15.12.2015   28 kommenttia Kategoria: Jäätelökakut,  Joulu,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Muscovado-jäätelökakku


muscovado-jaatelokakku

Jokavuotinen jäätelökakkuperinne jatkuu ja tänäkin vuonna jouluani juhlistaa jäinen ihanuus, joka syödään jälkiruokana tai illalla kahvin kanssa. Pakastimessa valmistuvat kakut ovat huolettomia, koska leipomisen voi hoitaa hyvissä ajoin etukäteen. Toki miinuksena on se, että pitkää kuljetusmatkaa kakku ei kestä.

Tässä kakussa yhdistyy monta suosikkimakuani. Ensimmäinen ajatus oli jäätelökakku muscovadosokerista, sillä rakastan sen tumman kinuskista aromia. Kinuskinen makeus vaatii kuitenkin rinnalle jotain kirpeän raikasta ja siihen tehtävään valitsin joulunpunaiset puolukat. Halusin täytteeseen myös vaalean kerroksen, joka sopisi yhteen muiden makujen kanssa, mutta ei varastaisi show’ta. Vaniljajäätelön ansiosta koristelu nousee parhaiten esiin, koska se näkyy piparkakkutaikinaan tehdystä kuviosta.

Jäinen taikina palauttaa mieliin lapsuuden piparileivonnat, jolloin taikinaa sujahti suuhun aina sopivassa hetkessä äidin katseen välttäessä. Edelleenkin pidän taikinaa valmiita piparkakkuja parempana – joskin sitä pystyy nauttimaan rajallisemman määrän kerralla. Tässä yhteydessä onkin hyvä varoittaa, että herkkävatsaisten kannattaa ottaa huomioon, että raaka taikina ei sovi kaikille ainakaan suuressa määrin.

Kuten näistä saatesanoistakin käy ilmi, kakussa on mukana monta elementtiä, minkä vuoksi se on monivaiheinen. Joulun kunniaksi on kuitenkin kiva panostaa makeaankin tarjoiluun. Koska taikinaa jää reilusti yli, saa samalla vaivalla pari pellillistä pipareita.

Huom! Kaksi kakun vaiheista on hyvä tehdä jo kakun kokoamista edeltävänä päivänä: taikina ja muscovadojäätelöön tuleva kastike. Myös valmis kakku tarvitsee reilusti aikaa pakastimessa. Aloita kakun leipominen siis jo kaksi päivää ennen juhlia.

Vinkki:
Ohjeella syntyvän piparkakkutaikinan paino on noin 700 g, josta kakkuun kuluu kolmannes.

Piparkakkutaikina:
100 g huoneenlämpöistä voita
1 ¼ dl sokeria
¾ dl muscovadosiirappia
1 muna
5 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua pomeranssia
2 tl kardemummaa

Muscovadojäätelö:
2 ½ dl vispikermaa
1 ¼ dl muscovadosokeria
¾ dl glukoosisiirappia
2 ½ munaa

Vanilja-kardemummajäätelö:
3 ½ dl vispikermaa
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
2 tl kardemummaa
¾ dl glukoosisiirappia
2 ½ munaa

Lisäksi:
150 g jäisiä puolukoita


Paloittele huoneenlämpöinen voi kulhoon (jääkaappikylmää voita voi pehmentää hieman mikrossa). Mittaa joukkoon sokeri.

Kuumenna muscovadosiirappi kiehumispisteeseen ja kaada voin ja sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos pienissä erissä taikinaan ensin puulastalla ja lopuksi kädellä sekoittaen. Anna taikinan kovettua jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.

muscovado-jaatelokakku-vaihe muscovado-jaatelokakku-vaihe-2
muscovado-jaatelokakku-vaihe-3 muscovado-jaatelokakku-vaihe-4

Valmistele edellisenä päivänä myös täytettä varten tarvittava muscovadokastike. Mittaa kattilaan muscovadojäätelön vispikerma ja muscovadosokeri. Kuumenna liedellä sekoitellen, kunnes seos pulpahtaa ja sokeri on sulanut kerman joukkoon. Nosta kylmään vesihauteeseen jäähtymään. Kaada kastike kulhoon ja anna olla jääkaapissa yön yli.

muscovado-jaatelokakku-vaihe-6 muscovado-jaatelokakku-vaihe-7

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Suojaa reunat reunakalvolla.

muscovado-jaatelokakku-vaihe-5

Kauli osa piparkakkutaikinasta jauhoja apuna käyttäen ympyrän muotoiseksi levyksi (koko vähän reilumpi kuin vuoan halkaisija). Levy saa mielellään olla ohut, jotta taikinan määrä on sopivassa suhteessa täytteeseen. Kumoa taikina leivinpaperin avulla vuoan pohjalle.

muscovado-jaatelokakku-vaihe-8 muscovado-jaatelokakku-vaihe-9

Painele taikina tiiviisti kulmiin ja reunoille. Peitä loput reunasta taikinalla painelemalla sitä ohuelti reunakalvoa vasten vuoan yläreunaan saakka. Jäljelle jäävästä taikinasta voi leipoa piparkakkuja. Taikinan voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. Leikkaa isolla piparkakkumuotilla aukko vuoan pohjaa vasten olevaan taikinaan. Aukon keskelle voi laittaa pienemmän piparikuvion. Voit myös koristella pohjan leikkaamalla siihen kuvioita usealla pienellä muotilla. Varmista sormella painellen, ettei taikinan ja leivinpaperin väliin jää rakoja. Nosta vuoka pakastimeen täytteen valmistelun ajaksi.

muscovado-jaatelokakku-vaihe-10 muscovado-jaatelokakku-vaihe-11
muscovado-jaatelokakku-vaihe-12 muscovado-jaatelokakku-vaihe-13

Mittaa kulhoon vaniljajäätelöön tuleva vispikerma, sokerit ja kardemumma. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita vaahdon joukkoon glukoosisiirappi.

muscovado-jaatelokakku-vaihe-14 muscovado-jaatelokakku-vaihe-15

Vaahdota myös kylmä muscovadokastike (vatkaimia ei tarvitse pestä tässä välissä). Lisää muscovadovaahtoon glukoosisiirappi.

muscovado-jaatelokakku-vaihe-16

Erottele kumpaankin jäätelöön tulevat keltuaiset ja valkuaiset (yhteensä 5 kpl). Laita kaikki keltuaiset toiseen ja kaikki valkuaiset toiseen kulhoon. Vatkaa ensin valkuaisista puhdistetuilla vatkaimilla kova vaahto. Vaahdota sitten keltuaiset vaaleankeltaiseksi, kuohkeaksi vaahdoksi (valkuaisvaahdon jälkeen vatkaimia ei tarvitse pestä). Etene tämän jälkeen ripeästi, jotta munavaahdot eivät menetä kuohkeuttaan.

muscovado-jaatelokakku-vaihe-17

Sekoita puolet valkuais- ja keltuaisvaahdosta vaniljakermavaahdon joukkoon vatkaimella rauhallisesti sekoittaen. Kaada jäätelömassa vuokaan. Ripottele päälle puolukat.

muscovado-jaatelokakku-vaihe-18 muscovado-jaatelokakku-vaihe-19

Sekoita sitten loput munavaahdoista muscovadovaahtoon. Levitä puolukoiden päälle. Jos täyte ei ulotu aivan taikinareunojen tasalle saakka, painele reunoja hieman alemmas.

muscovado-jaatelokakku-vaihe-20 muscovado-jaatelokakku-vaihe-21

Anna kakun jäätyä pakastimessa seuraavaan päivään. Irrota vuoan reunus ja reunakalvo. Kumoa kakku vuoan pohjaosan avulla tarjoilulautasen päälle. Poista leivinpaperi. Anna kakun seistä jonkin aikaa huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

Yhteistyössä Suomen Sokeri

Dansukker

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
48 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskiyhteisön joulukalenteri

  • 15

Kurkkaa aiemmat luukut »

Toivepuodin joulukuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuodin joulukuun arvonnassa palkintona inspiroiva seinäkalenteri resepteineen.

Kehittele resepti Kinuskikissalle

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit