11.02.2009   31 kommenttia Kategoria: Kakkuvinkit

Pyyhevinkki kakun tasaiseen kohoamiseen


Kysymyksiä ja vastauksia -palstalle kohtaan ”Leipominen” tuli taannoin lukijalta (kiitos Mari!) vinkki, miten kakun saa kohoamaan tasaisesti. Itselläni sokerikakut kypsyvät yleensä tasaisesti, mutta erityisesti rasvaa sisältävät kakkupohjat (ja kuivakakut) kohoavat herkästi keskeltä enemmän kuin reunoilta. Tämä johtuu taikinan epätasaisesta kypsymisestä: kypsyminen on hitaampaa keskeltä kuin reunoilta.

Toimivaksi osoittautunut keino onkin kiertää vuoan ympärille märkä froteepyyhkeen kaistale, mikä hidastaa reunojen kypsymistä. Vastaavaan tarkoitukseen on olemassa myös valmiita tuotteita, jos ei raaski pyyhkeitään pistää palasiksi.

HUOM! Älä käytä tätä vinkkiä sokerikakkupohjan kanssa! Soveltuu rasvaa sisältäviin, tuhdimpiin kakkupohjiin.

Leikkaa froteepyyhkeestä kaistale, jonka leveys täsmää vuoan korkeuteen. Tässä kaistale on koottu lyhyestä käsipyyhkeestä leikatuista kahdesta kappaleesta, jotka on liitetty toisiinsa hakaneulalla.

Kastele pyyhekaistale(et) läpimäräksi kylmällä vedellä.

Kiedo pyyhe tiiviisti vuoan ulkoreunan ympärille. Liitä saumakohta yhteen haka- tai parsinneulalla.

Halutessasi voit tehdä taikinan keskelle viillot vastakkaisiin suuntiin – tämäkin saattaa estää taikinan epätasaista kohoamista. Paista kakku normaalin ohjeen mukaan.

Valmis kakku uunista otettaessa: kakku on kohonnut tuskin lainkaan enempää keskeltä kuin reunoilta. Vastaavalla reseptillä ilman pyyhekikkaa leivottu kakku on ollut selkeästi keskeltä kupera.

Jaa yhteisöpalveluissa