Kategoria: Joulu,  Kahvikakut 29.11.2009   60 kommenttia

Appelsiinikakku


appelsiinikakku2appelsiinikakku3appelsiinikakku4

Sain siskoltani kivan kahvikakkureseptin, jota markkinoitiin minulle seuraavasti: ihanan mehukas, helppotekoinen ja kevytkin vielä. Totta se oli, tämä kakku ei ollut yhtään kuiva eikä tosiaan sisällä lainkaan voita. Kaikki ainekset kerralla kulhoon ja sekoitus – voiko se enää helpommaksi muuttua. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty maustamatonta jugurttia, mutta minä korvasin sen sitruunarahkalla.

Kevyt-osioonkin tämän reseptin voisi laittaa, sillä sitruunarahka on korvattavissa rasvattomalla vaihtoehdolla. Sokerin tilalla sen sijaan ei kannata käyttää makeutusjauhetta. Kakku tarvitsee aitoa sokeria kohotakseen kunnolla.

Kreemi ja marsipaani eivät myöskään kuulu alkuperäiseen reseptiin, eivätkä ole välttämättömiä – ne lähinnä vain ideaksi, miten kahvikakkujakin voi koristella juhlavammin. Säilytä sokerikreemillä ja marsipaanilla kuorrutettu kakku jääkaapissa.



Taikina:

3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 dl sokeria
200 g sitruunarahkaa
2 munaa
½ dl rypsiöljyä
½ dl itse puristettua tai Luomu-appelsiinitäysmehua
2 appelsiinin kuoriraaste

Kostutus:
1 dl itse puristettua tai Luomu-appelsiinitäysmehua

Sokerikreemi:
50 g margariinia
2 dl tomusokeria
½ rkl vettä
½ tl sitruuna-aromia

Kuorrutus:

350 g marsipaania
kultaista ja prossisuihketta

Koristeet:
joulutähdet
sokerikuorrutetta tuubista

Vaihtoehtoinen koristelu marsipaanin sijaan:
sitruunamehua tai -tiivistettä
tomusokeria
nonparelleja/strösseliä


Mittaa kulhoon kuivat aineet ja sekoita ne keskenään. Lisää loput aineet ja sekoita vatkaimella tasaiseksi. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (tilavuus 1,5 l).

appelsiinikakku_1 appelsiinikakku_2

Kypsennä 180 asteessa uunin alatasolla 40 minuuttia. Suojaa pinta tarvittaessa foliolla, kun se on saanut jonkin verran väriä.

Kumoa kakku vuoasta ja anna jäähtyä. Kostuta kakku joka puolelta appelsiinimehulla.

appelsiinikakku_3

Notkista margariini vatkaimella ja sekoita joukkoon pienissä erissä tomusokeria. Lisää lopuksi vesi ja sitruuna-aromi. Sivele kreemi kakun pintaan.

appelsiinikakku_4

Värjää marsipaani halutun sävyiseksi. Tässä on yhdistetty kaupan valmista keltaista ja valkoista marsipaania. Sekoittamalla joukkoon ruskeaa pastaväriä olisi sävy ollut lähempänä kultaa.

Kauli marsipaani 2-3 mm paksuksi levyksi. Nosta kakun päälle. Pyri nostamisvaiheessa siihen, että kakun keskellä olevaan aukkoon tulisi mahdollisimman paljon marsipaania. Tasoita pinta kakun päältä ja ulkoreunoilta ja leikkaa alareunasta ylimääräinen kaistale pois. Venytä marsipaania keskiosan kohdalta varovasti siten, että marsipaani asettuisi pitkin aukon sisäreunoja. Puhkaise keskelle aukko ja paina marsipaanikaistaleet kakun pintaan kiinni. Paikkaa tarvittaessa jäljelle jääneellä marsipaanilla tai peitä keskiosa syötävillä koristeilla, konvehdeilla yms. Lisävinkkejä saat maustekakun (linkki myöhemmin) ja marsipaanikuorrutuksen ohjeista.

appelsiinikakku_5 appelsiinikakku_6

Suihkuta pintaan kimallesuihketta. Itse käytin sekä kultaista että pronssisuihketta. Kultaisen suihkeen alta keltainen marsipaani näkyi liikaa, mutta pronssisuihkeella sai peittävämmän sävyn.

Liimaa sokerikuorrutteella joulutähdet paikoilleen. Kierrä ympärille halutessasi kaunis silkkinauha.

Marsipaanin sijaan voi kakun koristella perinteisemminkin sokerikuorrutteella. Sekoita tomusokerin (n. 1 ½ dl) joukkoon sitruunamehua tai -tiivistettä, kunnes seos on sopivan valuvaa. Valuta kakun päälle ja ripottele pinnalle nonparelleja/strösseliä.

Jaa yhteisöpalveluissa

Testasitko? Arvostele resepti!

1 tassu2 tassua3 tassua4 tassua5 tassua

10 arvostelua, keskiarvo 4,50 tassua
Loading ... Loading ...