30.08.2017   11 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Juusto- ja hyydykekakut,  Kesä,  Kevyet herkut
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön

Liivatteeton smoothiekakku


Uskoisin, että tämä resepti tekee monta Kinuskikissan seuraajaa tyytyväiseksi, sillä yleisin hyydykekakkuihin liittynyt palaute on ollut: miten tämän voi tehdä ilman liivatetta. Miksi en sitten ole vastannut huutoon aiemmin? Yksi syy on liivatteeseen liittyvä mukavuus: olen kokenut liivatteen ylivoimaisen helppona ja varmana tapana kakkujen hyydyttämiseen. Toisekseen olen pienemmässä mittakaavassa pyrkinyt vastaamaan huutoon muutamilla resepteillä (löydät ne hakusivulta valitsemalla kategoriaksi ”Juusto- ja hyydykekakut” ja erityisruokavalioksi ”liivatteeton”), mutta agar agarin ja Vegegelin aiemmat käyttökokemukset eivät ole olleet kovin kannustavia.

Smoothiekakun kanssa tein kuitenkin läpimurron. Agar agar tuntui sopivan tähän kakkuun aivan täydellisesti, vaikka smoothie on juokseva ja raskas täyte – siksi haasteellinen. Agarin hyydytysteho oli ihan käsittämätön. Lähdin kokeilemaan kaksinkertaisella annoksella ja tein monta koekakkua ennen kuin uskalsin laittaa jauhetta riittävän vähän. Tässäkin ehkä 2 tl olisi riittänyt, mutta aprikoin sen näin toimivan varmemmin myös pakastetuista marjoista.

Aiemmat lannistavat kokemukset johtuivat siitä, että käytin jauheen sijaan agar agar -hiutaleita. Suosittelen ehdottomasti jauhetta, jota tosin ei myydä ruokakaupoissa vaan apteekissa ja Kinuskikissan Toivepuodissa. Jauhe sulatetaan reiluun määrään nestettä tai sosetta – periaatteessa varmaan mitä tahansa, jota voi keittää. Siinä missä liivatteen kanssa riittää pari ruokalusikallista, agar agarin tapauksessa nesteen määrän täytyy olla paljon suurempi. Siksi smoothiekakku sopi tarkoitukseen niin hyvin, koska koko täyte on pelkkää sosetta. Haastavampaa tulee olemaan kermavaahtopohjaisiin kakkuihin soveltaminen – mutta tulen ottamaan haasteen vastaan ja nyt mieliala on niin voitokas, että uskon siinä onnistuvani. Täytyy vain löytää sopivat jipot.

Kokeilin vertailun vuoksi tehdä saman kakun Vegegelistä, mutta en vakuuttunut sen toimivuudesta vielä tämän perusteella. Sama määrä Vegegeliä ei riittänyt kakun hyydyttämiseen likimainkaan ja se oli hankalampaa käyttää, koska keittämiseen jälkeen seos jähmettyi lähes hetkessä. Laitan tuotteen siis tässä kohtaa mappi Ö:hön.

Liivatteeton ja vegaaninen smoothiekakku

Vinkit!

  • Nimensä mukaisesti smoothiekakut ovat tavallisia hyydykekakkuja kevyempiä, raikkaita kakkuja. Olenkin luonnehtinut smoothiekakkua välipalaksi kakun muodossa.
  • Mustikoiden tilalla voi käyttää muitakin marjoja, esimerkiksi mansikka on herkullinen. Mansikka on makeampi, jolloin hunajaa ei välttämättä tarvita. Voit käyttää myös pakastettuja marjoja samassa suhteessa. Valuttaa ei tarvitse.
  • Kookosmaidon voi korvata maitotuotteilla, esimerkiksi maustamattomalla jogurtilla.
  • Banaanit makeuttavat, mutta niiden tilalla voi käyttää muitakin hedelmiä, kuten mangoa. Laita tällöin tarvittaessa lisää makeutta (hunajaa, sokeria, siirappia, Stevia…).
  • Täyte on reilu ja voitkin hyydyttää kakun myös 24-senttiseen vuokaan, jolloin siitä tulee matalampi. Tee pohja tällöin noin neljännes isompana annoksena.

Pohja:
150 g täysjyvä-digestivekeksejä, esim. LU (saattaa sisältää pähkinää, maitoa ja kananmunaa)
½ prk (à 125 g) vauvojen hedelmäsosetta

Täyte:
750 g mustikoita
4 banaania
2 dl kookosmaitoa
½ dl hunajaa (vegaaninen -> korvaa vaalealla siirapilla tai muulla makeutuksella)
1 tl kardemummaa
2 ½ tl agar agar -jauhetta


Murskaa digestivekeksit tehosekoittimessa tai kaulimella pussin läpi painellen. Yhdistä keksimurska ja hedelmäsose. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohja leivinpaperilla ja suojaa halutessasi reuna kalvolla saadaksesi kakun irtoamaan siistimmin. Painele keksiseos vuoan pohjalle.

Soseuta mustikat sauvasekoittimella. Kaada noin puolet soseesta kattilaan. Laita lopun mustikkasoseen joukkoon banaanit, kookosmaito, hunaja ja kardemumma ja soseuta tasaiseksi.

Lisää kattilaan agar agar -jauhe. Kuumenna kiehuvaksi. Jatka keittämistä koko ajan sekoitellen pari minuuttia. Kaada seos samantien kuumana muiden ainesten joukkoon samalla sauvasekoittimella sekoittaen.

Kaada vuokaan ja anna jähmettyä jääkaapissa noin 3 tuntia. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele marjoilla ja mustikanvarvuilla.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
28 tassutusta

Kinuskikumppani

10-vuotisale Toivepuodissa 30.11. saakka

Toivepuodin marraskuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuoti on Suomi 100 -teemassa kiinni erilaisilla sinivalkoisilla tuotteilla. Tämän kuun arvonnassa voi voittaa sinistä sokerimassaa, pienen Suomi-muotin, Suomi 100 -lautasliinoja, kakkukynttilät ja ilmapalloja.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit