27.07.2010   77 kommenttia Kategoria: Kakkuvinkit
Erityisruokavaliot: -

Liivatteen käyttö



Video liivatteen käytöstä löytyy myös osoitteesta www.youtube.com/watch?v=94arQubwQLQ.

Monissa ohjeissa – erityisesti juustokakuissa – täyte hyydytetään liivatteella. Liivatteen käyttö on todella helppoa. Yhden varoituksen kuitenkin annan: käytä liivatelehtiä, ei -jauhetta. Itse en ole jauhetta käyttänyt enää vuosikausiin, mutta jollei tuotekehittely ole mennyt ratkaisevasti parempaan suuntaan, jauhe on harmittavan altista kokkaroitumaan eli täytteeseen jää pieniä liivateklimppejä. Liivatelehdillä tällaista ei tapahtu koskaan.

Ota iso kulho ja täytä se kylmällä vedellä.

Upota liivatelehdet kylmään veteen.

Anna liota n. 5 minuuttia. Ei haittaa, vaikka lehdet likoaisivat pidempäänkin.

Purista lehdistä ylimääräinen vesi pois.

Laita lehdet kiehuvaan nesteeseen. Neste vaihtelee reseptin mukaan – se voi olla mehua tai vaikka marjasosetta. Nesteen voi kuumentaa kattilassa tai mikrossa esimerkiksi kahvimukissa. Jälkimmäisessä tapauksessa on kuitenkin aina varmistuttava, että neste on kiehahtanut.

Jos nestettä on reseptissä niukasti, liivatelehdet eivät välttämättä sula heti kunnolla. Älä kuitenkaan lisää nestettä, vaan laita kattila takaisin liedelle (tai mikroon) ja kiehauta uudelleen. Varmista, että liivatelehdet ovat sulaneet ja seos on tasaista.

Mikäli kuumaa nestettä on vain muutaman ruokalusikallisen verran, voit lisätä sen suoraan täytteeseen ohuena nauhana, vatkaimella rauhallisesti koko ajan sekoittaen. Jos nestettä on paljon ja täyte koostuu pääosin kermavaahdosta, on suositeltavaa välttää kuuman seoksen sekoittamista suoraan kermavaahtoon, sillä kerma voi juoksettua. Jos reseptissä on esimerkiksi tuorejuustoa tai rahkaa, liivateseos kannattaa yhdistää ensin sen kanssa.

Liivate alkaa toimia vasta jäähtyessään. Nosta siis leivonnainen jääkaappiin ja odota hyytymistä ohjeessa mainittu aika, tyypillisesti 2 – 3 tuntia.

Liivatteen käytöstä juustokakun kiilteessä voit lukaista vinkin täältä.

Yhteenvetona – näin onnistut!

  • Sulata liivatteet huolellisesti nesteeseen. Varmista, että neste on kiehuvan kuumaa.
  • Kaada liivateseos vähitellen, ohuena nauhana täytteeseen. Älä humpsauta kaikkea kerralla.
  • Käytä sekoittamiseen vatkainta. Rauhallinen teho riittää.
  • Sekoittumisen voi varmistaa kääntelemällä täytettä lopuksi nuolijalla kulhon pohjaa myöten.

Jaa yhteisöpalveluissa

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!


Kumppanit

kinuskikissa-puoti2
punnitse-ja-saasta

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentteja, jotka ilahduttivat, hyödyttivät tai herättivät keskustelua.
viikon-kommentoija-mari-norma

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Voileipäkakkurulla porotäytteellä
    nalamuru: Tein tällä ohjeella tuon voileivän, mutta täytteen tein kylmäsavulohesta. Tuli tosi hyvää rullakakkua kiitos oivallisesta ohjeesta pitää kyllä joskus tehdä…
  • Kinuskikissa suosittelee: hiivaleipä
    mari-johanna: Nyt on meidän keittiössä jauhot kirjaimellisesti pöllynneet, hetken aikaa taikinaa vaivatessa meinasi Jopa epätoivo vallata kun taikina juuttui käsiin,…
  • Puolukka-omenapiiras
    Kinuskikissa: Matleena: maissitärkkelys on yksi vaihtoehto. Vehnäjauhotkin käyvät, mutta laittaisin kokonaisen desin.
  • Tempaus Kinuskiyhteisön nuorille (max 15 v.) leipureille!
    Kinuskikissa: Aamuriemu: Kannustamme nuoriakin leipojia perustamaan oman Leipomon ja julkaisemaan kilpailureseptin siellä. Jos lapsen taidot eivät siihen vielä riitä, voi reseptin…
  • Brasilialaiset juustopallot
    Kinuskikissa: karoliina7: kiitti tiedosta! Ohjeeseen voisi siis lisätä maininnan, että pallot voi muotoilla myös käsin. Norma: kuulostaa siltä,…

Kumppanit