11.02.2009   31 kommenttia Kategoria: Kakkuvinkit
Erityisruokavaliot: -

Pyyhevinkki kakun tasaiseen kohoamiseen


Kysymyksiä ja vastauksia -palstalle kohtaan ”Leipominen” tuli taannoin lukijalta (kiitos Mari!) vinkki, miten kakun saa kohoamaan tasaisesti. Itselläni sokerikakut kypsyvät yleensä tasaisesti, mutta erityisesti rasvaa sisältävät kakkupohjat (ja kuivakakut) kohoavat herkästi keskeltä enemmän kuin reunoilta. Tämä johtuu taikinan epätasaisesta kypsymisestä: kypsyminen on hitaampaa keskeltä kuin reunoilta.

Toimivaksi osoittautunut keino onkin kiertää vuoan ympärille märkä froteepyyhkeen kaistale, mikä hidastaa reunojen kypsymistä. Vastaavaan tarkoitukseen on olemassa myös valmiita tuotteita, jos ei raaski pyyhkeitään pistää palasiksi.

HUOM! Älä käytä tätä vinkkiä sokerikakkupohjan kanssa! Soveltuu rasvaa sisältäviin, tuhdimpiin kakkupohjiin.

Leikkaa froteepyyhkeestä kaistale, jonka leveys täsmää vuoan korkeuteen. Tässä kaistale on koottu lyhyestä käsipyyhkeestä leikatuista kahdesta kappaleesta, jotka on liitetty toisiinsa hakaneulalla.

Kastele pyyhekaistale(et) läpimäräksi kylmällä vedellä.

Kiedo pyyhe tiiviisti vuoan ulkoreunan ympärille. Liitä saumakohta yhteen haka- tai parsinneulalla.

Halutessasi voit tehdä taikinan keskelle viillot vastakkaisiin suuntiin – tämäkin saattaa estää taikinan epätasaista kohoamista. Paista kakku normaalin ohjeen mukaan.

Valmis kakku uunista otettaessa: kakku on kohonnut tuskin lainkaan enempää keskeltä kuin reunoilta. Vastaavalla reseptillä ilman pyyhekikkaa leivottu kakku on ollut selkeästi keskeltä kupera.

Jaa yhteisöpalveluissa

Kinuskikumppani

dansukker_taloussokeri

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!


Kumppanit

Taikapölyä ilmassa!

kansi_kinuskikissataikoo_v08.indd
Herkullinen uutuuskirjani Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ilmestynyt! Kirjaa myydään kirjakaupoissa kautta maan. Signeerattuja kirjoja on mahdollisuus tilata Kinuskikissan Toivepuodista.


Uusimmat kommentit

  • Murun mustikkamuffinssit
    Tuude: Ai niin: käytin tattarijauhojen tilalla Pirkan gluteenitonta jauhoseosta ja sokerina fariinisokeria ja onnistuivat hyvin.
  • Murun mustikkamuffinssit
    Tuude: Tein näitä tänään maidottoman ja gluteenittoman ystäväni vuoksi. Eipä tarvitse muille vieraille tehdä erikseen mitään, nämä menevät ihan täydestä tavalliselle…
  • Ruusuinen raparperikakku
    inkkarikettu: Juuri tässä ensimmäistä palaa maistelen ja voi että kun on hyvää! Ruusuveden olisin ehkä itse jättänyt pois, nytkin laitoin…
  • Hyvää juhannusta!
    mari-johanna: No nyt tuli jo painovirhepaholainen. ... tarkoitus oli toivottaa siis juhannusta mukaville kinuskeille, ei mukaillen. .... :)
  • Hyvää juhannusta!
    mari-johanna: Aurinkoista ja ihanaa juhannusta Kinuskikissalle, Kinuskiemolle ja kaikille mukaillen kinuskeille myös omasta puolestani! :)
  • Vaniljainen marjapiirakka
    Kaisa: Olin ostanut vahingossa kaupasta vaniljarahkaa tuorejuuston sijasta, mutta ajattelin käyttää sen joka tapauksessa. Kermaa en lisäksi laittanut ja tämäkin versio…
  • Suklaamassa
    Kaisa: Näin siinä varmaan kävi. Täytynee kokeilla vielä uudestaan :)
  • Suklaamassa
    Kinuskikissa: Kaisa: noudatitko ohjetta tarkasti myös tämän vaiheen osalta: "Lämmitä liedellä sen verran, että siirappi muuttuu juoksevammaksi. Älä…
  • Suloinen suvikakku
    Kinuskikissa: Jossuloinen: mansikkakerrosta lukuun ottamatta uskoisin pakastuksen onnistuvan hyvin. Kiille sitten sulaneeseen kakkuun. Muunnostaulukon (http://www.kinuskikissa.fi/vuokien-muunnostaulukot/) mukaan kerroin olisi 1,17. Jos haluat…

Kumppanit

valio-tammikuu
meira_leivontatuotteet_kevat
punnitse-ja-saasta
kinuskikissa-puoti2