05.12.2017   9 kommenttia Kategoria: Joulu,  Juusto- ja hyydykekakut,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Munaton,  Pähkinätön

Muscovadokakku


Tein kaksi vuotta sitten jouluksi piparitaikinalla kuorrutetun muscovado-jäätelökakun. Kakusta tuli valtavan suosittu ja tänä syksynä nimimerkki helmi_simpukka kysyi, voisiko kakusta muokata liivatteella hyydytetyn version. Minusta idea oli loistava ja toisi näin muscovadon makuisen täytteen myös kahvikestien piiriin, kun alkuperäinen resepti oli tarkoitettu enemmän jälkiruoaksi.

Vinkit:

  • Huom! Valmista täytteeseen tuleva, kuohukermasta ja muscovadosokerista tehtävä kinuskikastike edellisenä päivänä. Aikataulun ollessa tiukka voit tehdä kastikkeen samana päivänä. Jäähdytä ensin huoneenlämpöiseksi ja nopeuta viilentymistä pakastimessa. Kastike vaahtoutuu vain täysin kylmänä.
  • Kuvan kakku on tehty normaalia pienempään, halkaisijaltaan 20-senttiseen irtopohjavuokaan, joten sekä pohja että täyte ovat tavallista paksumpia. Kakun korkeus on 9 cm, joten vuokaa voi jatkaa reunakalvoarkilla tai leivinpaperilla. Myös tavallista kakkuvuokaa korkeampi, säädettävä reunavuoka sopii korkeamman kakun valmistamiseen. Toki voit tehdä kakun matalampana versiona tavalliseen 24-senttiseen irtopohjavuokaan.
  • Kakun valmistaminen etukäteen pakastimeen on mahdollista. Kertaalleen sulatettuja raaka-aineita ei ole hyvä pakastaa uudelleen, joten sekoita pakastetut karpalot täytteeseen jäisinä ja laita kakku pakastimeen jäädytysteholle heti vuokaan kaatamisen jälkeen. Tee kiille kakkuun vasta sulattamisen jälkeen.
  • Resepti on merkitty munattomaksi, mutta keksit ja suolarinkelit saattavat sisältää kananmunaa. Varmista siis sopivuus ennen käyttöä.

Pohja:
100 g suolarinkeleitä (Pretzel) tai suolatikkuja
100 g täysjyvä-digestivekeksejä
1 rkl Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria
75 g voita tai margariinia

Muscovadotäyte:
7 liivatelehteä
5 dl kuohukermaa
2 ½ dl Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria
2 ½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
½ dl vettä
175 g jäisiä karpaloita (tai puolukoita)

Suolakinuskikiille:
2 liivatelehteä
2 dl Dansukker Tummaa Muscovado ruokosokeria
1 dl kuohukermaa
1 dl kevytmaitoa
⅛ tl suolaa
(pinnalle halutessasi sormisuolaa)

Koristelu:
tummaa suklaata
irtokarkkeja
pieniä suklaakeksiä
suolarinkeleitä


Aloita täytteen valmistelu edellisenä päivänä. Mittaa kuohukerma ja muscovadosokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Älä jatka keittämistä vaan ota liedeltä heti, kun sokeri on liuennut. Jäähdytä. Kaada kastike kulhoon ja anna seistä jääkaapissa yön yli.

muscovado-jaatelokakku-vaihe-6 muscovado-jaatelokakku-vaihe-7

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla (kts. vinkeistä tarkempaa tietoa vuoan koosta). Kierrä reunan suojaksi reunakalvo tai leivinpaperista leikattuja suikaleita (leivinpaperit pysyvät kiinni, kun sipaiset reunaan kevyesti margariinia tai öljyä). Murskaa suolarinkelit ja digestivet tehosekoittimessa. Sulata voi ja yhdistä keksi-rinkelimurskan ja sokerin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike. Vatkaa sitten kylmä muscovadokastike vaahdoksi (vatkaimia ei tarvitse pestä välillä). Yhdistä vaahdot keskenään. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut liivatteet. Kaada ohuena nauhana rauhallisesti sekoittaen täytevaahdon joukkoon. Kääntele lopuksi joukkoon karpalot. Kaada täyte vuokaan ripein ottein, sillä jäiset karpalot jähmettävät täytteen nopeasti. Anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia.


Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan muscovadosokeri, kerma, maito ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet. Laita kattila kylmään vesihauteeseen ja anna seoksen jäähtyä haaleaksi välillä sekoitellen. Kaada muscovadokastike täytteen päälle ja hyydytä jääkaapissa pari tuntia.

Laita suklaapalat pieneen pakastuspussiin. Laske astiaan niin kuumaa vettä kuin hanasta tulee. Laita pussi veteen, kunnes suklaa on sulanut. Leikkaa kulmaan pieni aukko. Pursota valkoisten suklaarakeiden päälle tummat pisteet. Liimaa silmät ja kuono suklaakeksien päälle.

Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Halutessasi ripottele pinnalle hieman sormisuolaa. Asettele päälle poron päät ja suolarinkelit sarviksi.

Yhteistyössä Suomen Sokeri

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
19 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskiyhteisön joulukalenteri

  • 17

Kurkkaa aiemmat luukut »

Toivepuodin joulukuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuodin joulukuun arvonnassa palkintona inspiroiva seinäkalenteri resepteineen.

Kehittele resepti Kinuskikissalle

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit