21.11.2010   57 kommenttia Kategoria: Joulu,  Juusto- ja hyydykekakut

Joulukranssi


Tämän kakun täytteen toteutin Kotiliesi-lehden kakkukoulusarjaan viime keväänä. Puuroriisi täytteessä tekee siitä erinomaisesti jouluun sopivan. Kun kokonaisuuteen lisätään piparkakkupohja ja punainen marjakiille, niin kahvipöytään on saapunut joulu.

Mansikka-vaniljakakku

Pohja:
175 g piparkakkuja
75 g margariinia tai voita

Vanilja-riisitäyte:
1 ½ dl puuroriisiä
8 dl vettä (riisin keittämiseen)
¼ tl suolaa (riisin keittämiseen)
5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
500 g Valion Vanilla-vaniljakastiketta (huom: ei Flora Vanilla!)
¾ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 rkl vettä

Mansikkakiille:
3 liivatelehteä
4 dl mansikkasosetta
½ dl sokeria

Kermavaahtokranssi:
1 dl Flora Vispiä
1 tl sokeria
1 ½ tl vaniljakreemijauhetta

Koristeet:
joulutähdet
rusettiin valkoista sokerimassaa ja kultaista kimallesuihketta


Peitä halkaisijaltaan 24 cm kokoisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Peitä sisäreunat reunakalvolla tai sivele niihin ruokaöljyä, jotta kakku irtoaa vuoasta siistimmin. Murskaa piparkakut kaulimella tai tehosekoittimessa. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon piparimurska. Painele seos vuoan pohjalle.

Huuhtele puuroriisi. Keitä kypsäksi suolatussa vedessä (n. 15-20 minuuttia). Jäähdytä ja huuhtele riisiä kylmällä vedellä.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita vaahtoon vaniljakastike, sokeri, vaniljasokeri ja puuroriisi.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatelehdet. Sekoita täytteeseen. Sekoittele täytettä, kunnes se hieman paksuuntuu eikä täytteen riisi painu kulhon pohjaan. Kaada vasta sitten vuokaan. Hyydytä jääkaapissa 3 tuntia.

Laita kiillettä varten liivatelehdet likoamaan. Soseuta mansikat. Laita puolet mansikkasoseesta kattilaan yhdessä sokerin kanssa. Kuumenna kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatelehdet. Yhdistä huolellisesti sekoittaen kylmän soseen kanssa. Anna soseen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja kaada täytteen päälle.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa pari tuntia. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.

Lisää vispiin sokeri ja sihtaa vaahdotuksen lomassa joukkoon vaniljakreemijauhe. Laita pursotuspussiin tähtitylla ja pursota aaltoilevaa kuviota renkaaksi kakun päälle (kts. pursotusmallistosta kohta aallot kakun päällä).

Rusetti ja joulutähdet kannattaa tehdä paria päivää etukäteen. Katso joulutähdistä erillinen ohje. Rusetin osat on kuivatettu foliotukien varassa.

Rusetti on värjätty kultaisella kimallesuihkeella.

Asettele koristeet hetki ennen tarjoilua vaahdon päälle. Pyri asettelemaan koristeet siten, että ne eivät kosketa kiillettä, sillä muuten ne sulavat nopeasti!

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
21 tassutusta

Kinuskikumppani

10-vuotisale Toivepuodissa 30.11. saakka

Toivepuodin marraskuun arvonta



Kinuskikissan Toivepuoti on Suomi 100 -teemassa kiinni erilaisilla sinivalkoisilla tuotteilla. Tämän kuun arvonnassa voi voittaa sinistä sokerimassaa, pienen Suomi-muotin, Suomi 100 -lautasliinoja, kakkukynttilät ja ilmapalloja.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit