13.09.2017   7 kommenttia Kategoria: Juusto- ja hyydykekakut,  Syksy
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

Apple pie -kakku


Amerikkalainen omenapiiras, apple pie, on kaikessa yksinkertaisuudessaan herkkujen herkku. Kaulitun taikinan sisällä lymyilee runsas omenatäyte. Lisäsin tähän hyydytetyn kermatäytteen, jolloin klassikkopiiraasta sukeutui syksyinen hyydykekakku. Hyydyttämiseen käytin agar agar -jauhetta, mikä tekee reseptistä helposti vegaaniseen ruokavalioon muunnettavan. Voit toki käyttää liivatettakin. Lukaise tarkemmat vinkit alta.

Vinkit:

  • Jos haluat tehdä kakun erikokoiseen vuokaan, kurkkaa vuokien muunnostaulukkoa. Esimerkiksi 24-senttiseen vuokaan ainesten määrät täytyy kertoa 1,44:lla.
  • Voit hyydyttää kerrokset agar agar -jauheen sijaan myös liivatteella. Lisää omenatäytteeseen tällöin puolikas liivatelehti samassa vaiheessa kuin agar agar -jauhe – muita muutoksia ei tarvita. Kermatäytteen kohdalla käytä hyydyttämiseen 2 liivatelehteä. Sulata ne kiehuvan kuumaan sitruunamehuun. Agar agar -jauheen lisäksi siis myös vesi jää tällöin pois.
  • Jos haluat kakusta vegaanisen, tee seuraavat muutokset. Käytä pohjassa maidotonta margariinia, esim. Sunnuntai laktoositon. Korvaa kuohukerma soija- tai kauravispillä (huomioi kasvikermojen testitulokset). Käytä rahkan/tuorejuuston tilalla soijakorviketta tai vaniljaista soijavanukasta.

Liivatteeton omenahyydykekakku

Taikina:
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl sokeria
¼ tl suolaa
100 g voita
½ dl vettä

Omenatäyte:
600 g omenoita
1 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
¼ tl muskottipähkinää
½ sitruunan kuoriraaste
⅛ tl agar agar -jauhetta

Kermatäyte:
2 dl kuohukermaa
200 g kermarahkaa tai tuorejuustoa
1 ½ dl sokeria
2 rkl sitruunamehua
1 ½ dl vettä
1 ½ tl agar agar -jauhetta

Pinnalle:
värikkäitä irtokarkkeja


Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunat.

Yhdistä pohjataikinan kuivat aineet keskenään. Nypi sekaisin voin kanssa. Lisää joukkoon vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Kauli taikina leivinpaperin päälle ohueksi levyksi. Kumoa leivinpaperin avulla vuokaan. Painele taikina vuoan alakulmiin ja tasoita reunat. Leikkaa alumiinifoliosta suikaleita ja paina ne kiinni taikinareunoihin. Näin reunat eivät valahda paiston aikana. Pistele pohjaan reikiä haarukalla. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Irrota foliosuikaleet ja laita vuoka takaisin uuniin vielä 5 minuutiksi. Anna pohjan jäähtyä ja nosta vuoasta tarjoilulautaselle.


Kuori omenat, poista omenankodat ja leikkaa kuutioiksi. Laita omenakuutiot, fariinisokeri, mausteet ja sitruunan kuoriraaste kattilaan. Keitä lieden keskilämmöllä, kunnes omenoista on irronnut nestettä. Lisää sitten agar agar -jauhe ja jatka keittämistä noin pari minuuttia tai niin pitkään, kunnes omenat ovat pehmenneet (yleensä yhteensä 5 minuutin keittoaika riittää). Ole tarkkana, että omenat eivät mene mössöksi! Kaada täyte vuokaan. Anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin. Aloita kermatäytteen valmistus, kun omenatäyte on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä rahka, sokeri ja sitruunamehu. Laita vesi ja agar agar -jauhe kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä pari minuuttia. Kaada samantien ohuena nauhana vatkaimella sekoittaen rahkaseoksen joukkoon. Sekoita rahkaseos muutamassa erässä kermavaahdon joukkoon. Levitä omenatäytteen päälle ja nosta jääkaappiin jähmettymään noin kolmeksi tunniksi.

Koristele kakun pinta värikkäillä karkeilla ja halutessasi paperisella viirikoristeella.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
19 tassutusta

Kinuskikumppani

Osallistu kekritempaukseen 8.10. mennessä

Toivepuodin syyskuun arvonta!

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

suomi100

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat