Kategoria: Juustokakut 26.10.2010   41 kommenttia

Reilu suklaa-appelsiinikakku


appelsiinisuklaakakku1appelsiinisuklaakakku2appelsiinisuklaakakku3appelsiinisuklaakakku4

Tällä viikolla vietetään Reilun kaupan viikkoa. Reilun kaupan yhteydessä voisi puhua myös lähiruoasta ja luomusta – ja yleisemmin eettisestä ja vastuullisesta kuluttamisesta. Haastoin itseni miettimään, miten voisin paremmin tuoda näitä “hyvää tekeviä” tuotteita leivontaani.

Eettinen kuluttaminen on kuitenkin yhteinen talkoo, joten kutsun teidät mukaan ideoimaan fiksumpaa arkea. Jos jokainen korvaisi vaikkapa yhden arkisen tuotteen reilulla tai luomulla vaihtoehdolla, saataisiin yhdessä paljon hyvää aikaan. Kuka ottaa haasteen vastaan ja kertoo Kinuskifoorumilla (kts. täältä Haaste Kinuskeille) omasta vaihdokistaan? Itse olen tällä päivämäärällä päättänyt, että sokereista, jauhoista ja kananmunista käytän jatkossa mahdollisuuksien mukaan vain luomua/reilua.

Aiheeseen liittyviä linkkejä:


Vinkki maidottomaan versioon: korvaa tuorejuusto vastaavalla soijavalmisteella ja raasta täytteeseen 2-3 appelsiinin kuori. Käytä margariinin tilalla maidotonta margariinia (esim. Keiju). Maidotonta tummaa suklaata saa mm. ekokaupoista ja joistain ruokakaupoista (merkki Plamil).

Pohja:
150 g Reilun kaupan spelttikeksejä, maku appelsiini-suklaa (Pirkka)
50 g margariinia

Täyte:
1 ½ Reilun kaupan appelsiinia
300 g vaahtoutuvaa soijavispiä, luomu (SoyaToo!)
350 g maidotonta tummaa suklaata (Plamil)
400 appelsiinituorejuustoa
1 dl Reilun kaupan ruokokidesokeria (Dansukker)

Päälle:
1 ½ appelsiinia
(1 kokonainen appelsiini)
muutama pala tummaa suklaata

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Kierrä vuoan sisäreunan ympärille reunakalvo – näin kakun saa irtoamaan siistimmin vuoasta. Muita vaihtoehtoja on leikata reunus leivinpaperista tai sivellä sisäreunoille ruokaöljyä.

Murskaa keksit tehosekoittimessa tai minigrip-pussin sisällä kaulimella. Sulata margariini kattilassa ja lisää joukkoon keksimurska. Sekoita tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle.

Kuori appelsiinit (3 kpl) huolellisesti ja erottele lohkot. Leikkaa puolet appelsiineista paloiksi täytettä varten. Säästä loput kakun päälle.

Vaahdota soijavispi. Huom: vispi vaahtoutuu kunnolla vain, kun se on jääkaappikylmää. Varaudu myös siihen, että vaahtoutuminen kestää kauemmin kuin kerman kanssa.

Sulata tumma suklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Yhdistä suklaasula tuorejuuston kanssa. Sekoita suklaa-tuorejuusto soijavaahtoon.

Lisää ruokokidesokeri ja appelsiininpalat. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta lastalla. Anna kakun hyytyä jääkaapissa n. kolme tuntia.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Koristele kakku appelsiininlohkoilla. Lohkot eivät ole kovin kauniita sellaisinaan. Hyödynsinkin Sanna-serkkuni hyvää ideaa halkaista lohkot pituussuunnassa siten, että hedelmäliha tulee esiin. Näin lohkoista tulee ohuempia ja ne on helpompi asetella limittäin kakun päälle.

Keskelle leikkasin päädyn yhdestä appelsiinista. Kakun voi koristella myös leikkaamalla appelsiinista siksak-kuviolla kaksi puolikasta. Koristelun viimeistelyyn voi hyödyntää täytteestä ylijäänyttä suklaata.

Jaa yhteisöpalveluissa

Testasitko? Arvostele resepti!

1 tassu2 tassua3 tassua4 tassua5 tassua

8 arvostelua, keskiarvo 4,50 tassua
Loading...Loading...