu:
maitohorsman kukkia


Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka, korkeareunainen piirakkavuoka tai paistinpannu (halkaisija 21 cm).

Mittaa voi ja maito kattilaan ja lämmitä, kunnes voi on sulanut. Anna jäähtyä sen aikaa, kun teet seuraavia vaiheita.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Siivilöi jauhoseos vaahdon joukkoon. Lisää lopuksi voi-maitoseos pikku hiljaa taikinaan.

Kaada taikina vuokaan. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Valmistele kakun kypsyessä kuorrute. Sulata voi ja sekoita joukkoon fariinisokeri ja kerma.

Levitä kuorrute kakun pinnalle. Laita takaisin uuniin ylätasolle noin 10 minuutiksi, kunnes pinta kuplii ja muuttuu pitsimäiseksi.

pitsikakku pitsikakku-7
pitsikakku-3 pitsikakku-4
pitsikakku-5 pitsikakku-6

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
31 tassutusta

Kinuskikumppani

Viikon kommentti

Tämän Kinuskin kommentti ilahdutti, hyödytti ja herätti keskustelua.
Kiitos eifer!
Ratkaisit kekseliäästi vuokaongelman,
kun piti saada korkea ja kapea kakku.
Valkosuklaaputouskakun vuokana
toimi onnistuneesti kattila.
Vinkiksi muillekin!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Valkosuklaaputouskakku
    puuris: Haluaisin kokeilla tehdä valuvan kuorrutteen Candy Melts -napeilla, koska kakun pitäisi olla laktoositon ja laktoositonta valkosuklaata ei ole. Voiko Candy…
  • Efektikuorrute (Mirror glaze)
    Mansikkasuukko: Kuorrutettava pinta oli suklaamoussea mutta kuorrutus tosiaan sameni yön aikana. Jännä juttu tosin kävi, että kuorrute kirkastui melkoisesti huoneenlämmössä kun…
  • Valkosuklaaputouskakku
    Kinuskikissa: eifer: hih, hauskaa että onnistui! Huomioin sinut viikon kommentoijana. Tämä oli hyvä vinkki meille kaikille! :)
  • Suklaaputouskakku
    Kinuskikissa: Rellevi: jääkaappisäilytys parantaa kakun rakennetta ja varsinkin suklaata sisältävissä pohjissa levyjä on helpompi operoida kylminä. Vehnäjauhot voi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella.…
  • Suklaamuffinssit sateenkaaripursotuksella (G, L)
    Kinuskikissa: Emiliamo: en pakastaisi kermavaahtoa vaan kuorruttaisin sulattamisen jälkeen.

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat