19.08.2008   40 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Kesä,  Kevyet herkut
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Kevennetty vanilja-mansikkakakku


Kevytherkkujen osion korkkaa vanilja-mansikkakakun pohjalta tehty rasvaton muunnelma. Täyte muistuttaa mielestäni maitokiisseliä (vai mikä lienee ollut oikealta nimeltään), jota äitini teki pienenä. Se syötiin juuri mansikoiden kera.

Alla mainittu kalorimäärä on laskettu kiillevaihtoehto 2:n mukaan. Sokeriton Fun Light vaihtoehto 1:ssä tuskin tekee kakusta ainakaan raskaampaa.

Kts. johdanto kevyistä herkuista.

Koko kakku: 1600 kcal
Yksi pala (12 kpl): 135 kcal

Pohja:

180 g kevyitä kaura- tai välipalakeksejä (esim. Vanajan tai Elovena)
1 prk (125 g) vauvojen hedelmäsosetta

Täyte:

5 liivatelehteä
6 dl kevytmaitoa
1 ¼ dl jauhemaista makeutusainetta
1 vaniljatanko
2 valkuaista
200 g maustamatonta kevyttuorejuustoa

Kiillekerros:

Vaihtoehto 1:
mansikoita
3 liivatelehteä
3 dl vahvaa mansikkamehua (esim. Fun Light -tiivisteestä valmistettua)

Vaihtoehto 2:
3 liivatelehteä
3 dl mansikkasurvosta
¼ dl jauhemaista makeutusainetta


Vuoraa irtopohjavuoan pohja (halkaisija 24 cm) leivinpaperilla. Murskaa keksit tehosekoittimella. Yhdistä keksimurska ja hedelmäsose. Levitä seos vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Mittaa kattilaan maito ja makeutusjauhe. Halkaise vaniljatanko ja laita puolikkaat kattilaan. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Poista vaniljatangon puolikkaat. Sulata liivatteet kuumaan maitoon. Jäähdytä hetki.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita vatkaimella joukkoon tuorejuusto.

Kaada vaniljamaito valkuais-tuorejuustoseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi (tarvittaessa vatkainta hyödyntäen). Kaada täyte keksipohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa noin kolme tuntia.

Kiilteen tekemiseen on kaksi vaihtoehtoista tapaa.

Vaihtoehto 1:

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Leikkaa mansikat siivuiksi ja asettele ne hyytyneen täytteen päälle. Valmista mansikkamehu ja kiehauta se kattilassa. Sulata liivatelehdet siihen. Kaada mansikoiden päälle vuokaan. Huom: kun liemi kaadetaan mansikoiden päälle, ne saattavat nousta nesteen pintaan. Jos haluat, että mansikat jäävät kiillekerroksen sisään, voit kaataa ensin vain osan kiillenesteestä ja hyydyttää sen jääkaapissa. Sitten voit lämmittää uudelleen lopun nesteen, mikäli se on ehtinyt jähmettyä (liivate sulaa uudelleen) ja kaataa sen mansikoiden päälle. Aiemmin hyytynyt kiille pitää mansikat nyt paikoillaan. Hyydytä jääkaapissa pari tuntia.

Vaihtoehto 2:

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mansikat sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon makeutusaine. Kiehauta n. ½ dl soseesta kattilassa ja sulata siihen liivatelehdet. Yhdistä lopun soseen kanssa. Kaada vuokaan täytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
16 tassutusta

Kinuskikumppani

Viikon kommentti

Tämän Kinuskin kommentti ilahdutti, hyödytti ja herätti keskustelua.
Kiitos eifer!
Ratkaisit kekseliäästi vuokaongelman,
kun piti saada korkea ja kapea kakku.
Valkosuklaaputouskakun vuokana
toimi onnistuneesti kattila.
Vinkiksi muillekin!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

 • Valkosuklaaputouskakku
  puuris: Haluaisin kokeilla tehdä valuvan kuorrutteen Candy Melts -napeilla, koska kakun pitäisi olla laktoositon ja laktoositonta valkosuklaata ei ole. Voiko Candy…
 • Efektikuorrute (Mirror glaze)
  Mansikkasuukko: Kuorrutettava pinta oli suklaamoussea mutta kuorrutus tosiaan sameni yön aikana. Jännä juttu tosin kävi, että kuorrute kirkastui melkoisesti huoneenlämmössä kun…
 • Valkosuklaaputouskakku
  Kinuskikissa: eifer: hih, hauskaa että onnistui! Huomioin sinut viikon kommentoijana. Tämä oli hyvä vinkki meille kaikille! :)
 • Suklaaputouskakku
  Kinuskikissa: Rellevi: jääkaappisäilytys parantaa kakun rakennetta ja varsinkin suklaata sisältävissä pohjissa levyjä on helpompi operoida kylminä. Vehnäjauhot voi korvata gluteenittomalla jauhoseoksella.…
 • Suklaamuffinssit sateenkaaripursotuksella (G, L)
  Kinuskikissa: Emiliamo: en pakastaisi kermavaahtoa vaan kuorruttaisin sulattamisen jälkeen.

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat