26.10.2010   41 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Maidoton

Reilu suklaa-appelsiinikakku


Tällä viikolla vietetään Reilun kaupan viikkoa. Reilun kaupan yhteydessä voisi puhua myös lähiruoasta ja luomusta - ja yleisemmin eettisestä ja vastuullisesta kuluttamisesta. Haastoin itseni miettimään, miten voisin paremmin tuoda näitä "hyvää tekeviä" tuotteita leivontaani.

Eettinen kuluttaminen on kuitenkin yhteinen talkoo, joten kutsun teidät mukaan ideoimaan fiksumpaa arkea. Jos jokainen korvaisi vaikkapa yhden arkisen tuotteen reilulla tai luomulla vaihtoehdolla, saataisiin yhdessä paljon hyvää aikaan. Kuka ottaa haasteen vastaan ja kertoo Kinuskifoorumilla (kts. täältä Haaste Kinuskeille) omasta vaihdokistaan? Itse olen tällä päivämäärällä päättänyt, että sokereista, jauhoista ja kananmunista käytän jatkossa mahdollisuuksien mukaan vain luomua/reilua.

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Vinkki maidottomaan versioon: korvaa tuorejuusto vastaavalla soijavalmisteella ja raasta täytteeseen 2-3 appelsiinin kuori. Käytä margariinin tilalla maidotonta margariinia (esim. Keiju). Maidotonta tummaa suklaata saa mm. ekokaupoista ja joistain ruokakaupoista (merkki Plamil).

Pohja:
150 g Reilun kaupan spelttikeksejä, maku appelsiini-suklaa (Pirkka)
50 g margariinia tai voita

Täyte:
1 ½ Reilun kaupan appelsiinia
300 g vaahtoutuvaa soijavispiä, luomu (SoyaToo!)
350 g maidotonta tummaa suklaata (Plamil)
400 g appelsiinituorejuustoa
1 dl Reilun kaupan ruokokidesokeria (Dansukker)

Päälle:
1 ½ appelsiinia
(1 kokonainen appelsiini)
muutama pala tummaa suklaata

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Kierrä vuoan sisäreunan ympärille reunakalvo - näin kakun saa irtoamaan siistimmin vuoasta. Muita vaihtoehtoja on leikata reunus leivinpaperista tai sivellä sisäreunoille ruokaöljyä.

Murskaa keksit tehosekoittimessa tai minigrip-pussin sisällä kaulimella. Sulata margariini kattilassa ja lisää joukkoon keksimurska. Sekoita tasaiseksi. Painele seos vuoan pohjalle.

Kuori appelsiinit (3 kpl) huolellisesti ja erottele lohkot. Leikkaa puolet appelsiineista paloiksi täytettä varten. Säästä loput kakun päälle.

Vaahdota soijavispi. Huom: vispi vaahtoutuu kunnolla vain, kun se on jääkaappikylmää. Varaudu myös siihen, että vaahtoutuminen kestää kauemmin kuin kerman kanssa.

Sulata tumma suklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Yhdistä suklaasula tuorejuuston kanssa. Sekoita suklaa-tuorejuusto soijavaahtoon.

Lisää ruokokidesokeri ja appelsiininpalat. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta lastalla. Anna kakun hyytyä jääkaapissa n. kolme tuntia.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Koristele kakku appelsiininlohkoilla. Lohkot eivät ole kovin kauniita sellaisinaan. Hyödynsinkin Sanna-serkkuni hyvää ideaa halkaista lohkot pituussuunnassa siten, että hedelmäliha tulee esiin. Näin lohkoista tulee ohuempia ja ne on helpompi asetella limittäin kakun päälle.

Keskelle leikkasin päädyn yhdestä appelsiinista. Kakun voi koristella myös leikkaamalla appelsiinista siksak-kuviolla kaksi puolikasta. Koristelun viimeistelyyn voi hyödyntää täytteestä ylijäänyttä suklaata.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
11 tassutusta

Kinuskikumppani

Toivepuodin toukoarvonta!

Kinuskikissa taikoo klassikoita

Lahjaksi äidille, ylioppilaalle tai vastavalmistuneelle! Kinuskikissan signeeraamat Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon -kirjat Toivepuodista »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Salted Caramel Cheesecake - suolakinuskijuustokakku
    mari-johanna: Tuuli Komulainen: Päivää tai kahta ennen tarjoilua hyvinkin. Tai sitten juuri niin että teet reilusti ennen, pakastat ilman kinuskia ja…
  • Kermavaahdon pursotus - "perusteet"
    Nikkari Marju: Flora kuohu on parempaa ja varsinkin huonoissa lämpimissä oloissa helposti kuohkeaksi saatavaa mökillä esim.. Kerman sekaan tomusokeria jota käytetään muutoin…
  • Salted Caramel Cheesecake - suolakinuskijuustokakku
    Tuuli Komulainen: Moikka! Miten paljon etukäteen tän vois tehdä?
  • Suklaan temperointi
    maris: Orangiina ja Kinuskikissa: minullakaan ei ole paljon suklaan temperoinnista kokemusta. Olen kuitenkin pari kolme kertaa tehnyt Kinuskikissan twix-piirakasta suklaapatukoita, joiden…
  • Unelmapikkuleivät
    hiilari: Teimme poikaporukalla näitä nyt kolmatta kertaa ja jostain syystä keksimme lässähtivät uunissa täysin. Eli palloset levisivät yhdeksi isoksi levyksi. Kertokaapa…

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat