27.07.2010   75 kommenttia Kategoria: Kakkuvinkit
Erityisruokavaliot: -

Liivatteen käyttö



Video liivatteen käytöstä löytyy myös osoitteesta www.youtube.com/watch?v=94arQubwQLQ.

Monissa ohjeissa – erityisesti juustokakuissa – täyte hyydytetään liivatteella. Liivatteen käyttö on todella helppoa. Yhden varoituksen kuitenkin annan: käytä liivatelehtiä, ei -jauhetta. Itse en ole jauhetta käyttänyt enää vuosikausiin, mutta jollei tuotekehittely ole mennyt ratkaisevasti parempaan suuntaan, jauhe on harmittavan altista kokkaroitumaan eli täytteeseen jää pieniä liivateklimppejä. Liivatelehdillä tällaista ei tapahtu koskaan.

Ota iso kulho ja täytä se kylmällä vedellä.

Upota liivatelehdet kylmään veteen.

Anna liota n. 5 minuuttia. Ei haittaa, vaikka lehdet likoaisivat pidempäänkin.

Purista lehdistä ylimääräinen vesi pois.

Laita lehdet kiehuvaan nesteeseen. Neste vaihtelee reseptin mukaan – se voi olla mehua tai vaikka marjasosetta. Nesteen voi kuumentaa kattilassa tai mikrossa esimerkiksi kahvimukissa. Jälkimmäisessä tapauksessa on kuitenkin aina varmistuttava, että neste on kiehahtanut.

Jos nestettä on reseptissä niukasti, liivatelehdet eivät välttämättä sula heti kunnolla. Älä kuitenkaan lisää nestettä, vaan laita kattila takaisin liedelle (tai mikroon) ja kiehauta uudelleen. Varmista, että liivatelehdet ovat sulaneet ja seos on tasaista.

Mikäli kuumaa nestettä on vain muutaman ruokalusikallisen verran, voit lisätä sen suoraan täytteeseen ohuena nauhana, vatkaimella rauhallisesti koko ajan sekoittaen. Jos nestettä on paljon ja täyte koostuu pääosin kermavaahdosta, on suositeltavaa välttää kuuman seoksen sekoittamista suoraan kermavaahtoon, sillä kerma voi juoksettua. Jos reseptissä on esimerkiksi tuorejuustoa tai rahkaa, liivateseos kannattaa yhdistää ensin sen kanssa.

Liivate alkaa toimia vasta jäähtyessään. Nosta siis leivonnainen jääkaappiin ja odota hyytymistä ohjeessa mainittu aika, tyypillisesti 2 – 3 tuntia.

Liivatteen käytöstä juustokakun kiilteessä voit lukaista vinkin täältä.

Yhteenvetona – näin onnistut!

  • Sulata liivatteet huolellisesti nesteeseen. Varmista, että neste on kiehuvan kuumaa.
  • Kaada liivateseos vähitellen, ohuena nauhana täytteeseen. Älä humpsauta kaikkea kerralla.
  • Käytä sekoittamiseen vatkainta. Rauhallinen teho riittää.
  • Sekoittumisen voi varmistaa kääntelemällä täytettä lopuksi nuolijalla kulhon pohjaa myöten.

Jaa yhteisöpalveluissa

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kesän makein hillokolmikko

hillotrio
Lettujen päälle, pannarin kanssa, kakun väliin... Kinuskikissa julkaisi hillosuosikkinsa!


Kumppanit

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Uusimmat kommentit

  • Prinsessakakku á la Kinuskikissa
    Petra Neulanen: Hei, mietin että uskaltaisiko kakun pakastaa? Ristiäisiin olisi tarkoitus tehdä ja teen ainakin 2 kakkua.
  • Portugalilaiset vanukasleivokset (pastéis de belém)
    Paula Pennanen: Kuinkakohan kauan nämä säilyvät hyvinä? Voiko tehdä edellisenä päivänä valmiiksi ja lisätä vain marjat ennen tarjoilua? :)
  • Toffe
    Toffe: Metallivuualla onnistuu, mutta ei ole ihan helppoa, ainoa pointti on se että kostuttaa kiehuvana ja kun on jäähtynyt kumoaa sen…
  • Lomalompsaus
    mari-johanna: Siinä on kuvassa oikein aito supisuomalainen suomileffojen elovena -neito! :) Ja eipä ole kädessä oleva…
  • Lomalompsaus
    maris: Jestas sentään, kun vaikuttaa herkulliselta! Vaikka meidän perhepiirissä on totuttu "lompsauttelemaan" erilaisella kesäisellä mansikkakakulla, niin joskus olisi varmaan…
  • Barbapupu-kakku
    Kinuskikissa: Minnasie: tarkoitatko, voiko kakun täyttää edellisenä päivänä? Kyllä voi. Ja kyllä mansikkasosekin pari päivää varmasti säilyy.
  • Vaniljainen pyörrekakku
    Kinuskikissa: Katja: hyvin säilyy jääkaapissa ainakin, jos vaniljamassa käytössä. Koska massan alla on kosteutta eristävä keksipinta, uskoisin kyllä muidenkin massojen kestävän…
  • Toffe
    Kinuskiemo: Kesäinen tervehdys sinulle Toffe sinne Turkuun! :-) Täytyy tunnustaa, että tuo ihana kuva vangitsi huomioni heti ensimmäiseksi. Sitä piti…
  • Barbapupu-kakku
    Minnasie: Nyt tästä taas kysysin, uskaltaako nuo mansikat soseuttaa päivän tai pari aiemmin?

Kumppanit

punnitse-ja-saasta
kinuskikissa-puoti2
meira_leivontatuotteet_kevat
SAMkevät