11.02.2013   90 kommenttia Kategoria: Leivokset,  Makuja maailmalta,  Pikkuleivät,  Ystävänpäivä
Erityisruokavaliot: -

Whoopies


whoopies2-1

Whoopie! Jipii! Nimi kuvastaa näiden herkkujen herättämää reaktiota, väittää legenda rapakon takaa. Vaan mikä on whoopie (tai whoopie pie)? Whoopie on kuin suklaatäytekeksi, jonka keksiosa on pehmeää kakkumaista taikinaa ja välissä paksusti täytettä. Mitä isommiksi pohjat paistaa, sitä enemmän leivosta ne muistuttavat. Koska whoopiet ovat nyt maailmalla niin hurjan trendikkäitä, voisi whoopie-ilmiötä luulla vaikkapa jonkun onnekkaan jenkkibloggarin aikaansaannokseksi. Mutta whoopie-leivoksia on paisteltu Ameriikoissa jo viime vuosisadan alkupuoliskolla. Niiden matka maailmanmaineeseen vain kesti näin kauan.

Lähestyin aihetta kolmesta näkökulmasta: perinteinen, hieman kokeilevampi ja pika-whoopie. Kaikissa alkuperää kunnioittaen Amerikka-elementti mukana. Klassisessa, kreemimäisessä täytteessä yhdistyy vaahtokarkkilevite, voi ja tomusokeri. Omassa kokeilussani nappaan vaahtokarkkilevitteen rinnalle toisen Amerikan-herkun: pähkinäsuklaalevitteen. Pikaversiossa väliin litistetään sisältä sulanut vaahtokarkki. Nam, nam ja nam. Vähiten makea näistä oli pelkän vaahtokarkin sisältävä, syödessä hieman venyvä versio. Muita suosittelen kaltaisilleni tosimakean ystäville.

20 whoopie-leivosta

Vaahtokarkki-täytekeksit


Taikina:

60 g voita
1 ¼ dl ruokosokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
2 ½ rkl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
¾ dl kevytkermaa


Yhdistä vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe, suola ja vaniljasokeri keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna. Sekoita joukkoon vuorotellen jauhoja ja kevytkermaa.

Laita taikina pursotuspussiin, jossa on iso, pyöreä tylla. Pursota leivinpaperin päälle noin 2 euron kolikon kokoisia nokareita. Jätä reilusti leviämisvaraa.

whoopie-vaihe2-1

Paista pohjia 175 asteessa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja irrota paperista.

Valmista jokin täytevaihtoehdoista. Kukin on mitoitettu yhtä pohjataikinaa kohden.

Nopea vaahtokarkkitäyte

20 vaaleanpunaista vaahtokarkkia

Ripottele lautaselle jauhoja (estääksesi tarttuminen) ja laita päälle whoopie-pohjia. Laita jokaiselle pohjalle yksi vaahtokarkki. Lämmitä mikrossa miedolla lämmöllä (noin 270 W) 40 – 60 sekuntia. Paina vaahtokarkkien päälle toinen pohjapuolikas.

whoopie-vaihe4-1 whoopie-vaihe4-2

Vinkki: Jos päällimmäinen pohja ei tartu kiinni sulaan vaahtokarkkiin, voit kiinnittää sen koristeluvaiheessa pienellä tipalla Candy melts -sulaa.

Vaahtokarkkikreemi

75 g voita
2 tl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria
1 prk (213 g) vaahtokarkkilevitettä (Marshmallow Fluff)

Notkista voi vatkaimella. Lisää sokerit. Sekoita joukkoon vaahtokarkkilevite. Lusikoi täyte pursotuspussiin ja laita jääkaappiin noin kolmeksi tunniksi, jotta kreemi jähmettyy.

whoopie-vaihe-1 whoopie-vaihe-2

Pursota whoopie-pohjalle rinkula täytettä. Paina toinen puolikas päälle. Säilytä whoopie-leivokset jääkaapissa.

whoopie-vaihe5-1 whoopie-vaihe1-2

Nutella-vaahtokarkkitäyte

½ prk (200 g) Nutella-pähkinäsuklaalevitettä
100 g vaahtokarkkilevitettä (Marshmallow Fluff)
1 – 2 rkl kevytkermaa

Sekoita pähkinäsuklaa- ja vaahtokarkkilevite ja kevytkerma vatkaimella sekaisin. Jatka vatkaamista, kunnes seos on tasaista. Vinkki: Laita täyte jääkaappiin jähmettymään ennen pursottamista. Näin se ei lähde valumaan pohjien välistä.

whoopie-vaihe6-1 whoopie-vaihe-5

Kaada täyte (kertakäyttöiseen) pursotuspussiin tai pakastuspussiin. Leikkaa kulma auki. Pursota whoopie-pohjalle täytettä. Paina toinen puolikas päälle. Säilytä whoopie-leivokset jääkaapissa.

whoopie-vaihe7-1 whoopie-vaihe1-1

Koristelu

vaaleanpunaisia Candy melts -nappeja

Sulata Candy melts -napit mikrossa miedolla lämmöllä suklaan tapaan. Lusikoi karkkisula pursotuspussiin, jossa on ohut, pyöreä tylla (1 mm). Sulje toinen pää pussinsulkijalla. Pursota kiehuroita leivosten päälle.

whoopie-vaihe3-1

Jaa yhteisöpalveluissa

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
129 tassutusta

Kinuskikumppani

marenkikakku-iso

Kinuskiyhteisön joulukalenteri

  • 9

Kurkkaa aiemmat luukut »

Jouluinen cocktail-tarjotin

joulurullat-mini


Söpöt cocktailpalat syntyvät pakastimen kautta. Yhdistele erilaisista täytteistä ja pohjista näyttävä kokonaisuus.



Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentin, joka ilahdutti, hyödytti tai herätti keskustelua.
Kiitos MARIS!
Nokkela keinot keksii! Kovettumaan
päässyt suklaamassa sai uuden
elämän, kun pehmitit sitä mikrossa.
Kiitos Kinuskit, että jaatte
tietoa havainnoistanne
ja autatte samalla
muita!

Osallistu ja voita Moccamaster!

vaniljamassakilpailu275

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

  • Suklaaputouskakku
    Helmeri: Minun pitäisi tehdä tämä kakku gluteenittomana, voikohan tuon vehnäjauhon korvata ihan vaan perunajauholla vai pitäisikö käyttää jotain gluteenitonta jauhoseosta?…
  • Minttusuklaakakku (liivatteeton)
    Johannapauliina: Herkullinen kakku, kiitos ohjeesta! Minulla on vain tuo pohja meni niin kovaksi, että sitä ei oikein saa lautaselle…
  • Suklaaputouskakku
    Johannapauliina: Jos tuon pohjan pakastaisi, niin kannattaako se pakastaa kokonaisena vai leikata valmiiksi jo osiin?
  • Suklaaputouskakku
    Koppis: Hmm..nyt näyttää hyvältä ja varmasti maistuukin..:) Täytynee tehdä pohja valmiiksi pakkaseen niin joulupäivänä ei tarvitse älyttömästi rehkiä tapaninpäivänkakun eteen..
  • Kreemit
    Anna Poikolainen: Missä suhteessa laittaisin ainesosia kun käytettävissä olisi margariini, maustamaton tuorejuusto ja mansikkatomusokeri?

Kumppanit