29.03.2008   82 kommenttia Kategoria: Taikinat
Erityisruokavaliot: Kasvisruokavalio,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Murotaikina


murotaikina11.JPG

Monikäyttöinen murotaikina sopii niin piirakoiden tai leivosten pohjaksi kuin pikkuleiviksi. Tässä on koottuna tietoa siitä, mitä kaikkea murotaikinasta voi leipoa. Erilaisia murotaikinapohjaisia piirakoita kokoan Makeat piirakat -osioon. Murotaikinasta tehtyjä pikkuleipiä löytyy puolestaan Pikkuleivät-osiosta.

Ainekset:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria


Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää seos muutamassa erässä taikinaan.


Piirakka/leivokset

Painele taikina kevyesti piirasvuoan (halkaisija n. 26 – 28 cm) pohjalle ja reunoille tai pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 10 – 13 min, kunnes pohja on saanut hieman väriä.

murotaikina2.JPG murotaikina3.JPG

Pikkuleivät

Pikkuleipävariaatioita on loputtomiin. Alempana muutamia ideoita ja ohjeita tunnetuimpiin klassikoihin. Huomioi, että perustaikinan valmistuksessa voi olla muutamien pikkuleipäversioiden kohdalla poikkeavuuksia. Itse myöskin tykkään makeuttaa pikkuleipätaikinaa hieman piirakkataikinaa enemmän (n. 1 ½ dl sokeria riippuen vähän siitä, mitä muuta taikinaan lisää). Mikäli valmistat pikkuleivät kaulimalla, koveta taikinaa jääkaapissa noin tunti. Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia. Pikkuleipien ei tarvitse saada juurikaan väriä.

murotaikina4.JPG murotaikina5.JPG

Mausta taikinaa halutessasi:

  • kookoshiutaleilla (n. 1 dl)
  • suklaarouheella (n. 1 dl)
  • manteli- tai pähkinäjauheella (n. 1 dl)
  • sitruunan tai appelsiinin kuorella (n. 1 hedelmästä)
  • raastetulla mantelimassalla
  • Wiener nougat-, turkinpippuri- tai marianne-crushilla (n. ½ – 1 dl)
  • kaakaojauheella (n. 3 rkl)
  • mausteella, esim. kanelilla tai kardemummalla (n. 1 tl)


Vaihtoehtoja erilaisten murotaikinapikkuleipien leipomiseen:

  • Tavalliset/täytepikkuleivät: Kauli taikina levyksi ja ota muotilla pikkuleipiä. Tarjoile paistetut pikkuleivät sellaisenaan tai sivele puoleen pikkuleivistä hilloa/marmeladia/pähkinäsuklaalevitettä tai itse tehtyä täytettä ja laita toinen pikkuleipä kanneksi. Katso täältä esimerkkejä itse tehdyistä pikkuleipien täytteistä.
  • Pursotetut pikkuleivät: Pursota taikinasta tähtityllalla tähtiä tai muita kuvioita. Jätä pursotettavien pikkuleipien taikinasta puolet sokerista pois (sokeria tulee siis ½ dl). Näin pursotuskuvio ei leviä yhtä paljon uunissa.
  • Haarukkaleivät: Leivo taikinasta tankoja. Leikkaa tangot samankokoisiksi paloiksi veitsellä, pyörittele palloiksi, aseta pellille leivinpaperin päälle ja kuvioi haarukalla painellen. (En ole itse vielä kokeillut, mutta kannattanee tehdä taikina kuten edellä pursotettavissa pikkuleivissä.)
  • Ässät: Lisää taikinaan 1 tl kanelia. Leivo taikinasta tankoja ja leikkaa ne samansuuruisiksi paloiksi. Pyöritä paloista pitkuloita ja kieritä ne kanelisokeriseoksessa. Taivuta pellillä S-kirjaimen muotoon.
  • Lusikkaleivät: Voi sulatetaan kattilassa vaaleanruskeaksi ja sekoitetaan jäähtyneenä sokerin kanssa. Kananmunaa ei tule lainkaan. Katso tarkempi ohje kohdasta sitruunalusikkaleivät.
  • Hevosenkengät: pursota taikinaa hevosenkengän muotoon tai muotoile hevosenkenkä pitkulaisesta taikinanpalasta. Koristele paistamisen jälkeen kastamalla päät sulatettuun suklaaseen. Mikäli pursotat: jätä taikinasta puolet sokerista pois (sokeria tulee siis ½ dl). Näin pursotuskuvio ei leviä yhtä paljon uunissa.
  • Kaksiväriset pikkuleivät: Laita puolikkaaseen taikinaa kaakaojauhetta (n. 1 ½ rkl). Leikittele tummalla ja vaalealla taikinalla leipomalla niitä yhteen. Esimerkiksi shakkiruutuja teet liittämällä kaksi vaaleaa ja kaksi tummaa pitkulaa yhdeksi pötköksi ja leikkaamalla siitä paloja.

Koristeluideoita (taikinavaihe):

  • Laita hieman kaulittua taikinaa pyöreämmäksi jätetyn pikkuleivän keskelle hasselpähkinä.
  • Voitele pikkuleipä munalla ja ripottele päälle raesokeria.

Koristeluideoita (paistettu pikkuleipä):

  • Ripottele päälle tomusokeria.
  • Kasta osa pikkuleivästä sulatettuun suklaaseen.
  • Pursota sulatetulla suklaalla raitoja tai muita kuvioita.
  • Levitä sulatettua suklaata pikkuleivän päälle ja ripottele pinnalle kookoshiutaleita, nonparellaja tai pähkinärouhetta.
  • Valmista kuorrute sekoittamalla keskenään tomusokeri ja neste (esim. vesi, kahvi tai mehu). 50 pikkuleivälle tomusokeria tarvitaan n. 200 g ja nestettä sen verran, että seos on paksua mutta levittyvää. Voit värjätä kuorrutetta elintarvikeväreillä ja maustaa kaupasta ja apteekista saatavilla aromeilla/öljyillä (esim. sitruuna tai piparminttu). Levitä kuorrutetta pikkuleipien päälle lusikalla tai pursota raitoja. Ripottele päälle halutessasi nonparelleja/crushia/pähkinärouhetta. Seos sopii myös täytekeksien väliin.

Säilyvyys:

  • Murotaikina säilyy folioon käärittynä jääkaapissa 1 – 2 viikkoa.
  • Paistetut murotaikinapikkuleivät säilyvät pakkasessa 2 – 3 kk.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
94 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kesän makein hillokolmikko

hillotrio
Lettujen päälle, pannarin kanssa, kakun väliin... Kinuskikissa julkaisi hillosuosikkinsa!


Kumppanit

kinuskikissa-puoti2
meira_leivontatuotteet_kevat

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Uusimmat kommentit

  • Lomalompsaus
    Satsi: Itse asiassa, täytyy tunnustaa etten minäkään tiedä wilhelmiinasta.
  • Esittely ja yhteystiedot
    Casio: Hei! Söin Espresso Housessa aivan taivaallista mini-brownieta, jonka pohja oli todella tiivis, rasvainen ja makea. Ei ollenkaan sellainen suklaasokerikakkupohjan tyyppinen…
  • Lomalompsaus
    soja: nami mitä herkkua tämäkin varmasti on =) Mutta apua, minä en tiedä millaisia nuo Wilhelmiina keksit on?
  • Red velvet -kakkupohja
    Kinuskikissa: Huomioksi, että resepti on muuttunut matkan varrella enkä ole ihan varma, mikä on etikan merkitys tässä uudessa versiossa. En voi…
  • Hamppunäkkäri ja ketunleipätuorejuusto
    Kinuskikissa: Hannele: tämä oli kyllä rapeaa samantien. Tosiaan erinomaista snacksinä!
  • Lomalompsaus
    Kinuskikissa: Miukku: kyllä, tämä on tosiaan myös oivallinen retkikakku, hyvä kun toit esiin! mari-johanna: arvioisin, että tämä voisi…
  • Red velvet -kakkupohja
    Kinuskiemo: Amina Taimouri: mari-johanna jo sinulle vastasikin ja löysi myös aiemman Kinuskikissan kommentin. Etikasta vielä, että etikkana voi käyttää myös omenviinietikkaa…
  • Hamppunäkkäri ja ketunleipätuorejuusto
    Hannele Heikkinen: Näyttääpä herkulliselta. Ajattelin tehdä illanistujaisiin naposteltavaksi sipsien sijaan. Pitäisikö näkkärin antaa "kuivua"jonkin aikaa että siitä tulee rapeaa. Olen kokeillut…
  • Red velvet -kakkupohja
    mari-johanna: Amina: Anteeksi Amina, nimesi lipsahti väärin edelliseen viestiin.... :)

Kumppanit