10.12.2014   14 kommenttia Kategoria: Joulu,  Leivät, sämpylät ja rieskat,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton

Mausteinen hunajalimppu


hunajalimppu

Mehevä ja maukas joululimppu syntyy mausteiden, hunajan ja puolukoiden harmoniasta. Parina viime jouluna olen työstänyt pyöreän joululimpun ohjetta, jossa limput paistetaan uunipellin päällä. Haasteena on löytää optimaalinen jauhojen määrä, sillä helposti leipoutuva taikina saattaa jäädä hieman kuivakkaaksi ja löysempi taikina taas menettää paistuessaan pyöreää muotoansa. Leipävuoan virkaa voi toimittaa myös kakkuvuoka tai uunipata. Tällöin taikinan voi jättää melko löysäksi ja lopputuloksena on ihanan mehevä leipä.

Täällä blogissa on parina viime vuonna keskusteltu joululahjoista, joihin yhdistyy esine ja jokin itse valmistettu herkku. Viime vuonna suklaalusikoiden ohjeessa ideana oli yhdistää suklaaseen lusikka, muki tai herkullisen kaakaon raaka-aineita, kuten vaahtokarkkeja tai pieni likööripullo. Piparimukikakkujen kommenteissa Titiuuu ideoi lahjaidean, jossa mukien mukana annetaan ainekset ja resepti. Joululimppukin on kiva lahjavieminen ja sen voi antaa kauniin paistovuoan kanssa. Limpun voi leipoa ja pakastaa etukäteen ja ottaa tarjolle aatoksi.

Joululimppu

Taikina:
50 g hiivaa
5 dl vettä
1 ¼ dl juoksevaa Hunajainen SAM -luomuhunajaa
1 rkl suolaa
½ dl oliiviöljyä
2 tl pomeranssinkuorta
1 tl kuminaa
1 tl anista
1 tl fenkolia
1 ½ dl vehnäleseitä
5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
130 g puolukoita

Pinnalle:
120 g pekaanipähkinöitä


Varaa taikinan valmistamiseen iso kulho, sillä taikina kohoaa reilusti. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää joukkoon hunaja, suola, öljy ja mausteet.

hunajalimppu-vaihe

Sekoita taikinaan vehnäleseet ja jauhot desilitra kerrallaan. Taikina jää sen verran löysäksi, että jauhot pystyy juuri ja juuri sekoittamaan puulastalla käännellen.

hunajalimppu-vaihe-2 hunajalimppu-vaihe-3

Lisää lopuksi puolukat. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa (esim. mikrossa tai uunissa) 1,5 tuntia. Voitele kaksi pientä leipävuokaa, kakkuvuokaa tai uunipataa (tilavuus yhteensä noin 2,4 litraa) tai vuoraa ne leivinpaperilla. Kaada taikina vuokiin ja anna kohota vielä 20 minuuttia. Asettele pinnalle pähkinät.

hunajalimppu-vaihe-4 hunajalimppu-vaihe-5

Paista 200 asteessa uunin alatasolla 75 minuuttia. Peitä pinta foliolla tai leivinpaperilla, kun limput ovat saaneet kauniin ruskean värin. Varo kuitenkin avaamasta uunin luukkua liian aikaisin, jotta limput eivät lässähdä.

Yhteistyössä Hunajainen SAM


hunajainen_sam_logo

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
15 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskiyhteisön joulukalenteri

  • 15

Kurkkaa aiemmat luukut »

Toivepuodin joulukuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuodin joulukuun arvonnassa palkintona inspiroiva seinäkalenteri resepteineen.

Kehittele resepti Kinuskikissalle

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit