Kategoria: Kakkuvinkit 27.07.2010   72 kommenttia

Liivatteen käyttö


Monissa ohjeissa – erityisesti juustokakuissa – täyte hyydytetään liivatteella. Liivatteen käyttö on todella helppoa. Yhden varoituksen kuitenkin annan: käytä liivatelehtiä, ei -jauhetta. Itse en ole jauhetta käyttänyt enää vuosikausiin, mutta jollei tuotekehittely ole mennyt ratkaisevasti parempaan suuntaan, jauhe on harmittavan altista kokkaroitumaan eli täytteeseen jää pieniä liivateklimppejä. Liivatelehdillä tällaista ei tapahtu koskaan.

Ota iso kulho ja täytä se kylmällä vedellä.

Upota liivatelehdet kylmään veteen.

Anna liota n. 5 minuuttia. Ei haittaa, vaikka lehdet likoaisivat pidempäänkin.

Purista lehdistä ylimääräinen vesi pois.

Laita lehdet kiehuvaan nesteeseen (neste vaihtelee reseptin mukaan – se voi olla myös vaikka marjasosetta). Jos nestettä on reseptissä niukasti, liivatelehdet eivät välttämättä sula heti kunnolla. Älä kuitenkaan lisää nestettä, vaan laita kattila takaisin liedelle ja sekoita, kunnes seos on tasainen.

Mikäli kuumaa nestettä on vain muutaman ruokalusikallisen verran, voit sekoittaa sen vatkaimella suoraan täytteeseen ohuena nauhana kaataen. Jos nestettä on paljon ja täytteessä on kermaa, kannattaa jäähdytellä seosta jonkin aikaa ja sekoittaa täytteeseen vasta sitten. Kuuma neste saattaa nimittäin aiheuttaa kerman juoksettumisen.

Jos kyseessä on kiille, se kannattaa jäähdyttää huoneenlämpöiseksi. Lämmin kiille saattaa sulattaa juustokakun pinnasta täytettä ja nostaa sitä kiilteen pintaan. Jos liivateliemi jäähtyy kattilassa vahingossa liikaa eli alkaa jo jähmettyä, voit sulattaa sen liedellä uudelleen.

Liivate alkaa toimia vasta kylmässä. Nosta siis leivonnainen jääkaappiin ja odota hyytymistä ohjeessa mainittu aika, tyypillisesti 2-3 tuntia.

Jaa yhteisöpalveluissa