11.02.2009   32 kommenttia Kategoria: Kakkuvinkit
Erityisruokavaliot: -

Pyyhevinkki kakun tasaiseen kohoamiseen


Kysymyksiä ja vastauksia -palstalle kohtaan ”Leipominen” tuli taannoin lukijalta (kiitos Mari!) vinkki, miten kakun saa kohoamaan tasaisesti. Itselläni sokerikakut kypsyvät yleensä tasaisesti, mutta erityisesti rasvaa sisältävät kakkupohjat (ja kuivakakut) kohoavat herkästi keskeltä enemmän kuin reunoilta. Tämä johtuu taikinan epätasaisesta kypsymisestä: kypsyminen on hitaampaa keskeltä kuin reunoilta.

Toimivaksi osoittautunut keino onkin kiertää vuoan ympärille märkä froteepyyhkeen kaistale, mikä hidastaa reunojen kypsymistä. Vastaavaan tarkoitukseen on olemassa myös valmiita tuotteita, jos ei raaski pyyhkeitään pistää palasiksi.

HUOM! Älä käytä tätä vinkkiä sokerikakkupohjan kanssa! Soveltuu rasvaa sisältäviin, tuhdimpiin kakkupohjiin.

Leikkaa froteepyyhkeestä kaistale, jonka leveys täsmää vuoan korkeuteen. Tässä kaistale on koottu lyhyestä käsipyyhkeestä leikatuista kahdesta kappaleesta, jotka on liitetty toisiinsa hakaneulalla.

Kastele pyyhekaistale(et) läpimäräksi kylmällä vedellä.

Kiedo pyyhe tiiviisti vuoan ulkoreunan ympärille. Liitä saumakohta yhteen haka- tai parsinneulalla.

Halutessasi voit tehdä taikinan keskelle viillot vastakkaisiin suuntiin – tämäkin saattaa estää taikinan epätasaista kohoamista. Paista kakku normaalin ohjeen mukaan.

Valmis kakku uunista otettaessa: kakku on kohonnut tuskin lainkaan enempää keskeltä kuin reunoilta. Vastaavalla reseptillä ilman pyyhekikkaa leivottu kakku on ollut selkeästi keskeltä kupera.

Jaa yhteisöpalveluissa

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!


Kumppanit

Viikon kommentoija

Tämä Kinuski julkaisi tällä viikolla kommentteja, jotka ilahduttivat, hyödyttivät tai herättivät keskustelua.
herkuttelija

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Uusimmat kommentit

 • vaahtokarkki
  Kinuskikissa: Hei vaahtokarkki! Kiva, että olet yhteisössä mukana! Ja eritotetn mahtavaa, että joukossa on teitä nuoria leipureita. Minäpä laitan korvan taakse…
 • Huurteinen syyskakku
  Heimilia: Hei! Ajattelin korvata valkosuklaavaahdon kinuskitäytteellä ja luultavasti tehdä sen verran reilun satsin, että myös kuorrutan kakun sillä. Kakusta tuskin tulee…
 • Vaniljainen pyörrekakku
  soja: Minna Raitala: en näe estettä, miksei onnistuisi. Varmaan kannattaa vielä vähän tilavuutta arvioida että minkä kokoinen vuoka on sopivin.
 • Kinuskilasten kevyet luomu-suklaamuffinssit
  soja: onko kukaan kokeillut näitä gluteiinittomina? Noita mokkapalamuffinsseja tein onnistuneesti, ja nyt tarvitsisin taas gluteiinitonta (ja maidotonta) ´niin tekisi mieli näitä…
 • Vaniljainen pyörrekakku
  Minna Raitala: Heips, Haluaisin juurikin näillä täytteillä seeprajuustokakun perinteisesti kasattuna versiona! Onnistuukohan jos käytän tätä ohjetta ja teen tavalliseen irtopohjavuokaan ?

Kumppanit

kinuskikissa-puoti2
SAMkevät
valio-tammikuu
punnitse-ja-saasta