24.10.2008   84 kommenttia Kategoria: Halloween,  Helpot ja nopeat,  Leivokset
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Lakritsikinuskileivokset halloween-teemalla


lakritsileivokset1lakritsileivokset2lakritsileivokset3lakritsileivokset4lakritsileivokset5

Ensin ikävät uutiset: tiesivät lähikaupassamme, että Hopeatoffee-karkkien valmistus on lopetettu. Hopeatoffeista valmistettu kakunkuorrute oli käsittääkseni alun perin Hellapoliisin kehittämä. Jotain hyvääkin selvisi samalla reissulla. Edullisemman kilohinnan toivossa olen jo pitkään odottanut, että suosikkejani Kick-patukoita (ent. Käck) alettaisiin pussittaa. Näin oli käynyt. Eli Kick:eistä tehdyn lakritsikinuskin keittely sentään onnistuu. Laitoin kermaa hieman vähemmän kuin Hopeatoffee-kinuskiin, koska Kick:t ovat pehmeämpiä.

Kinuskin alle valikoituneesta pohjasta on jo muodostunut kestosuosikkini. Pehmeä, suklainen pohja sopii mielestäni hyvin lakritsiin. Jos pohjaan haluaa lisää ytyä ja voimakkaampaa salmiakin makua, voi taikinaan heittää pussillisen turkinpippurimurskaa. Itse en ole kokeillut, mutta muffinsseissa sama on toiminut. Kommentoikaa te, jotka sitä testaatte!

Tästä siis tarjoiluvinkki vaikka Halloweeniksi, koristelukin malliksi siihen teemaan. En halunnut käyttää koristeluun tällä kertaa marsipaania, vaikka sitä valmiiksi keltaisena myydäänkin. Halusin koristeet, joilla olisi muukin kuin ulkonäöllinen funktio. Mielessäni oli jotain sitruunanmakuista ja lopulta päädyin aika helppoon ratkaisuun eli maustamaan sokerimassan sitruuna-aromilla. Se toimi yllättävän hyvin. Koristeet säilyivät hyvinä kuorrutteen päällä useiden päivien ajan eivätkä esimerkiksi ottaneet väriä lakritsista. Katso koristelun lisätiedot alempaa vaihekuvien yhteydestä.

1 pellillinen (Huom: jos teet puolikkaan annoksen, laita 2 munaa. Tällöin leivoksia tulee n. 16 kpl)

Lakritsikinuskileivokset

Pohja:
300 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
4 pientä/keskikokoista tai 3 isoa munaa
6 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa
Vinkki: lisää taikinaan lopuksi pussillinen Fazerin Tyrkisk Peber -murskaa -> saat pohjaan vahvemman salmiakin maun.

Lakritsikinuski-kuorrutus:
13 Kick-patukkaa (tai 250 g eli 57 kpl Kick-karkkeja)
2 dl kermaa (kuohu- tai (laktoositon) vispikerma)

Koristeet:
sokerimassaa
sitruuna-aromia
keltaista pastaväriä
sokerihelmiä
helmiäisssuihketta


Vatkaa voi/margariini ja sokeri vaahdoksi. Sekoita munat joukkoon. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle n. 40 x 40 cm kokoiseksi levyksi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 10 - 13 min.

Pilko lakritsit kattilaan ja mittaa joukkoon kerma. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä, kunnes karkit ovat sulaneet kerman joukkoon ja jatka tämän jälkeen vielä 5 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja sekoittele hetki. Kaada sitten pohjan päälle. Tasoita leveällä lastalla tai palettiveitsellä. Leikkaa annospaloiksi kuorrutteen jäähdyttyä. Kuorrute jähmettyy vasta jääkaapissa, joten voit siirtää halutessasi pellin kylmään ennen leikkaamista. Koristele vaikkapa sitruuna-aromilla maustetusta sokerimassasta tehdyillä kuvioilla.

Värjää sokerimassa keltaisella pastavärillä ja mausta sitruuna-aromilla.

Sokerimassa on marsipaania helpommin tarttuvaa, joten silikonisesta alustasta huolimatta kannattaa sirotella alle hieman tomusokeria. Myös kaulintavaiheessa tarpeen mukaan tomusokeria hieman sokerimassan päälle.

Kauli sokerimassa ohueksi levyksi ja ota siitä kuvioita muotilla. Minä tein Halloween-aiheisia koristeita Confetin muottisarjalla.

Jätä koristeet kuivumaan leivinpaperin päälle. Suihkuta pinnalle halutessasi hieman hohtoa helmiäissuihkeella. Haamuille, kissoille, lepakoille ym. hahmoille voi kiinnittää sokerikuorrutteella silmät pienistä hopeisista sokerihelmistä.

Levitä pohjataikina pellille leivinpaperin päälle. Pohjan jäähtyessä voit valmistaa kuorrutteen.

Kick:jä saa nykyään pusseissa. Irtokarkkihyllyn karkit tulevat edullisimmiksi.

Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä hiljalleen hämmentäen.

Jäähdytä hetkisen ennen kuin kaadat pohjan päälle.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
57 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kesän makein hillokolmikko

hillotrio
Lettujen päälle, pannarin kanssa, kakun väliin... Kinuskikissa julkaisi hillosuosikkinsa!


Kumppanit

punnitse-ja-saasta
meira_leivontatuotteet_kevat

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Uusimmat kommentit

  • Toffe
    Kinuskiemo: Kesäinen tervehdys sinulle Toffe sinne Turkuun! :-) Täytyy tunnustaa, että tuo ihana kuva vangitsi huomioni heti ensimmäiseksi. Sitä piti…
  • Barbapupu-kakku
    Minnasie: Nyt tästä taas kysysin, uskaltaako nuo mansikat soseuttaa päivän tai pari aiemmin?
  • Vaniljainen pyörrekakku
    Katja Mustonen: Miten tämä kakku kannattaa säilyttää jääkaapissa jos tekee edellisenä päivänä valmiiksi? Meneekö massa huonoksi?
  • Toffe
    maris: Hei Toffe! Oli todella mielenkiintoista ja mukavaa lukea esittelyäsi. :) Täytyy nyt heti sanoa, että minun piti viime jouluksi…
  • Toffe
    Kinuskikissa: Tervehdys Toffe! Sinut tunnetaan täällä Kinuskiyhteisössä näyttävistä leivonnaisista. Resepteissäsi on aina erityistä jujua ja ajatusta mukana. On helppo yhtyä tuohon…
  • Ruusuinen raparperikakku
    Kinuskikissa: inkkarikettu: minä taas aprikoin, jäikö maku liian laimeaksi, kun kakun nimi kuitenkin lupaa ruusua. Ei siis ainakaan näinpäin. :) Ruusussa…
  • Pulled pork -voileipäkakku
    Kinuskikissa: isrik: kyllä se varmasti onnistuu. En näe tässä mitään pakastuksen kannalta herkkää ainesosaa. Kinkkukuorrutteen tekisin vasta sulattamisen jälkeen.
  • Mascarponella hunnutettu raparperipiiras
    Kinuskikissa: maris: olipa hienoa kuulla! Taas yhden ohjeen "pakastuskelpoisuus" todennettu. Kiitos tiedosta ja erittäin mieltä lämmittävästä palautteesta. :)
  • Kesän hillotrio
    Kinuskikissa: Riitta: ragni antoikin sinulle jo linkin Dansukkerin sivuille. Käytännössä säilyvyyteen vaikuttaa moni seikka, mm. oikeaoppinen purkittaminen ja sokerin määrä. Itse…

Kumppanit