28.11.2014   47 kommenttia Kategoria: Joulu,  Juusto- ja hyydykekakut
Erityisruokavaliot: -

Polkakakku


polkakakku-10

Juustokakun täyttämisessä käytettävän ”spiraalitekniikan” jujuna on, että täytteitä kaadetaan vuorotellen vuoan keskelle, jolloin ne muodostavat rengasmaisen kuvion. Kakku ei koristeluita kaipaa, vaan on näyttävä sellaisenaan.

Spiraalitekniikka on poikinut monia reseptejä. Ensimmäinen oli Kinuskikissan helpot suosikit -kirjaan tekemäni seeprakakku. Sen jälkeen tein sateenkaarikakun, jossa leikiteltiin väreillä. Kesällä loin vielä hillitymmän, marjasoseilla värjätyn marjaspiraalin. Moni innostui kokeilemaan ja ideoimaan reseptejä edelleen. Nimimerkki Tää-Haikuri ehdotti polka-versiota eli vahvan punaisen ja valkoisen yhdistelmää. Päätin kokeilla tätä versiota jouluksi!

Toteutus vaati muutaman harjoittelukierroksen. Spiraalitekniikka vaatii kaadettavilta täytteiltä juuri oikeanlaisen koostumuksen. Täyte ei saa olla liian paksua eikä ohutta. Ja mikä tärkeintä: täytteiden on oltava keskenään samanpainoisia. Ensimmäisessä kokeilussani valkoinen täyte pohjautui alkuperäiseen reseptiin. Koska mansikkasose oli vaahtomaista valkosuklaatäytettä painavampaa, se upposi pohjalle. Niinpä päädyin vaniljavanukkaan ja -jugurtin yhdistelmään. Näin siitä tuli tasaveroinen kumppani mansikalle.

Vinkki: Kakun ulkonäkö antaa odottaa Polka-karkeista tuttua makua. Käytin piparminttua täytteessä kuitenkin säästeliäästi, sillä mielestäni aromista tulee herkästi pistävä sivumaku. Täytteen voi tehdä myös ilman piparminttua eli halutessasi valkosuklaa-mansikkakakun, jätä aromi pois.

Mansikka-minttukakku

Pohja:
200 g dominokeksejä
50 g voita tai margariinia

Piparminttu-valkosuklaatäyte:
7 liivatelehteä
500 g täyteläistä vaniljajugurttia (esim. Valio Eila)
750 g vaniljavanukasta (esim. X-tra tai Ehrmann)
(2 ½ tl piparminttuaromia)
200 g valkosuklaata
1 dl vettä

Mansikkatäyte:
3 ½ liivatelehteä
400 g mansikoita


Vuoraa irtopohjavuoan (∅ 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele vuoan sisäreunaan öljyä irrottamisen helpottamiseksi.

Murskaa dominot tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

Laita täytteiden liivatelehdet (7 ja 3 ½ – leikkaa puolikas saksilla) likoamaan kylmään veteen.

Yhdistä vaniljajugurtti ja -vanukas vatkaimella. Sekoita joukkoon piparminttuaromi.

polkakakku

Soseuta tässä välissä mansikat. Erota soseesta noin desilitran verran liivatteiden sulattamista varten.

polkakakku-2

Paloittele valkosuklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W). Sekoita suklaasula vaniljaseokseen.

polkakakku-3

Kuumenna erotettu mansikkasose kiehuvaksi ja sulata siihen mansikkatäytteen liivatteet. Sekoita huolellisesti lopun mansikkasoseen kanssa (sekoittamisessa voi hyödyntää soseuttamisessa käytettyä sauvasekoitinta).

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Sulata siihen valkosuklaatäytteen liivatteet. Sekoita liivatevesi täytteeseen.

Kaada vuoan keskelle vuorotellen kumpaakin täytettä. Valkosuklaatäytettä voi kaataa isompia annoksia kuin mansikkatäytettä. Jatka näin, kunnes täytteet on käytetty. Loppua kohden annosta voi pienentää, niin saat myös keskiosaan tiheän rengaskuvion. Huomaa, että voit säädellä kuviota myös sillä, miten korkealta täytteen kaadat. Jos täyte meinaa painua pohjaan, kaada se lähempää täytteen pintaa.

polkakakku-4 polkakakku-5
polkakakku-vaihe2 polkakakku-7
polkakakku-vaihe2-2 polkakakku-vaihe2-3

Laita kakku jääkaappiin hyytymään kolmeksi tunniksi. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
56 tassutusta

Kinuskikumppani

Viikon kommentti

Tämän Kinuskin kommentti ilahdutti, hyödytti ja herätti keskustelua.
Kiitos eifer!
Ratkaisit kekseliäästi vuokaongelman,
kun piti saada korkea ja kapea kakku.
Valkosuklaaputouskakun vuokana
toimi onnistuneesti kattila.
Vinkiksi muillekin!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

valio-tammikuu

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Valkosuklaaputouskakku
    puuris: Haluaisin kokeilla tehdä valuvan kuorrutteen Candy Melts -napeilla, koska kakun pitäisi olla laktoositon ja laktoositonta valkosuklaata ei ole. Voiko Candy…
  • Efektikuorrute (Mirror glaze)
    Mansikkasuukko: Kuorrutettava pinta oli suklaamoussea mutta kuorrutus tosiaan sameni yön aikana. Jännä juttu tosin kävi, että kuorrute kirkastui melkoisesti huoneenlämmössä kun…
  • Valkosuklaaputouskakku
    Kinuskikissa: eifer: hih, hauskaa että onnistui! Huomioin sinut viikon kommentoijana. Tämä oli hyvä vinkki meille kaikille! :)
  • Suklaaputouskakku
    Kinuskikissa: Rellevi: jääkaappisäilytys parantaa kakun rakennetta ja varsinkin suklaata sisältävissä pohjissa levyjä on helpompi operoida kylminä. Vehnäjauhot voi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella.…
  • Suklaamuffinssit sateenkaaripursotuksella (G, L)
    Kinuskikissa: Emiliamo: en pakastaisi kermavaahtoa vaan kuorruttaisin sulattamisen jälkeen.

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
suomi100