29.11.2009   60 kommenttia Kategoria: Joulu,  Kahvikakut,  Kevyet herkut
Erityisruokavaliot: -

Appelsiinikakku


appelsiinikakku2appelsiinikakku3appelsiinikakku4

Sain siskoltani kivan kahvikakkureseptin, jota markkinoitiin minulle seuraavasti: ihanan mehukas, helppotekoinen ja kevytkin vielä. Totta se oli, tämä kakku ei ollut yhtään kuiva eikä tosiaan sisällä lainkaan voita. Kaikki ainekset kerralla kulhoon ja sekoitus - voiko se enää helpommaksi muuttua. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty maustamatonta jugurttia, mutta minä korvasin sen sitruunarahkalla.

Kevyt-osioonkin tämän reseptin voisi laittaa, sillä sitruunarahka on korvattavissa rasvattomalla vaihtoehdolla. Sokerin tilalla sen sijaan ei kannata käyttää makeutusjauhetta. Kakku tarvitsee aitoa sokeria kohotakseen kunnolla.

Kreemi ja marsipaani eivät myöskään kuulu alkuperäiseen reseptiin, eivätkä ole välttämättömiä - ne lähinnä vain ideaksi, miten kahvikakkujakin voi koristella juhlavammin. Säilytä sokerikreemillä ja marsipaanilla kuorrutettu kakku jääkaapissa.

Vinkki 1: Kevennä ja raikasta koristelua kahtia halkaistuilla kumkvateilla. Asettele ne kakun päällle. Kumkvatti on pieni,hieman appelsiinia kirpeämpi oranssi sitrushedelmä. Se syödään kuorineen. Voit käyttää myös esimerkiksi ananaskirsikoita.

Vinkki 2: Kakun voi koristella myös sokerikuorrutteella. Sekoita appelsiinimehuun (n. 1 rkl) tomusokeria (1 ½ dl) ja värjää elintarvikeväreillä. Pursota tai valuta kakun päälle. Pinnalle voi ripotella makeisia tai strösseleitä.


Taikina:

3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 dl sokeria
200 g sitruunarahkaa
2 munaa
½ dl rypsiöljyä
½ dl itse puristettua tai Luomu-appelsiinitäysmehua
2 appelsiinin kuoriraaste

Kostutus:
1 dl itse puristettua tai Luomu-appelsiinitäysmehua

Sokerikreemi:
50 g margariinia
2 dl tomusokeria
½ rkl vettä
½ tl sitruuna-aromia

Kuorrutus:

350 g marsipaania
kultaista ja pronssisuihketta

Koristeet:
joulutähdet
sokerikuorrutetta tuubista


Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita ne keskenään. Lisää loput aineet ja sekoita vatkaimella tasaiseksi. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (tilavuus 1,5 l).

appelsiinikakku_1 appelsiinikakku_2

Kypsennä 180 asteessa uunin alatasolla 40 minuuttia. Suojaa pinta tarvittaessa foliolla, kun se on saanut jonkin verran väriä.

Kumoa kakku vuoasta ja anna jäähtyä. Kostuta kakku joka puolelta appelsiinimehulla.

appelsiinikakku_3

Notkista margariini vatkaimella ja sekoita joukkoon pienissä erissä tomusokeria. Lisää lopuksi vesi ja sitruuna-aromi. Sivele kreemi kakun pintaan.

appelsiinikakku_4

Värjää marsipaani halutun sävyiseksi. Tässä on yhdistetty kaupan valmista keltaista ja valkoista marsipaania. Sekoittamalla joukkoon ruskeaa pastaväriä olisi sävy ollut lähempänä kultaa.

Kauli marsipaani 2-3 mm paksuksi levyksi. Nosta kakun päälle. Pyri nostamisvaiheessa siihen, että kakun keskellä olevaan aukkoon tulisi mahdollisimman paljon marsipaania. Tasoita pinta kakun päältä ja ulkoreunoilta ja leikkaa alareunasta ylimääräinen kaistale pois. Venytä marsipaania keskiosan kohdalta varovasti siten, että marsipaani asettuisi pitkin aukon sisäreunoja. Puhkaise keskelle aukko ja paina marsipaanikaistaleet kakun pintaan kiinni. Paikkaa tarvittaessa jäljelle jääneellä marsipaanilla tai peitä keskiosa syötävillä koristeilla, konvehdeilla yms. Lisävinkkejä saat maustekakun (linkki myöhemmin) ja marsipaanikuorrutuksen ohjeista.

appelsiinikakku_5 appelsiinikakku_6

Suihkuta pintaan kimallesuihketta. Itse käytin sekä kultaista että pronssisuihketta. Kultaisen suihkeen alta keltainen marsipaani näkyi liikaa, mutta pronssisuihkeella sai peittävämmän sävyn.

Liimaa sokerikuorrutteella joulutähdet paikoilleen. Kierrä ympärille halutessasi kaunis silkkinauha.

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
13 tassutusta

Kinuskikumppani

marenkikakku-iso

Kinuskiyhteisön joulukalenteri

  • 9

Kurkkaa aiemmat luukut »

Jouluinen cocktail-tarjotin

joulurullat-mini


Söpöt cocktailpalat syntyvät pakastimen kautta. Yhdistele erilaisista täytteistä ja pohjista näyttävä kokonaisuus.



Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos MARIS!
Nokkela keinot keksii! Kovettumaan
päässyt suklaamassa sai uuden
elämän, kun pehmitit sitä mikrossa.
Kiitos Kinuskit, että jaatte
tietoa havainnoistanne
ja autatte samalla
muita!

Osallistu ja voita Moccamaster!

vaniljamassakilpailu275

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

meira_leivontatuotteet_kevat
joulubanneri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Suklaaputouskakku
    Helmeri: Minun pitäisi tehdä tämä kakku gluteenittomana, voikohan tuon vehnäjauhon korvata ihan vaan perunajauholla vai pitäisikö käyttää jotain gluteenitonta jauhoseosta?…
  • Minttusuklaakakku (liivatteeton)
    Johannapauliina: Herkullinen kakku, kiitos ohjeesta! Minulla on vain tuo pohja meni niin kovaksi, että sitä ei oikein saa lautaselle…
  • Suklaaputouskakku
    Johannapauliina: Jos tuon pohjan pakastaisi, niin kannattaako se pakastaa kokonaisena vai leikata valmiiksi jo osiin?
  • Suklaaputouskakku
    Koppis: Hmm..nyt näyttää hyvältä ja varmasti maistuukin..:) Täytynee tehdä pohja valmiiksi pakkaseen niin joulupäivänä ei tarvitse älyttömästi rehkiä tapaninpäivänkakun eteen..
  • Kreemit
    Anna Poikolainen: Missä suhteessa laittaisin ainesosia kun käytettävissä olisi margariini, maustamaton tuorejuusto ja mansikkatomusokeri?

Kumppanit