Liivate on hyydykekakkujen avainainesosa. Kun liivatteen käytön perusasiat ovat hallussa, on onnistuminen helppoa. Tässä vaihe vaiheelta liivatelehtien käyttö.

Laske kulhoon kylmää vettä ja laita liivatelehdet likoamaan vähintään viideksi minuutiksi.

Liivatelehdet sulatetaan kuuman nesteen joukkoon, joka voi reseptistä riippuen olla esimerkiksi mehua tai vettä.

Kuumenna neste kiehuvan kuumaksi. Itse käytän kuumentamiseen mikroa, mutta kattila sopii toki myös. Tärkeintä on varmistaa, että neste on tosiaan kiehuvan kuumaa, jotta liivate liukenee varmasti.

Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja lisää ne kuuman nesteen joukkoon. Usein kiehautan nesteen vielä uudelleen liivatteen lisäämisen jälkeen varmuuden vuoksi!

Älä jäähdyttele seosta, vaan kaada se heti muiden täyteaineiden joukkoon. Käytä sekoituksessa sähkövatkainta, jotta ainekset yhdistyvät nopeasti. Vältä kuitenkin kovaa vatkaamista; rauhallinen vatkaaminen riittää.

Liivate alkaa toimia vasta kylmässä. Nosta siis leivonnainen jääkaappiin ja odota hyytymistä ohjeessa mainittu aika, tyypillisesti 3 tuntia.

Huomioi myös nämä:

  • Liivatelehtien painoissa voi olla eroja. Kinuskikissa käyttää aina 2 gramman painoisia lehtiä. Pienemmillä lehdillä hyytyminen ei välttämättä onnistu yhtä hyvin. Tarkempaa tietoa löydät liivatelehtien vertailusta.
  • Yleisin liivatteen muoto on liivatelehdet. Joissain vanhoissa tai ulkomaisissa resepteissä saattaa kuitenkin esiintyä liivatejauhetta. Sen käyttö on hieman haastavampaa, joten suosittelen nimenomaan lehtiä.
  • On olemassa joitain hedelmiä, joiden proteolyyttiset entsyymit voivat heikentää hyytymistä, esimerkiksi ananas ja kiivi.
  • Liivatteen käytöstä juustokakun kiilteessä voit lukaista vinkin täältä.

Yhteenvetona – näin onnistut!

  • Sulata liivatteet huolellisesti nesteeseen. Varmista, että neste on kiehuvan kuumaa.
  • Kaada liivateseos vähitellen, ohuena nauhana täytteeseen. Älä humpsauta kaikkea kerralla.
  • Käytä sekoittamiseen vatkainta. Rauhallinen teho riittää.
  • Sekoittumisen voi varmistaa kääntelemällä täytettä lopuksi nuolijalla kulhon pohjaa myöten.

Video liivatteen käytöstä löytyy myös osoitteesta www.youtube.com/watch?v=94arQubwQLQ.

Nyt kun on liivate hallussa, niin hyydykekakkureseptejä löydät täältä!