28.04.2017   1 kommentti Kategoria: Lapset,  Pullat, munkit ja donitsit,  Vappu
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Berliininmunkit makukuorrutteilla


Värikkäät kuorrutteet ovat kevään aikana pomppineet silmille niin Kinuskiyhteisössä kuin sosiaalisessa mediassa. Useimmiten kuorrutteet ovat koristaneet trendikkäitä donitseja, mutta kauppoihin on ilmestynyt myös herkullisia muunnelmia perinteisestä berliininmunkista. Tästä nappasin minäkin kiinni suunnitellessani vapun munkkireseptiä. Valitsin munkkeihin kolme erilaista kuorrutetta: lime, mansikka ja Nutella. Otatko näistä yhden vai teetkö pienen määrän kaikkia? 🙂 Herkullista vappua joka tapauksessa!

Vinkki: Katso ohjeet salmiakin, colan ja Piña Coladan makuisiin kuorrutteisiin donitsiohjeesta.

Mansikka-, lime- ja Nutella-kuorrutetut munkit

16 kappaletta

Taikina:
100 g voita tai margariinia
2 ½ dl kevytmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
½ tl suolaa
1 muna
n. 8 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen:
700–900 ml rypsiöljyä

Täyte:
lime curdia, mansikkamarmeladia tai Nutellaa

Huom! Yhdestä kuorrutemausta riittää noin 10 munkkiin.

Limekuorrute:
3 ¼ dl tomusokeria
2 ½ rkl limemehua (tiiviste) tai osa vettä
vihreää ja keltaista pastaväriä

Mansikkakuorrute:
4 ¼ dl mansikkatomusokeria
2 ½ rkl vettä

Pähkinäsuklaakuorrute:

200 g Nutella-levitettä


Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maitoon. Lisää sokeri, mausteet ja muna. Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan vispilällä vatkaten. Vatkaa taikinaa hetken aikaa. Lisää sitten loput jauhoista kädellä tai yleiskoneella vaivaten. Sekoita joukkoon voisula, kun jauhoja on jäljellä noin kolmannes. Alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia.

Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se yhtä suuriin osiin. Pyörittele paloista käsiesi välissä pullia.

Anna kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia ennen paistamista.

Laita laakeaan teräskattilaan öljyä sen verran, että munkit eivät kelluessaan kosketa pohjaa. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Öljy on oikean lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa. Nosta munkki öljyyn varovasti käsillä tai reikäkauhan avulla. Paista koosta riippuen 2–4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut, käännä munkki reikäkauhalla ympäri. Nosta talouspaperin päälle jäähtymään.

Kiinnitä pieneen pursotuspussiin täyttämiseen tarkoitettu tylla. Laita pussiin valitsemasi täyte ja sulje toinen pää pussinsulkijalla. Työnnä terä munkin sisään sivureunasta ja pursota täytettä reilun teelusikallisen verran.

Yhdistä sokerikuorrutteen (lime/mansikka) ainekset keskenään. Limemunkkien kuorrute on kirpeähkö pelkästä limemehusta tai -tiivisteestä. Jos haluat miedomman maun, korvaa osa mehusta vedellä. Laita kuorrute pieneen kertakäyttöiseen pursotuspussiin ja sulje toinen pää pussinsulkijalla. Valmiiksi sekoitettua sokerikuorrutetta ei kannata jättää pöydälle, sillä se alkaa jähmettyä nopeasti. Pussin sisällä se säilyy käyttökelpoisena pidemmänkin ajan. Jos käytät kuorrutteena Nutellaa, lämmitä sitä ensin mikrossa miedolla lämmöllä, jotta rakenne muuttuu juoksevammaksi.

Leikkaa pussin päähän pieni aukko. Pursota ensin ympyrä munkin päälle ja täytä se sitten kuorrutteella. Heiluta munkkia, jotta pinta tasoittuu.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
25 tassutusta

Kinuskikumppani

Toivepuodin toukoarvonta!

Kinuskikissa taikoo klassikoita

Lahjaksi äidille, ylioppilaalle tai vastavalmistuneelle! Kinuskikissan signeeraamat Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon -kirjat Toivepuodista »

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

valio-tammikuu

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Punajuuri-sipulipiirakka
    Siri Hjort: Hei, voiko piirakan tehdä pellille tuplaamalla ainekset? Pysyykö se ihan kasassa? :)
  • Twix-piirakka
    maris: Olen kahdesti aiemmin tehnyt tätä herkkua ja molemmilla kerroilla akilleen kantapääksi on enemmän tai vähemmän muodostunut toffeetäytteen kiteytyminen. Tuolla aiemmassa…
  • Kinuski-mansikkakakku
    maris: Marinka: kyllä tämä sen verran jämäkkää tekoa on, että hyvin pitäisi kestää koristeiden paino. Toki marengit, karkit yms. kannattaa laittaa…
  • Kinuski-mansikkakakku
    Marinka Salminen: Kuinka "tiukkaa tavaraa" kakku on? Mietin kestääkö koristeluita? Marenkia mansikoita ja karkkeja vai lässähtääkö alta? 😊 Tarkoitus siis tehdä tänään…
  • Kinuskikissan Ellen-kakku
    Sussis: Minä kasasin kakun tuliaisiksi kylään mennessä ja se syötiin vasta 5h päästä. Erittäin hyvää oli, ja hyvin oli marenki pysynyt…

Kumppanit

suomi100
meira_leivontatuotteet_kevat